kluski z makiem i kutia??

Jak sie robi kluski z makiem,(i zeby mak nie byl gorzki) i kutie?

Kasia i Kamilek urodzony 15 maja 2003

6 odpowiedzi na pytanie: kluski z makiem i kutia??

chica Dodane ponad rok temu,

Re: kluski z makiem i kutia??

Przepis na kutie
Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

Kluski z makiem
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

Składniki:
1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))

Edited by chica on 2003/12/18 21:18.

chica Dodane ponad rok temu,

Re: kluski z makiem i kutia??

Przepis na kutie
Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

Kluski z makiem
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

Składniki:
1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))
Gosia z Olenka (16.10.2003.)

Edited by chica on 2003/12/18 21:17.

dronka Dodane ponad rok temu,

Re: kluski z makiem i kutia??


Kurcze, chcialabym zrobic kutie, ale tutaj chyba pszenicy nie dostane.
A szkoda, bo jeszcze nigdy ani na mojej ani na meza rodziny wigili kuti nie bylo.
I jeszcze pytanko- jak to sie jada- samo- na deser???
I zdjecie twojego maluszka


Iwona i Karolinka (01.26.02)

chica Dodane ponad rok temu,

Re: kluski z makiem i kutia??

Kutie jada sie jako osobne danie, na deser, bo jest baaaardzo slodka.
Dziekuje za zdjecie, juz umiem sama wstawiac:-))

A gdzie Ty jestes, ze nie ma uCiebie pszenicy?

Ola (16.10.03)

oliweczka Dodane ponad rok temu,

Re: kluski z makiem i kutia??

A ja polecam Makielki z domowym, wlasnej roboty makaronem – pyszniutki.

MASA MAKOWA:
25dkg maku
3 szkl. mleka
1 szkl. miodu
15 dkg rodzynek
po 5 dkg orzechow, migdalow i troszke skorki pomaranczowej (niekoniecznie)
4 lyzki rumu (niekoniecznie)

Mak oplukac, odsaczyc, zalac wrzacym mlekiem i gotowac 30 min. Odcedzic, zemlec 3 razy w maszynce. Rodzynki sparzyc i odsaczyc. Miod rozpuscic, dodac mak i smazyc 5 min. Na koniec dodac rum i wymieszac.

MAKARON:
3 szkl.maki
2 jajka
lyzka masla do ugotowanego makaronu

Zagniesc ciasto – musi byc troche twardsze niz na pierogi. Dobrze wyrobic, podzielic na czesci, rozwalkowac i troche podsuszyc. Pokroic na paski (ok.5 cm), zlozyc jeden na drugim, przesypujac maka i pociac. Gotowac 5-7 min. az wyplynie, przeplukac zimna woda, odcedzic i wymieszac z maslem., aby sie nie sklejal. Nastepnie wymieszac z masa makowa. Mozna podawac na cieplo lub zimno.

Smacznego i Wesolych Swiat!
Ania i Niespodzianka (5.01.04)

monia8-2 Dodane ponad rok temu,

u mnie kiedyś nie było kuti ale od roku robię, bardzo smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom:) jednak robię z dość uproszczonego przepisu z gotową masą z puszki helio, jest ona już ze wszystkim więc tylko mieszam ją z resztą składników

Znasz odpowiedź na pytanie: kluski z makiem i kutia???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Co z ubezpieczeniem na zaocznych?
Mam pytanie: jesli studiuje zaocznie ale nie pracuje to czy musze zarejstrowac sie w urzedzie pracy jako bezrobotna?Chodzi mi tu szczegolnie o to jak zalatwic opieke zdrowotna bo jako mezatka chyba
Czytaj dalej
Dla starających się
Czeka mnie HSG - czy ktoś miał robione?
Zaczynam szukać przyczyny poronień. No i jednak będę musiała iść na HSG - za dwa cykle. Czy któraś z Was miała robioe bez narkozy? Ze zwykłym znieczuleniem? Da się to
Czytaj dalej