kluski z makiem i kutia??

Jak sie robi kluski z makiem,(i zeby mak nie byl gorzki) i kutie?

Kasia i Kamilek urodzony 15 maja 2003

6 odpowiedzi na pytanie: kluski z makiem i kutia??

  1. Re: kluski z makiem i kutia??

    Przepis na kutie
    Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

    Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

    Kluski z makiem
    Przygotowanie:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

    Składniki:
    1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

    Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))

    Edited by chica on 2003/12/18 21:18.

    • Re: kluski z makiem i kutia??

      Przepis na kutie
      Weź równe ilości pszenicy i maku, lub odrobinę więcej pszenicy. Przykładowo po pół kilograma. Pszenica powinna być gotowana na małym ogniu przez 3-4 godziny. Mak powinien być gotowany tak długo, aż będzie można go rozcierać palcami- ja gotuje go okolo 20 minut. Po ugotowaniu, mak należy zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa (współcześnie można ułatwić sobie pracę kupując gotowy przemielony mak).

      Następnie należy pszenicę i mak odcedzić i schłodzić. Po ochłodzeniu należy je zmieszać, dodać płynnego miodu (odrobina ciepłej wody pomaga go upłynnić), bądź też cukru rozpuszczonego w wodzie (10-20 dkg według przykładowych proporcji), oraz 30-50 dkg bakalii do wyboru: orzechów, rodzynków, migdałów, kawałków pomarańczy, suszonych śliwek i innych.

      Kluski z makiem
      Przygotowanie:
      Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mak zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do smaku skórkę, miód, cynamon i rodzynki. Masę makową wymieszać z kluskami.

      Składniki:
      1 opakowanie makaronu tzw. krajanki (ok.250-300g), 250g maku, 30g rodzynek, 30g masła, skórka otarta z 1 cytryny, miód, Cynamon.

      Przepisy znalazlam w internecie. Kutie robie prawie identycznie. Klusek z makiem nie robilam jeszcze, ale mam zamiar.Wykorzystam wtedy do klusek mase, taka jak do kutii. Zyczę powodzenia w przygotowaniach swiatecznych potraw:-)))
      Gosia z Olenka (16.10.2003.)

      Edited by chica on 2003/12/18 21:17.

      • Re: kluski z makiem i kutia??


        Kurcze, chcialabym zrobic kutie, ale tutaj chyba pszenicy nie dostane.
        A szkoda, bo jeszcze nigdy ani na mojej ani na meza rodziny wigili kuti nie bylo.
        I jeszcze pytanko- jak to sie jada- samo- na deser???
        I zdjecie twojego maluszka


        Iwona i Karolinka (01.26.02)

        • Re: kluski z makiem i kutia??

          Kutie jada sie jako osobne danie, na deser, bo jest baaaardzo slodka.
          Dziekuje za zdjecie, juz umiem sama wstawiac:-))

          A gdzie Ty jestes, ze nie ma uCiebie pszenicy?

          Ola (16.10.03)

          • Re: kluski z makiem i kutia??

            A ja polecam Makielki z domowym, wlasnej roboty makaronem – pyszniutki.

            MASA MAKOWA:
            25dkg maku
            3 szkl. mleka
            1 szkl. miodu
            15 dkg rodzynek
            po 5 dkg orzechow, migdalow i troszke skorki pomaranczowej (niekoniecznie)
            4 lyzki rumu (niekoniecznie)

            Mak oplukac, odsaczyc, zalac wrzacym mlekiem i gotowac 30 min. Odcedzic, zemlec 3 razy w maszynce. Rodzynki sparzyc i odsaczyc. Miod rozpuscic, dodac mak i smazyc 5 min. Na koniec dodac rum i wymieszac.

            MAKARON:
            3 szkl.maki
            2 jajka
            lyzka masla do ugotowanego makaronu

            Zagniesc ciasto – musi byc troche twardsze niz na pierogi. Dobrze wyrobic, podzielic na czesci, rozwalkowac i troche podsuszyc. Pokroic na paski (ok.5 cm), zlozyc jeden na drugim, przesypujac maka i pociac. Gotowac 5-7 min. az wyplynie, przeplukac zimna woda, odcedzic i wymieszac z maslem., aby sie nie sklejal. Nastepnie wymieszac z masa makowa. Mozna podawac na cieplo lub zimno.

            Smacznego i Wesolych Swiat!
            Ania i Niespodzianka (5.01.04)

            • u mnie kiedyś nie było kuti ale od roku robię, bardzo smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom:) jednak robię z dość uproszczonego przepisu z gotową masą z puszki helio, jest ona już ze wszystkim więc tylko mieszam ją z resztą składników

              Znasz odpowiedź na pytanie: kluski z makiem i kutia??

              Dodaj komentarz

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general