Forum: Książka kucharska
kołduny/pierogi??
dziewczyny poszukuje przepisu na wlasnie dokladnie nie znam nazwy tej potrawy. u nas sie mowilo na nie kolduny albo pierogi. pamietam ze ciasto robilo sie z tartych i gotowanych kartofli plus maka i jajo. tylko te proporcje nie daja mi spokoju. moze ktoras z was pomoze bo w internecie nic nie znalazlam
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
36 odpowiedzi na pytanie: kołduny/pierogi??
czyli gotowane ziemniaki tarło się na tarce??
dobrze rozumiem?
gotowane utuczone ziemniaki+jajko+mąka ziemniaczana to dla mnie kluski śląskie
jeśli o to chodzi to utłuczone ziemniaki w garnku dzieli się na cztery wybiera się jedną ćwiartkę, wolne miejsce uzupełnia mąką ziemniaczaną, wybrane ziemniaki z powrotem lądują w garze, dodaje 1 jajko (bez względu na ilość ziemniaków i mąki) i wszystko urabia nagładką masę. później już tylko robienie kulek pozostaje i ugotowanie 😉
p.s. z tartych ziemniaków (ale chyba surowych) też się robi kluski (ale takie “włochate”;)) ja ich nie lubię, więc ewentualnie w kwestii przepisu nie pomogę, bo nie mam pojęcia jak je zrobić
tarte surowe kartofle plus gotowane tluczone. znalam jedna osobe ktora to robila ale niestety juz nie zyje a ja mam takieo wielkiego smaka na to
to właśnie to czego nie lubię.
to ciemne kluski śląskie “włochate” 😉
babcia mojego chłopa je robiła, ale że u nas nie ma więcej amatorów to się ich nie robi.
pierwszy lepszy przepis z netu, brzmi podobnie do tego jak babcia robiła
edit doczytałam że w tym przepisie nie ma jajka, zrobiłabym tak ja napisałam w swoim pierwszym poście tyle, że ta połowa ziemniaków byłaby surowa.
może masz na myśli pyzy ziemniaczane. robi się je z gotowanych i surowych. mają kolor szarawy, ale jest też jakiś sposób żeby jednak nie ciemniały.
przepisu nie mam, ale pyzy lubię, zwłaszcza z cebulka i boczkiem.
dzieki to te. ja je uwielbiam ale z nadzieniem (twarog z cebulka). teraz wiem czemu nie znalazlam w internecie skoro calkiem inna nazwa
dokladnie te
Też ich nie lubię, co innego białe kluchy śląskie – mlask
W moich stronach robi się taką potrawę ze startych, odciśniętych ziemniaków, jajo, odrobina mąki. w to nadziewa się słodki twaróg, kształtuje na podobę pieroga, gotuje w osolonej wodzie, a potem obsmaża na rumiano…
Specyficzny smak – ale zawsze coś nowego;-)
ja też je uwielbiam.,….
roboty cały dzień przy nich….jeden minus
to są kartacze, o ile z farszem miesnym w srodku, a jak nie, to w rodzinie mojego męża takie bez farszu nazywają pyzami (dla mnie pyzy to zupełnie co innego :P)
proporcji nie znam, ale pewnie w necie znajdziesz
z tego co widzialam, to te surowe utarte muszą byc dobrze odcisniete (tesciowa przez pieluchę odciskała, odlewala wodę, a skrobię, ktora zostawala na dnie tej wody dodawała do masy) inaczej w gotowaniu się rozwalają
kiedys robilismy w domu podejscie i nam się rozwaliły 🙂
jak widać w tym wątku co “kraj”to…inna nazwa 😉
W podanym przepisie jest podana jedna łyżka maki ziemniaczanej to moim zdaniem mało.
Najlepsiej ciasto w miosce podzielić na 4 części wyjąć 1 i w jej miejsce wsypać mąke to jest najlepsza miarka do każdych klusek.
dokladnie
tez cos mi nie pasuje z ta jedna lyzka.
Ja robie kluski praktycznie co tydzień w niedziele i nie wyobrażam sobie dodać tylko łyżke. Jeszcze jedno do tartych nie dodaje sie jajka ani mleka są lepsze.
tesciowa do swoich nie dodaje wcale mąki
tylko tą zebraną z dna skrobię
no, ale warunek, że muszą byc dobrze odciśnięte
funkcjonuje też nazwa cepeliny 🙂
dokładnie
dziewczyny, a moze znajdziecie fotki tego o czym piszecie, cobysmy wiedzialy czy piszemy o tym samym… 😉
cepeliny/kartacze po uformowaniu
cepeliny/kartacze gotowe:
w wykonaniu mojej tesciowej podaje się z rosołem albo taką śmietanowo-maślaną polewą
a na to bez miesa mówią pyzy:
jeszcze takie sine kluski się u nas robiło, ale to juz starte surowe ziemniaki z żytnią mąką
a to juz moje własne pierogi z ciasta kopytkowego z farszem twarogowym 🙂
te cepeliny sa najblizesze temu co chcialam.
ale przepis na te swoje pierogi z serem chetnie poznam. wygladaja pychota. ale nakrecam sobie smaki
Też znam te kluski pod nazwą pyzy ziemniaczane 🙂
Nie jadłam ich ze sto lat, a bardzo lubiłam
właśnie z cebulką i boczkiem – mlask
a proszę bardzo 🙂
Pierogi ziemniaczane z farszem twarogowym
Składniki:
ziemniaki
m?ka ziemniaczana
jajka
FARSZ:
twarog z podsmażona cebulk?
sól, pieprz,
wyrobić ciasto o konsystencji takiej jak na kopytka, rozwałkować placek, nadziewać mas? twarogow?. Wrzucic do goracej osolonej wody i kilka minut gotować. Podawać ze skwarkami.
tego co wstawiłaś nigdy ani nie jadłam ani nawet na oczy nie widziałam
ciemne kluski śląskie, o których piszę wyglądają tak
tylko, że nie są podawane ze skwarkami, a z sosem.
w necie jest mnóstwo zdjęć klusek śląskich, ale wszystkie z dziurkami, a ja takich na śląsku opolskim nigdy i nigdzie nie jadłam. zawsze są to takie kulki jak na zdjęciu powyżej 🙂 te co lubię mają gładką powierzchnię i są jaśniejsze
powiedzmy takie
Znasz odpowiedź na pytanie: kołduny/pierogi??