jadła niedawno bardzo smaczne ciasto na imprezie w pracy (catering). Przepis niestety nie do zdobycia, ale ciasto wyglądało tak: biszkopt, masa cytrynowa przypominająca konsystencja gęsty budyń/kisiel o smaku cytrynowym, krem z bitej śmietany, znowu biszkopt i lekko lukrem polane. No i chciałabym sama coś takiego zrobić, ale nie wiem jak tę masę budyniową/kisielową zrobić. Czy ktoś ma może pomysł? A może któraś z Was zna ten przepis?
8 odpowiedzi na pytanie: krem/masa cytrynowa do ciasta???
chyba znalazłam przepis na to ciasto [Zobacz stronę] 🙂
wypróbuję w tym tyg., mąż ma urodziny, jest więc okazja 🙂
myślę, że to będzie coś jak lemon curd [Zobacz stronę]
coś jak w Kantalupy przepisie na tartę cytrynową. albo tartę Nadege tutaj:
[Zobacz stronę]
tak, to powinno byc TO, dzięki 🙂
moja siostra piecze to ciacho jest pyszne:)
jeśli jeszcze chcesz to daj znać:)
jeśli jeszcze chcesz to daj znać:)
znalazłam jakiś przepis w necie, ale jeśli to nie problem, to chętnie porównam z przepisem siostry, skoro przepis macie już sprawdzony 🙂
ok,wezmę od niej i napisze:)
biszkopt:
6jaj; 3/4szklanki mąki pszennej + tyle mąki ziemniaczanej żeby razem była czubata szklanka; 1łyżka proszku do pieczenia; 3/4szklanki cukru; 1łyżka octu
ubić białka na sztywno,dodawać stopniowo cukier,potem po jednym żółtku
mąki z proszkiem stopniowo dodawać do masy i mieszać ręcznie,na koniec ocet wymieszać i na blachę z papierem
piec 30 minut w 170 stopniach termoobieg
masa:
3budynie cytrynowe; 4-5łyżek cukru (można więcej);śmietana 30% 1litr; 1 cytryna; 4 paczki herbatników (duża paczka) lub 8-10 paczek małych herbatniczków; 150g palmy
wlać 4szklanki wody do garnka,wsypać cukier i zagotować,w 1/2szklanki wody rozpuścić budynie i ugotować budyń
można lekko ostudzić i dodawać do margaryny
albo do gorącego budyniu dodać kostke margaryny i łyżką mieszać aż do uzyskania gładkiej masy,trochę to trwa ale warto:)ja tak właśnie robię,jest pyszna
na koniec dodać sok z jednej cytryny
biszkopt przekrawamy na pół,lekko skrapiamy,kładziemy cieniutką warstwę masy,przykrywamy drugą połową biszkoptu,potem reszta masy,ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier wanioliowy i na koniec żelatynę (na dnie szklanki wlewamy wodę dodajemy 1łyżke żelatyny,jak napęcznieje rozpuszczamy też w ciut wody i studzimy)
rozkładamy śmietanę na masę
na to układamy herbatniki (te mniejsze fajniej wygladają i lepiej się kroi)
i lukier lub polewa
lukier: 7łyżek soku z cytryny + cukier puder (na oko)
Smacznego!:)
Wioletta, dziekuję bardzo za przepis
Znasz odpowiedź na pytanie: krem/masa cytrynowa do ciasta???