krem/masa cytrynowa do ciasta???

jadła niedawno bardzo smaczne ciasto na imprezie w pracy (catering). Przepis niestety nie do zdobycia, ale ciasto wyglądało tak: biszkopt, masa cytrynowa przypominająca konsystencja gęsty budyń/kisiel o smaku cytrynowym, krem z bitej śmietany, znowu biszkopt i lekko lukrem polane. No i chciałabym sama coś takiego zrobić, ale nie wiem jak tę masę budyniową/kisielową zrobić. Czy ktoś ma może pomysł? A może któraś z Was zna ten przepis?

8 odpowiedzi na pytanie: krem/masa cytrynowa do ciasta???

beasia Dodane ponad rok temu,

chyba znalazłam przepis na to ciasto [Zobacz stronę] 🙂
wypróbuję w tym tyg., mąż ma urodziny, jest więc okazja 🙂

maduxia Dodane ponad rok temu,

myślę, że to będzie coś jak lemon curd [Zobacz stronę]
coś jak w Kantalupy przepisie na tartę cytrynową. albo tartę Nadege tutaj:
[Zobacz stronę]

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez maduxia:myślę, że to będzie coś jak lemon curd [Zobacz stronę]
coś jak w Kantalupy przepisie na tartę cytrynową. albo tartę Nadege tutaj:
[Zobacz stronę]

tak, to powinno byc TO, dzięki 🙂

wioletta-w Dodane ponad rok temu,

moja siostra piecze to ciacho jest pyszne:)

jeśli jeszcze chcesz to daj znać:)

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wioletta.w:moja siostra piecze to ciacho jest pyszne:)

jeśli jeszcze chcesz to daj znać:)

znalazłam jakiś przepis w necie, ale jeśli to nie problem, to chętnie porównam z przepisem siostry, skoro przepis macie już sprawdzony 🙂

wioletta-w Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:znalazłam jakiś przepis w necie, ale jeśli to nie problem, to chętnie porównam z przepisem siostry, skoro przepis macie już sprawdzony 🙂

ok,wezmę od niej i napisze:)

wioletta-w Dodane ponad rok temu,

biszkopt:
6jaj; 3/4szklanki mąki pszennej + tyle mąki ziemniaczanej żeby razem była czubata szklanka; 1łyżka proszku do pieczenia; 3/4szklanki cukru; 1łyżka octu

ubić białka na sztywno,dodawać stopniowo cukier,potem po jednym żółtku
mąki z proszkiem stopniowo dodawać do masy i mieszać ręcznie,na koniec ocet wymieszać i na blachę z papierem
piec 30 minut w 170 stopniach termoobieg

masa:
3budynie cytrynowe; 4-5łyżek cukru (można więcej);śmietana 30% 1litr; 1 cytryna; 4 paczki herbatników (duża paczka) lub 8-10 paczek małych herbatniczków; 150g palmy

wlać 4szklanki wody do garnka,wsypać cukier i zagotować,w 1/2szklanki wody rozpuścić budynie i ugotować budyń
można lekko ostudzić i dodawać do margaryny
albo do gorącego budyniu dodać kostke margaryny i łyżką mieszać aż do uzyskania gładkiej masy,trochę to trwa ale warto:)ja tak właśnie robię,jest pyszna
na koniec dodać sok z jednej cytryny

biszkopt przekrawamy na pół,lekko skrapiamy,kładziemy cieniutką warstwę masy,przykrywamy drugą połową biszkoptu,potem reszta masy,ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy cukier wanioliowy i na koniec żelatynę (na dnie szklanki wlewamy wodę dodajemy 1łyżke żelatyny,jak napęcznieje rozpuszczamy też w ciut wody i studzimy)
rozkładamy śmietanę na masę
na to układamy herbatniki (te mniejsze fajniej wygladają i lepiej się kroi)
i lukier lub polewa

lukier: 7łyżek soku z cytryny + cukier puder (na oko)

Smacznego!:)

beasia Dodane ponad rok temu,

Wioletta, dziekuję bardzo za przepis

Znasz odpowiedź na pytanie: krem/masa cytrynowa do ciasta???

Dodaj komentarz

Polecam
Nail Tek
Słyszałam wiele zachwytów nad tą odżywką. Czy możecie ją polecić? Cena nie jest tak niska jak większości odżywek, ale jeśli ta jest skuteczna to chętnie się skuszę, bo moje paznokcie wołają o pomstę.
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Mały alergik w przedszkolu
Witam, przedszkole to dla dziecka trudny okres - musi rozdzielić się od rodziców, spędzać czas w nowym miejscu, z nowymi ludźmi. Przystosowanie się do niowych warunków wymaga od malucha bardzo dużo
Czytaj dalej