Forum: Książka kucharska
krem z mleka skondensowanego
dziewczyny, wiecie jak sie robi taki krem z mleczka skondensowanego z puszki? ja robiłam w zeszłym tygodniu, gotowałam, mieszałam z masłem i co? pięknie spłynęło z całego ciasta. może ja coś źle robię? może proporcje złe?
11 odpowiedzi na pytanie: krem z mleka skondensowanego
Re: krem z mleka skondensowanego
A może z krótko gotowałaś? Ja gotuję około 3 godz. i w zasadzie nawet nie muszę mieszać z masłem bo robi się bardzo gęsta (galaretowata…?), ciemna masa.
Aga z Szmkiem 5 lat i Julcią 3 mies.
Re: krem z mleka skondensowanego
ja też tak robie tzn gotuje 3 godzinki i jest to super masa powiedziałabym “Krówkowa” na np wafelki itp.
ważne jest aby to było mleko w puszcze skondensowane io SŁODKIE nie takie bez cukru!!!!!!!!!!!!1’pozdrawiam
ania i marcinek
Re: krem z mleka skondensowanego
niania przysięga, że gotowało się 3 godziny…. ja byłam wtedy w pracy
może za ciepłe było? bo zbrązowiało ślicznie…
Re: krem z mleka skondensowanego
no jasne, że było słodkie…….
Re: krem z mleka skondensowanego
generalnie to jak jeste ciepłe to ma konsystencje troche lejacą ale jak zastga to jest fajne na masę
a po co tam jeszce jakies dodatki typu tłuszcz?!
ania i marcinek
Re: krem z mleka skondensowanego
jako krem do takiego przekładanca z masa orzechową. w orginalnym przepisie jest krem budyniowy, ale ja nie przepadam.
Re: krem z mleka skondensowanego
puszkę mleka skondensowanego(słodkiego) włóż do garnka. 3/4 puszki zalej zimną wodą. Na małym ogniu pod przykryciem gotuj 2,5-3godź.
Następnie otwórz puszkę i możesz polać na wafle, na ciasto toffi które robię(jeśli chcesz przepis to napiszę).
Możesz też zmiksować z masłem ale jak będzie to mleko-toffi chłodne.
Powodzenia!
to Julcia (26.04.2001)
Re: krem z mleka skondensowanego
A ja moge Wam podac inny przepis – dla posiadaczy kuchenek elektrycznych-oszczedny.
pol litra mleka skondensowanego+14 kostki masla+5 lyzek cukru
wszystko na patelnie teflonowa, mieszajac doprowadzic do zagotowania, zmniejszyc “ogien” i gotowac ciagle mieszajac az zgestnieje i lekko zbrazowieje. Pyszny karmelowy krem!
Pozdrawiam
Renata
Re: krem z mleka skondensowanego
o, widzisz, to jest fajne.kiedyś robiłam taki krem ale z mleka zwykłego, gotowało sie to chyba z godzinę i ciagle trzeba było mieszać!!!
a to mleko ma być niesłodzone? i ile to się gotuje?
Re: krem z mleka skondensowanego
Mleko nieslodzone. To najlepiej jak pisalam smazyc na patelni teflonowej z mieszaniem. Mi zajelo jakies 20 minut, ale karmel byl gesty i smaczny.
pozdrawiam
Renata
Re: krem z mleka skondensowanego
Ja gotuje 4 h a potem miksuję jedną puszkę z dwoma kostkami masla – starcza np. na jedno opakowanie wafli – pycha!! u nas obowiązkowy punkt programu na każde święta.
Anka i Staś (23.02.04)
Znasz odpowiedź na pytanie: krem z mleka skondensowanego