krem z mleka skondensowanego

dziewczyny, wiecie jak sie robi taki krem z mleczka skondensowanego z puszki? ja robiłam w zeszłym tygodniu, gotowałam, mieszałam z masłem i co? pięknie spłynęło z całego ciasta. może ja coś źle robię? może proporcje złe?

11 odpowiedzi na pytanie: krem z mleka skondensowanego

Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

A może z krótko gotowałaś? Ja gotuję około 3 godz. i w zasadzie nawet nie muszę mieszać z masłem bo robi się bardzo gęsta (galaretowata…?), ciemna masa.

Aga z Szmkiem 5 lat i Julcią 3 mies.

anja72 Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

ja też tak robie tzn gotuje 3 godzinki i jest to super masa powiedziałabym “Krówkowa” na np wafelki itp.
ważne jest aby to było mleko w puszcze skondensowane io SŁODKIE nie takie bez cukru!!!!!!!!!!!!1’pozdrawiam

ania i marcinek

inti Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

niania przysięga, że gotowało się 3 godziny…. ja byłam wtedy w pracy
może za ciepłe było? bo zbrązowiało ślicznie…

inti Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

no jasne, że było słodkie…….

anja72 Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

generalnie to jak jeste ciepłe to ma konsystencje troche lejacą ale jak zastga to jest fajne na masę
a po co tam jeszce jakies dodatki typu tłuszcz?!

ania i marcinek

inti Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

jako krem do takiego przekładanca z masa orzechową. w orginalnym przepisie jest krem budyniowy, ale ja nie przepadam.

vieta Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

puszkę mleka skondensowanego(słodkiego) włóż do garnka. 3/4 puszki zalej zimną wodą. Na małym ogniu pod przykryciem gotuj 2,5-3godź.
Następnie otwórz puszkę i możesz polać na wafle, na ciasto toffi które robię(jeśli chcesz przepis to napiszę).
Możesz też zmiksować z masłem ale jak będzie to mleko-toffi chłodne.
Powodzenia!

to Julcia (26.04.2001)

renata1975 Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

A ja moge Wam podac inny przepis – dla posiadaczy kuchenek elektrycznych-oszczedny.
pol litra mleka skondensowanego+14 kostki masla+5 lyzek cukru
wszystko na patelnie teflonowa, mieszajac doprowadzic do zagotowania, zmniejszyc “ogien” i gotowac ciagle mieszajac az zgestnieje i lekko zbrazowieje. Pyszny karmelowy krem!

Pozdrawiam
Renata

inti Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

o, widzisz, to jest fajne.kiedyś robiłam taki krem ale z mleka zwykłego, gotowało sie to chyba z godzinę i ciagle trzeba było mieszać!!!
a to mleko ma być niesłodzone? i ile to się gotuje?

renata1975 Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

Mleko nieslodzone. To najlepiej jak pisalam smazyc na patelni teflonowej z mieszaniem. Mi zajelo jakies 20 minut, ale karmel byl gesty i smaczny.
pozdrawiam
Renata

anka75 Dodane ponad rok temu,

Re: krem z mleka skondensowanego

Ja gotuje 4 h a potem miksuję jedną puszkę z dwoma kostkami masla – starcza np. na jedno opakowanie wafli – pycha!! u nas obowiązkowy punkt programu na każde święta.

Anka i Staś (23.02.04)

Znasz odpowiedź na pytanie: krem z mleka skondensowanego

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
Akupunktura-relacja
Witajcie :) wlasnie wrocilam ze szpitala, gdzie moja polozna podlaczyla mnie nie tylko do ktg (juz widac calkiem regularne skurczyki - macica sie przygotowuje) ale tez ponakluwala igielkami... po jednej na
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Kalafior oraz ryba wędzona...
...te dwie rzeczy wczoraj jadłam jako "nowe" - kalafior pod postacią zupy kalafiorowej a ryba wędzona to makrela na chlebku (dość chuda jak na makrelę) - no i w nocy
Czytaj dalej