Kremówka Marty Gessler

Witam

Gorąco polecam!!!
Jadłam u kogoś i też sama robiłam.
Ten sam krem budyniowy robię do ciasta zamiast kremu do karpatki z paczki.
Zamiast laski wanilii użyłam cukier waniliowy.
Uwaga – wszyscy upaćkani ale radośc wielka
Przepis pochodzi ze strony “Wysokie Obcasy” – skąd jest poniżej skopiowany.
Autorka to Marta Gessler.

Kremówka czy napoleonka. Papieska czy wadowicka. A może ta, którą jadłam w Hotelu Europejskim w Warszawie w latach 80. To ciastko nie jest dietetyczne, ale gdy dopada mnie chęć na coś słodkiego, myślę o nim. Przygotowuję je pod byle pretekstem, np. na niedzielę

Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie (1 op.), krem waniliowy i bita śmietana. Wykrawam z gotowego ciasta prostokąty, układam na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsuwam, bo rosną), nakłuwam kilka razy widelcem, smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką zimnej wody i piekę ok. 20 min.

Robię krem budyniowy (1/2 l mleka, 120 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, 200 g masła, laska wanilii).

Dwie trzecie mleka gotuję z cukrem, jedną trzecią mieszam z mąką. Do wrzącego mleka wlewam to z mąką, ciągle mieszając. Kostkę masła kroję na małe kawałki. Do gorącego mleka wrzucam masło i cały czas mieszam – masło decyduje o aksamitności kremu. Do mleka wrzucam kawałek laski wanilii (10 cm), zostawiam, aż się zagotuje. Wyjmuję go, kroję na pół, nożem wyskrobuję nasionka i wrzucam do zagotowanego mleka. Przekładam waniliowe cudo do miski.

Na końcu bita śmietana. Do miski wlewam 1/2 l śmietany (36-proc.) i ubijam z łyżką cukru pudru ręcznym mikserem – na początku przez chwilę na małych obrotach. Potem wrzucam duże obroty, ale nie na długo, aby się nie zwarzyła. Tuż przed ubijaniem dobrze włożyć śmietanę na 5 min do zamrażalnika.

W domu to ciastko nazywamy ‘zrób to sam’. Na środku stołu stawiam blaszkę z upieczonymi prostokątami ciasta francuskiego, miskę z kremem waniliowym, bitą śmietanę, owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, morele. Domownicy sami składają swoją kremówkę. Na koniec obowiązkowo deszcz cukru pudru.

2 odpowiedzi na pytanie: Kremówka Marty Gessler

  1. Ciekawy przepis…
    Masło dodajemy do mleka, czy już do zrobionego budyniu??

    • Zamieszczone przez aqnieszka
      Ciekawy przepis…
      Masło dodajemy do mleka, czy już do zrobionego budyniu??

      na końcu do garnka i dobrze mieszamy

      Znasz odpowiedź na pytanie: Kremówka Marty Gessler

      Dodaj komentarz

      Mozarella w ciąży

      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

      Czytaj dalej →

      Ile kosztuje żłobek?

      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

      Czytaj dalej →

      Dziewczyny po cc – dreny

      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

      Czytaj dalej →

      Meskie imie miedzynarodowe.

      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

      Czytaj dalej →

      Wielotorbielowatość nerek

      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

      Czytaj dalej →

      Ruchome kolano

      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

      Czytaj dalej →
      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo
      Enable registration in settings - general