Kremówka Marty Gessler

Witam

Gorąco polecam!!!
Jadłam u kogoś i też sama robiłam.
Ten sam krem budyniowy robię do ciasta zamiast kremu do karpatki z paczki.
Zamiast laski wanilii użyłam cukier waniliowy.
Uwaga – wszyscy upaćkani ale radośc wielka
Przepis pochodzi ze strony “Wysokie Obcasy” – skąd jest poniżej skopiowany.
Autorka to Marta Gessler.

Kremówka czy napoleonka. Papieska czy wadowicka. A może ta, którą jadłam w Hotelu Europejskim w Warszawie w latach 80. To ciastko nie jest dietetyczne, ale gdy dopada mnie chęć na coś słodkiego, myślę o nim. Przygotowuję je pod byle pretekstem, np. na niedzielę

Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie (1 op.), krem waniliowy i bita śmietana. Wykrawam z gotowego ciasta prostokąty, układam na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsuwam, bo rosną), nakłuwam kilka razy widelcem, smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką zimnej wody i piekę ok. 20 min.

Robię krem budyniowy (1/2 l mleka, 120 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, 200 g masła, laska wanilii).

Dwie trzecie mleka gotuję z cukrem, jedną trzecią mieszam z mąką. Do wrzącego mleka wlewam to z mąką, ciągle mieszając. Kostkę masła kroję na małe kawałki. Do gorącego mleka wrzucam masło i cały czas mieszam – masło decyduje o aksamitności kremu. Do mleka wrzucam kawałek laski wanilii (10 cm), zostawiam, aż się zagotuje. Wyjmuję go, kroję na pół, nożem wyskrobuję nasionka i wrzucam do zagotowanego mleka. Przekładam waniliowe cudo do miski.

Na końcu bita śmietana. Do miski wlewam 1/2 l śmietany (36-proc.) i ubijam z łyżką cukru pudru ręcznym mikserem – na początku przez chwilę na małych obrotach. Potem wrzucam duże obroty, ale nie na długo, aby się nie zwarzyła. Tuż przed ubijaniem dobrze włożyć śmietanę na 5 min do zamrażalnika.

W domu to ciastko nazywamy ‘zrób to sam’. Na środku stołu stawiam blaszkę z upieczonymi prostokątami ciasta francuskiego, miskę z kremem waniliowym, bitą śmietanę, owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, morele. Domownicy sami składają swoją kremówkę. Na koniec obowiązkowo deszcz cukru pudru.

2 odpowiedzi na pytanie: Kremówka Marty Gessler

  1. Ciekawy przepis…
    Masło dodajemy do mleka, czy już do zrobionego budyniu??

    • Zamieszczone przez aqnieszka
      Ciekawy przepis…
      Masło dodajemy do mleka, czy już do zrobionego budyniu??

      na końcu do garnka i dobrze mieszamy

      Znasz odpowiedź na pytanie: Kremówka Marty Gessler

      Dodaj komentarz

      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
      Logo