krewetki gotowane mrożone

Mam z takimi problem – na opakowaniu pisze, żeby rozmrażać minimum 3 godziny… Ale nic nie pisze, czy to się tylko rozmraża, czy jeszcze gotuje.
Chciałabym zrobić na masełku z czosnkiem – no i mam problem jak? Podgotować? Krótko podsmazyć? Rozmrozić i masłem polać :Zamotany:?

(kiedyś nie czytałam instrukcji i jak warzywa wrzuciłam do goracej wody i… zapomniałam. Niemal mi zniknęły i były twarde)

10 odpowiedzi na pytanie: krewetki gotowane mrożone

  1. najlepiej rozmrazac w zimnej temperaturze ponizej nieco powyzej zera czyli w lodowce
    ale jak mi sie spieszy to daje od razu na patelnie zamrożone i odparowuje

    ja robie tak:
    na paczkę krewetek takich zupełnie obranych lub z ogonkami tylko biore
    ok pół kostki maska
    5-6 ząbków czosnku rozdrobnionego i 1 papryczkę ostra jakiegokolwiek gatunku
    podsmażam to na maśle pól minutki
    w to wsypuje krewetki (najlepiej rozmrożone i osaczone )
    smażę nie dłużej niż 8-10 minut jak są rozmrożone- jak nie to na oko troszkę dłużej 😉
    wsypuje garść posiekanej pietruszki sol pieprz i sok z polowy cytryny do miseczek albo jednej dużej w zależności od rodzaju pochłaniaczy 😉 po kawałku bagietki w garść do wybierania sosu i po 5 minutach nie ma

    można bez papryczki (tak chyba robi szpila) i tez sa mniam

    • Zamieszczone przez dorotka1
      najlepiej rozmrazac w zimnej temperaturze ponizej nieco powyzej zera czyli w lodowce
      ale jak mi sie spieszy to daje od razu na patelnie zamrożone i odparowuje

      ja robie tak:
      na paczkę krewetek takich zupełnie obranych lub z ogonkami tylko biore
      ok pół kostki maska
      5-6 ząbków czosnku rozdrobnionego i 1 papryczkę ostra jakiegokolwiek gatunku
      podsmażam to na maśle pól minutki
      w to wsypuje krewetki (najlepiej rozmrożone i osaczone )
      smażę nie dłużej niż 8-10 minut jak są rozmrożone- jak nie to na oko troszkę dłużej 😉
      wsypuje garść posiekanej pietruszki sol pieprz i sok z polowy cytryny do miseczek albo jednej dużej w zależności od rodzaju pochłaniaczy 😉 po kawałku bagietki w garść do wybierania sosu i po 5 minutach nie ma

      można bez papryczki (tak chyba robi szpila) i tez sa mniam

      Wieeeelkie dzięki 😀

      • Zamieszczone przez dorotka1
        najlepiej rozmrazac w zimnej temperaturze ponizej nieco powyzej zera czyli w lodowce
        ale jak mi sie spieszy to daje od razu na patelnie zamrożone i odparowuje

        ja robie tak:
        na paczkę krewetek takich zupełnie obranych lub z ogonkami tylko biore
        ok pół kostki maska
        5-6 ząbków czosnku rozdrobnionego i 1 papryczkę ostra jakiegokolwiek gatunku
        podsmażam to na maśle pól minutki
        w to wsypuje krewetki (najlepiej rozmrożone i osaczone )
        smażę nie dłużej niż 8-10 minut jak są rozmrożone- jak nie to na oko troszkę dłużej 😉
        wsypuje garść posiekanej pietruszki sol pieprz i sok z polowy cytryny do miseczek albo jednej dużej w zależności od rodzaju pochłaniaczy 😉 po kawałku bagietki w garść do wybierania sosu i po 5 minutach nie ma

        można bez papryczki (tak chyba robi szpila) i tez sa mniam

        mam slinotok

        • Ja zamrozone wrzucam do wrzatku na nie wiecej niz na 2-3 min – pozniej mozesz z nimi robic co chcesz – ja zazwyczaj chlodze w lodzie i jem 😉

          edituje – bo nie wiem jaki masz rozmiar…. wiem ze te tu sa zazwyczaj sporo wieksze niz te ktore pamietam z PL – maja ok 10 cm…

          • Zamieszczone przez lauidz
            Ja zamrozone wrzucam do wrzatku na nie wiecej niz na 2-3 min – pozniej mozesz z nimi robic co chcesz – ja zazwyczaj chlodze w lodzie i jem 😉

            edituje – bo nie wiem jaki masz rozmiar…. wiem ze te tu sa zazwyczaj sporo wieksze niz te ktore pamietam z PL – maja ok 10 cm…

            w pl sa juz dostepne mrozone w roznych rozmiarach i te koktajowe maciupkie i tiger i inne

            • Zamieszczone przez lauidz
              Ja zamrozone wrzucam do wrzatku na nie wiecej niz na 2-3 min – pozniej mozesz z nimi robic co chcesz – ja zazwyczaj chlodze w lodzie i jem 😉

              edituje – bo nie wiem jaki masz rozmiar…. wiem ze te tu sa zazwyczaj sporo wieksze niz te ktore pamietam z PL – maja ok 10 cm…

              Nie mierzyłam ;), ale na oko mają jakieś 8 cm…
              Wczoraj wyciągnęłam z zamrażarki do lodówki – przeleżały parę godzin i dalej kamyczki… NIc nie zrobiłam, bo późno wróciłam i rzuciłam się na juz gotową rybną (dzieci miały ugotowaną ), więc wsadziłam z powrotem do zamrażarki… Dzisiaj spróbuję podgotować – dzięki :Róża:…

              • Zamieszczone przez kurczak
                Nie mierzyłam ;), ale na oko mają jakieś 8 cm…
                Wczoraj wyciągnęłam z zamrażarki do lodówki – przeleżały parę godzin i dalej kamyczki… NIc nie zrobiłam, bo późno wróciłam i rzuciłam się na juz gotową rybną (dzieci miały ugotowaną ), więc wsadziłam z powrotem do zamrażarki… Dzisiaj spróbuję podgotować – dzięki :Róża:…

                zeby cos rozmrozic dobrze jest nie robic tego w opakowaniu
                i lepiej jalby do dzis lezaly w lodowce niz je wsadzac do zamrazarki

                ale to szczegoly 😉

                • Zamieszczone przez dorotka1
                  zeby cos rozmrozic dobrze jest nie robic tego w opakowaniu
                  i lepiej jalby do dzis lezaly w lodowce niz je wsadzac do zamrazarki

                  ale to szczegoly 😉

                  Wiem, ale nie wyciągałam sama, tylko Nianię przez telefon prosiłam i tak jakoś wyszło, że szczegółów nie uwzględniłam ;)…
                  I nie wiem, czy dzisiaj na kolację dam radę wrócić, więc do wywalenia by poszły…

                  • no to zwracam honor 🙂

                    • Krewetki mrożone

                      Krewetki świetnie można rozmrozić wstawiając je na parę minut do mikrofalówki (mała lub średnia moc). Wodę należy wylać. Nie warto rozmrażać na patelni, bo będzie zupa krewetkowa.

                      Krewetki przyrządza się krótko – góra 3-4 minuty. Dłużej – będą gumiaste, no i znacznie zmniejszą się w objętości (czy to nam trzeba?)

                      Można smażyć na oleju (najlepiej na oliwie), można na maśle.

                      Dodajemy przyprawy, wino oraz sól dowolnie, nie zapominając o tym, iż najcenniejszy jest smak własny krewetek, a nie czosnku, goździków, ketchupu czy majonezu. Majonez można przecież spożywać i bez krewetek.

                      Najlepiej dodawać przyprawy z kręgu południowego (śródziemnomorskiego) – zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek. Może być świeża zieleń, np. pietruszka. Nie widzę osobiście krewetek z cebulą, pieprzem, kminkiem, imbirem, sosem sojowym itp.

                      Można wymieszać krewetki z puszką obranych (pokrojonych lub nie) pomidorów i tym samym zestawem przypraw. Podsmażyć najpierw same krewetki; potem dodać pomidory i kilka minut poddusić wszystko razem.

                      Tak przygotowana zaprawa świetnie nadaje się nie tylko na bagietę czy kanapki, ale i do makaronu w stylu włoskim (by zrobić taki makaron, nie używamy masła, lecz tylko oleju [z oliwy], zaś makaron musi być wyłącznie z pszenicy durum, ugotowany koniecznie al dente). Jeżeli mamy nie tylko krewetki, a i inne [mrożone] owoce morza, przyrządzamy wszystko dokładnie w ten sam sposób – a po wymieszaniu z gotowym gorącym makaronem i posypaniu całości tartym serem (najlepiej parmezanem) wyjdą nam pyszne spaghetti ai frutti di mare… :Ciężarówka:

                      Znasz odpowiedź na pytanie: krewetki gotowane mrożone

                      Dodaj komentarz

                      Mozarella w ciąży

                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                      Czytaj dalej →

                      Ile kosztuje żłobek?

                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                      Czytaj dalej →

                      Dziewczyny po cc – dreny

                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                      Czytaj dalej →

                      Meskie imie miedzynarodowe.

                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                      Czytaj dalej →

                      Wielotorbielowatość nerek

                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                      Czytaj dalej →

                      Ruchome kolano

                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                      Czytaj dalej →
                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                      Logo
                      Enable registration in settings - general