krowie mleko

obejrzałam to: [Zobacz stronę]
i tak sobie pomyślałam 😮 ze może właśnie zamiast mleka proszkowego mogłabym podawać małemu mleko krowie
mieszkam na wsi i miałabym dostęp do “dobrego” i czystego mleka
co sądziecie? czy to raczej zły pomysł?

jest tu ktoś kto podaje dzieciom takie mleko?

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: krowie mleko

  1. chyba nie chodzi tylko o alergie ale wlasnie skald taki nie dla malutkiego dziecka jednak

    a wiele z nas nawet moze nie wie dlaczego z wiekiem zaczynamy odczuwac powazne dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego
    przyczyn moze byc wiele
    jako jedna z nich jest takze wymieniana wlasnie wina karmienia nas krowim mlekiem od malenkosci

    • Zamieszczone przez kama28
      Tak, jest mały.
      Ale często zastanawiam się jak to jest, że my byliśmy karmieni właśnie takim kiedyś, trzeba by je tylko rozcieńczyć znacznie.
      .

      Mój tata 25 lat temu pracował jako lekarz na wsi “od wszystkiego” (a lekarzy rodzinnych jeszcze nie było ;)).
      Jak tłumaczył babom, że niemowlę powinno jeść coś więcej niż mannę na mleku i jak widziały, że jego własny 9 miesięczny syn dostaje warzywa, mieso itd, to się wszystkie w głowy stukały, że “doktór zwariował”.
      Przestały, jak zrobili badania kilku dzieciom i okazało się, że dzieci mają anemię, a jedno wylądowało z anemią w szpitalu (a po kaszy wygladały jak pączki w maśle – w przeciwieństwie do chudego “syna doktóra”)

      • Zamieszczone przez kurczak1
        Mój tata 25 lat temu pracował jako lekarz na wsi “od wszystkiego” (a lekarzy rodzinnych jeszcze nie było ;)).
        Jak tłumaczył babom, że niemowlę powinno jeść coś więcej niż mannę na mleku i jak widziały, że jego własny 9 miesięczny syn dostaje warzywa, mieso itd, to się wszystkie w głowy stukały, że “doktór zwariował”.
        Przestały, jak zrobili badania kilku dzieciom i okazało się, że dzieci mają anemię, a jedno wylądowało z anemią w szpitalu (a po kaszy wygladały jak pączki w maśle – w przeciwieństwie do chudego “syna doktóra”)

        😀 fajna historia
        wierze ze tak było, mieszkam na wsi i znam “takie myślenie”

        • Zamieszczone przez bubinek
          A ja słyszałam (od lekarza zresztą), że właśnie lepsze woreczkowe niż kartonowe UHT. Ja na razie to poprzestaję na gotowych gerberkach z twarożkiem i jogurtem, ale przymierzam się do zrobienia “krowiego” budyniu

          uht produkt mlekopodobny powiedziała dietetyczka mojej mamie;)

          • Zamieszczone przez katakus
            uht produkt mlekopodobny powiedziała dietetyczka mojej mamie;)

            O uht tutaj:

            “Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka.”

            >>> Kiedyś zastanawiałam się, dlaczego po świeżym mleku mam dolegliwości żołądkowe, a po uht nie – no i już wiem 🙂

            Zdaje się, że pierwszy link nie działa, tutaj: ten sam art., tylko z uboższą szatą graficzną.

            • Oglądała któraś?

              • Zamieszczone przez aniast
                Oglądała któraś?

                Nie oglądałam (w końcu w pracy jestem, nie mogę sobie filmu puścić ;)), ale z tego co napisali to nie ma tam nic odkrywczego…
                Co do strat witamin w “obrabianym” mleku (czyżbym zamieniała się w orędowniczkę uht 😉 – chyba się nudzę w pracy :D), to z tego co znalazłam:

                wit. B2:
                Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi. Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym.
                Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych
                ()

                >>> więc chyba lepsze kartonikowe UHT niz świeże w przezroczystym opakowaniu :/?

                wit. b6:
                Nazwa witamina B6 obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne.

                Pirydoksyna jest białym krystalicznym proszkiem, lekko gorzkawym o temperaturze topnienia 160°C. Rozpuszcza się w wodzie, słabo w 95% alkoholu etylowym, nie rozpuszcza się w eterze. Jest odporna na działanie temperatury i utlenianie, podatna na działanie promieniowania ultrafioletowego. Syntetyczna pirydoksyna jest produkowana w postaci chlorowodorku. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów (transaminaz, dekarboksylaz, dezaminaz, oksydaz) katalizujących przemiany biochemiczne białek, tłuszczów i węglowodanów. W przemianach niektórych aminokwasów jak np.: tryptofanu, fenyloalaniny i tyrozyny pełnią szczególną rolę katalizując kolejne etapy przekształceń związków chemicznych

                ()

                >>> j.w.?

                Wit C:
                Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C.

                Uwzględniając krajowe racje pokarmowe głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula

                >>> tu bym nie płakała nad stratami w mleku 😉

                Kwas foliowy:

                Związki typu kwasu folowego (foliowego) są bardzo szeroko rozpowszechnione w naturze. Występują one w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwł. w zielonych warzywach liściastych oraz w wątrobie i drożdżach.

                Witamina ta występuje w produktach spożywczych w bardzo zróżnicowanych ilościach. Dobrym jej źródłem są warzywa i owoce bogate również w witaminę C np.: pomarańcze, brukselka, kapusta włoska oraz warzywa i owoce będące źródłem beta-karotenu między innymi liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja zawierająca od 150 – 250mg w 100g produktu).

                Folany są wrażliwe na gotowanie. Chroni je natomiast dodatek kwasu askorbinowego (witaminy C).

                >>> Tu też jakoś nie bolałabym bardzo nad stratami 😉

                Może patrzę wybiórczo, ale dla mnie mleko powinno byc przede wszystkim źródłem białka i wapnia, jogurty i kefiry mają jeszcze jakieś tam bakterie i probiotyki – więc najlepiej robić je w domu, kupne traktuję na zasadzie deserków, więc też jakiejś powalajacej wartości odżywczej sie nie spodziewam ;), masło już dawno z lupą kupuje, żeby odczytać skład napisany drobnym drukiem ;), sery żółte z dodatkiem olejów juz na szczęście muszą się nazywać “produktemi seropodobnymi” (topione też trzeba zlupą kupować, bo tu nadal dowolność nazw).
                No cóż,jak byłam mała trzeba było się nagimnastykować, żeby cokolwiek kupić, teraz trzeba się nagimnastykować, żeby kupić to co się ma zamiar…

                Powiedzieli w programie coś więcej?

                • Zamieszczone przez kurczak1
                  Kartonowe lub butelkowe też można kupić świeże (tzn. nie UHT) 🙂

                  Jasne, chodziło mi tylko o rozgraniczenie UHT od nieUHT.
                  A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

                  • Zamieszczone przez bubinek
                    A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

                    z tego co pamiętam to mozna podawać je od 11-12 m-ca

                    • Zamieszczone przez bubinek
                      Jasne, chodziło mi tylko o rozgraniczenie UHT od nieUHT.
                      A właściwie od kiedy można teraz podawać dzieciom produkty zawierające jogurt albo twarożek? Tak zgodnie ze schematem żywienia?

                      Po skończeniu roku.

                      • Myślałam,że wcześniej można, nawet chyba widziałam jakieś deserki z jogurtem po 6 miesiącu. Gerbera chyba

                        • Ja jednak nie zaryzykowałabym podania mleka prosto od krowy dziecku (a już na pewno nieprzegotowanego). Wolałam dmuchać na zimne i wprowadzanie nabiału zaczęłam ostrożnie od misiowych jogurcików, a potem jak zobaczyłam, że nie ma żadnych sensacji, to doszły twarożki itp. Na szczęście skazy białkowej nie ma.

                          Znasz odpowiedź na pytanie: krowie mleko

                          Dodaj komentarz

                          Angina u dwulatka

                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                          Czytaj dalej →

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general