łatwe i pyszne… 🙂
proporcje na mała blache (taka kwadratową):
kostka masła
2 szkl. mąki
4 jaja
3/4 szkl. cukru
odrobina soli
2 łyżki kaszy mammy
ok. 60-70 dkg truskawek
-masło, mąkę, żółtka, 1/4 szkl.cukru-szybko zagnieść ciasto i włozyć do lodówki na conajmniej 30 min.
-1/3 ciasta odłozyc na kruszonkę (dodać maki tyle, zeby powstała ta kruszonka)
-2/3 ciasta wyłożyć blaszkę (wysmarowaną margaryną i posypaną mąką) piec w 180 stp. 10-15 min.
-białka schłodzic w lodówce ubić pianę z odrobina soli, na koniec ubijania dodać reszte cukru (1/2 szkl.)
-na upieczony spód wysypać 2 łyżki kaszy manny, na to ułozyc przekrojone na pół truskawki, na nie pianę z białek,posypac kruszonką
-piec w 180 stp. 30 min.
PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ps: ciasto można przygotować kilka godzin, a nawet dzień, dwa wcześniej i przechowywać w lodówce
Basia, Anulka i Gabrysia
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: kruche ciasto z truskawkami-szybkie i pyszne
Beatko bardzo dziękuję:)
Praktyka czyni mistrza ;).Zrobiłam z popiątnej porcji,więc mam nadzieję,że już się nauczyłam 😉 Z tym kisielem to dobry pomysł:)
bea, ale po co proszek do kruchego?
Bo nie wyrośnie 🙂
A to ciasto to raczej nie jest tarta, która ma być nizutka
Zresztą, jak kto lubi 🙂
Podam mój przepis na placek z truskawkami (lub innymi owocami). Jeszcze szybszy, ale przede wszystkim przepyszny (dla tych, co nie lubią żadnych mas ).
Składniki (na 1 blachę)
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 i pół szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki (nie ważyłam, ale pewnie ok. kg)
+ kruszonka
Umyć truskawki – niech obciekną
Zrobić kruszonkę (1/3 masła (ja chwilkę podgrzałam) + mąka (na oko) + cukier (na oko) – ile przyjmie). Wyrobić i dać na 1/2 godz do zamrażalnika.
Jaja ubijać (mikserem) z cukrem, powoli dodawać olej na przemian z jogurtem, dodać cukier waniliowy, mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tak oto powstałą masę wylać na wcześniej posmarowaną tłuszczem blachę (raz dawałam papier do pieczenia, ale wolę bez).
Układać gęsto truskawki. Duże przekrawałam na pół a małe zostawiałam w całości. Zetrzeć kruszonkę.
Włożyć do rozgrzanego do 200 st. piekarnika i po pół godzince skręcić na 180 st. i tak piec jeszcze z pół godziny. Ja jeszcze na chwilę (10 min) zostawiałam ciasto w wyłączonym piekarniku.
Palce lizać !!!
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto jeść je rano. Mają dużo błonnika i witamin. Poczytajcie sobie
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto jeść je rano. Mają dużo błonnika i witamin. Poczytajcie sobie.
Ciasto genialne. Zrobiłam wczoraj i zniknęło w godzinę 🙂
Super przepis, muszę go w sobotę wypróbować
Znasz odpowiedź na pytanie: kruche ciasto z truskawkami-szybkie i pyszne