Tak jak w temacie.
Ciasto jest przepyszne i nawet nie bardzo kaloryczne.
We Włoszech zaliczane do ulubionych. Robione z typowym kremem do tortów i ciast zwanym kremem cukierniczym (la crema pasticcera ) dodawanym także do tiramisu, babeczek kruchych, tortów itd…
Zaczynam od tego iz każda z was wie jak sie przygotowuje ciasto kruche wiec nie będę sie rozwodzić.
Do kruchego potrzeba make, żółtka jajek, masło lub margaryna, odrobinę cukru i soli, mozna dodac jak ktos lubi troszeczkę proszku do pieczenia lub łyżkę śmietany kwaśnej. Kazda z Was ma ulubiony przepis na kruche… wiec…
Przejdędalej.
Robimy lub jak ktoś nie ma czasu kupujemy kruche ciasto.
Rozwałkujemy
Przekładamy na blachę
Nie za wysoka i nie zupełnie plaska.
Następniena ciasto wykładamy papie do pieczenia i wsypujemy garść fasoli lub co tam macie w domu albo nakuwamy widelcem ( ja nakłuwam 🙂 )
Chodzi o to aby ciasto się nie odkształciło w piecu
Wkładamy do piekarnika aby się zapiekło jakieś 10-15 minut w tem 180
W tym czasie robimy krem
3 żółtka ( ja daje 4 )
4 łyżki cukru
2 łyżki maki
1 łyżeczka od herbaty maki ziemniaczanej
Skorka z cytryny ( starta na drobnej tarce, uwaga bez białego)
No i proste.
Mleko nastawić aby sie zagotowało.
W tym czasie zmiksować żółtka z cukrem na biała masę, Na końcu dodać maki obie.
Następnie zalac gorącym mlekiem POWOLI I CAŁY CZAS MIESZAJĄC!!!!
Wlać to wszystko do garnka po mleku i jeszcze mieszajac i caly czas podgrzewajac az zgestnieje.
JA wlewam do garnka w ktorym gotowalam mleko i dalej mieszam na ogniu mikserem 🙂
JAk zgestnieje wlac na ciasto ktore juz ladnie sie zaczelo piec w piekarniku
I zapiec jakies 10 minut.
NAstepnie ostudzic
Na ostudzonym ulozyc truskawki
I !!!
Wazne!!!!
Zrobic bardzo gesta galaretke truskawkowa
I ta galaretka juz zimna i prawie zastygajaca posmarowac truskawki..
Ja do tego uzywam pedzelka Wandzi do malowania 🙂
Tu caly przepis do obejrzenia jak macie problemy ze zrozumieniem
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA
Ad 4. do niedawna
Powoli się łamię. Odkroiłam cały pasek i zeżarłam.
krem bardzo przyzwoity mi wyszedl (uzywalam do tej pory ciut innego, z dodatkiem masla)
polozylam jagody w miejsce truskawek (bo dzieci zjadly zanim sie obejrzalam)
bardzo pyszne, mniam…
zastepuje dotychczasowy przepis na krem twoim, dzieki:)
Bardzo sie ciesze ze Ci smakuje
JA używam tego kremu do wszystkiego bo o wiele mniej kaloryczny.
Ciastkarze do wyrobu tartow tutaj do tego kremu dodają ( na taka ilość jak podałam ) dwie łyżki śmietanki ubitej na piane i lacza. Bardzo dobry krem do tortów powstaje. Oczywiście krem tylko gotowany do całkowitego zgęstnienia, a nie ten pieczony ( który podałam w przepisie.
Jak bys miala watpliwosci wystarczy poszykac pod haslem “crema pasticcera ”
Na youTube jest wiele przepisów bardzo prostych i jasno pokazanych.
Bardzo mi się podoba, ale chcialam dopytać-
czy ten krem podjeżdza budyniem?
Bardzo nie lubię smaku budyniu i konsystencji budyniu też.
Ciasto i tak zrobię tylko muszę być przygotowana na to, czy będe je jadła czy nie.
Nie. W kremie jest tak mała ilość maki ziemniaczanej ze nie daje ona konsystencji budyniu. Zagęszczaczem w tym kremie sa żółtka i maka pszenna- daje to efekt zupełnie inny niż w przypadku maki ziemniaczanej używanej do budyniu.
No to super!
W takim razie i ja to sliczne ciasto bedę jadła 🙂
W sobotę na mojej mini rabatce truskawkowej widzialam już maluszki zielone, nie mogę się doczekać.
sole, zrobiłam, pycha 🙂
dostałam zajebistego molskina, specjalnie na przepisy
Twój będzie wpisany jako pierwszy
WOW !!!!!!
Bardzo sie ciesze ze Ci smakował
Spróbuję zrobić przy najbliższej okazji 🙂
A ja wrzucę przepis na pyszny deserek z truskawkami. Nietypowy przynajmniej tutaj
w Polsce. Wieczorkiem 🙂
Zrobiłam
Miałam maliny mrożone wiec zagotowałam, dodałam cytrynowej galaretki bo tylko taką miałam
Słodki krem z kruchym ciastem i kwaśnymi owocami – schłodzone w lodówie wyszło
R E W E L A C Y J N E
za każdym razem, kiedy wracam z Włoch usiłuję zrobić takie “tamtejsze” babeczki kruche właśnie z tym kremem. Niby były dobre, ale to nie to. Wczoraj zrobiłam z Twojego przepisu, powiem tylko DZIĘĘĘKI
Znasz odpowiedź na pytanie: Kruche z kremem i truskawkami – specjalnie dla MADUXIA