krupnik

umiecie ktos zrobic? bede wdzieczna za przepisy

30 odpowiedzi na pytanie: krupnik

  1. Hmmmm….
    A chodzi Ci o zupę? :p Jak tak, to proszę.
    Nie wiem, czy to jest dobry przepis, ale ja robię tak :
    Drobniutko pokrojoną włoszczyznę (czasem ścieram to co się da na tarce- szybciej :p) wrzucam razem z udkiem z kurczaka, gotuję, przyprawiam do smaku i do gotującego “rosołku” wrzucam kaszę jęczmienną (wiejską albo średnią – nie wiem czy to to samo Zamotany). U mnie na trochę więcej niż połowę 3,5 litrowego garnka ok. pół szklanki kaszy (dużo rzeczy robię “na oko”, więc ilości traktuję umownie). Jak się wszystko zagotuje i zrobi gęste – krupnik gotowy 🙂
    P. S. Moi faceci go uwielbiają

    Pozdrówki,

    • wczoraj robilam:) taki prosty:)
      Podgotowac miecho(ja robie na udku/skrzydelkach), dodac pokrojone w kostke ziemniaki, marchewke (kroje ja w plasterki) i 6 lyzek kaszy jeczmiennej perlistej(ja daje drobna). przyprawic pieprzem, warzywkiem (lub inna przyprawa), daje tez 1 kostka warzywno-rosolowa, listek laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
      Mozna dodac na konie lyzke smietany, ja nie daje. 🙂
      Robie w garnku 2 litrowym, ziemnakow daje 4-5 duzych i 1 duza marchewke. Kaszy tak jak napisalam – 6 lyzek

      • ja nie daje wloszczyzny, bo nie lubie smaku pietruszki i selera – tylko do rosolu dodaje:)

        • He he he a ja nie daję ziemniaków :), ale teraz sobie przypomniałam że jadłam też z ziemniakami.
          Wersja z pokrojoną włoszczyzną jest oficjalna- ja jestem dzikus jeśli chodzi o warzywa (seler i por głównie), więc jeśli robię to tylko dla nas (a czasem tylko dla mnie i synia) to daję pietruszkę, selera i por w dużych kawałkach i po ugotowaniu wyciągam :p
          Ale to tylko ja 😉 normalni ludzie dają pokrojone i jedzą jak leci :).

          • ja gotuje na zeberku wieprzowym
            dodaje wloszczyzne i ziemniaki a na koniec kaszy jeczmiennej na oko ja daje mazurska
            nie daje smietany
            ale po ugotowaniu daje koperek i natke pietruszki posiekane

            • Ja trochę inaczej 🙂
              W/g mnie dobry krupnik musi mieć “rozpadniętą” kaszę, nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi, taką roklejoną, dlatego gotuję krupnik długo.
              Najpierw kasza z mięsem, jak dorotka, najlepiej żeberka, gotuję ok godziny, a dopiero potem dodaje startą włoszczyznę, koniecznie uduszoną na maśle. Ziemniak może być, ale nie musi, w drobniutką kostkę, niedużo, tak, żeby czasem coś przegryźć 😉
              I jeszcze z pół godziny gotowania.
              Zabielam śmietaną, ale nie musi być, ja lubię, koperek, przyprawy i git 🙂

              • Ile kucharek tyle wersji tego samego dania:)

                • 😀 Się zgodzę z przedmówczynią 😉

                  ,

                  • krupnik to była moja pierwsza zupa w 5 kl Sz pdst:)
                    a gotuję podobnie jak wy:D
                    grubą kaszę wsypuję z mięsem na początku.Jak beamama twierdzę,że musi dobrze się rozgotować,a drobną wrzucam mędzy miięsem,a warzywami

                    • a ja lubie gryzc nigdy nie tre warzyw, nie podsmazam zeby zmiekly, ziemniki nie w drobna tylk ow grubsza kostke itd

                      • A widzisz, ja mam manię, że by wszytko było drobniutko 😀

                        • Zamieszczone przez dorotka1
                          a ja lubie gryzc nigdy nie tre warzyw, nie podsmazam zeby zmiekly, ziemniki nie w drobna tylk ow grubsza kostke itd

                          a ja też ziemniak w gruba kostkę lubie

                          • JA DODAJE JESZCZE KILKA GRZYBKÓW

                            • a ja tak ::)
                              gotuje na łopatce, albo żeberku wieprzowym jak dorotka, potem dodaje wloszczyznę(marchewka, pietruszka, seler, pora) pokrojone w kostę ziemniaki, 2 liscie laurowe, 2 ziela angielskie sol pieprz i duzo majeranku- to podstawa tak mi zawsze mama mowila :).W tym samym czasie pol szklanki kaszy jęczmiennej zalewam w talerzu woda.Jak mi sie zupa troche podgotuje dolewam ta kasze razem z tą wodą.Jak ziemniaki i kasza sa ok to juz koniec.Uwielbiam krupnik- zwlaszcza z pokrojonymi kawałkami tego mieska z zupki 🙂

                              • dzisiaj mam krupnik
                                u nas bez majeranku

                                • Zamieszczone przez aggi
                                  duzo majeranku- 🙂

                                  Aga nie robiłam jeszcze z majerankiem i nie słyszałam,żeby do krupniku dodawaćhmmm,ale muszę chyba wypróbowac;)

                                  • Zamieszczone przez kotuś
                                    Aga nie robiłam jeszcze z majerankiem i nie słyszałam,żeby do krupniku dodawaćhmmm,ale muszę chyba wypróbowac;)

                                    probuj – dla mnie krupnik=majeranek 🙂

                                    • Niezawodny przepis – pycha!

                                      Składniki:
                                      4 łapki kurze
                                      1 pierś
                                      ziele ang., liść laurowy
                                      sól (lub kostki rosołowe 2 szt)
                                      3 marchewki
                                      1 pietruszka
                                      1/4 selera
                                      por
                                      5 ziemniaków
                                      woreczek kaszy jęczmiennej

                                      4 łapki kurze i 1 pierś gotuję z dodatkiem soli (lub 2 kostek rosołowych), ziela ang. i liścia laurowego. 3 marchewki, 1 pietruszkę i 1/4 selera kroję w drobną kosteczkę. Jak mięsko się ugotuję to wyjmuję i wsypuję jarzyny, dodając kilka krążków pora (jasna część). Dodaję 4-5 ziemniaków pokrojonych w drobniutką kostkę i wsypuję zawartość jednego woreczka kaszy jęczmiennej. To się gotuje a w tym czasie kroję na drobne kawałeczki mięsko i też dodaję do zupy. 40 min i gotowe:) Zupa wychodzi gęsta i pyszna – dzieciaki ją uwielbiają:)

                                      • dzieki, kochane, zrobilam juz dwa razy, a tu tyle jeszcze fantastycznych przepisow
                                        bardzo mi smakowalo jak dotad:)

                                        • Jak dla mnie krupnik to nie na drobiu tylko zawsze na żeberkomostku, albo jakiejś mięsnej kostce. Seler, pietrucha czy por po ugotowaniu do kosza, a marchew i ziemniak oczywiście zostaje. U nas krupnik zawsze jest z jakimiś skwareczkami z boczku, nie wyobrażamy sobie inaczej. Nawet już Błażej się tak nauczył i czasem, jak nie chce jeść to tylko ten boczuś wyjada.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: krupnik

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general