Książka Kucharska

Kochane! AnnaH zaproponowała otwarcie takiego wątku żeby nasze przepisy nie gubiły się między postami.

Wpisujcie tu proszę przepisy na różne pyszności w tytule pisząc na co to przepis

Pozdrowienia
smoki i Dawidek
(9 miesiecy!)

33 odpowiedzi na pytanie: Książka Kucharska

  1. KROKIETY Z NIESPODZIANKĄ

    Danie łatwe, bo najtrudniejszą rzeczą jest usmażenie naleśników. Nadzienie stanowią: przecięta wzdłuż cieńka parówka, na to kładziemy kilka paseczków marynowanej papryki czerwonej, nastepnie cieniutkie plastereczki ogórka konserwowego i plasterek sera żółtego.Zawijamy jak krokiecik. I już. Można obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć na patelni, lub bez panierki odgrzać w piekarniku. Pycha z ketchupem. I nikt nie spodziewa się tego, co znajdzie w środku.
    Asia i mati (7.05.2002)

    • Bigos marynarski

      60 dag kapusty kwaszonej,
      tłuszcz,
      10 dag cebuli,
      2 dag mąki,
      15 dag parówek cienkich,
      25 dag wieprzowiny bez kości,
      25 dag papryki,
      4 dag ketchupu,
      15 dag pieczarek,
      sól, pieprz,
      papryka mielona,
      curry
      Kapustę odcisnąć, pokroić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać przyprawy, skropić wodą, dusić do miękkości. Cebulę i paprykę oraz pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, ketchupem oraz obranymi i pokrajanymi w plasterki parówkami, dusić kilka minut, doprawić.

      Przepis autorstwa Kariny1976, która była uprzejma się nim ze mną podzielić.

      • Chili con carne

        Chili con carne
        czerwona fasola (moze byc z puszki)
        papryka czerwona
        papryka chili lub proszek
        mięso wołowe 0,7 kg
        cebula
        ząbek czosnku zgnieciony( lub w proszku)
        700 g pomidorów z puszki,posiekanych (lub świeżych,bez skóry)
        300 ml rosołu wołowego
        sól,pieprz,olej do smażenia
        Mieso pokroic ma mala kostke okolo 2x3cm. Na b.goracym tluszczu obsmazac mieso na brazowo (partiami i przekladac do osobnego garnka) Zmniejszyc ogien i na tym samym tluszczu zeszklic cebule, nastepnie dodac czosnek, (proszek chilli) i jeszcze przez chwile smazyc. Dodac mieso, pomidory, rosol, wymieszac, przykryc i dusic przez 1.5 godz. az mieso jest miekkie. (Mieszac od czasu do czasu zeby sie nie przypalilo)
        Na 10-15 minut przed koncem gotowania mozna dodac czerwona fasolke z puszki – ilosc fasolki dowolna, ale jedna puszka na te porcje to na pewno za malo. [Swieze chilli mozna zastapic – mielonym chilli w stosunku 0.5 lyzeczki = 1 sredniej wielkosci swiezy chilli]

        Przepis autorstwa Kariny1976, która była uprzejma się nim ze mną podzielić.

        • jablko na 100 sposobow (dluuugie)

          Skopiowalam dla was kawalek forum mniammniam :))
          Wszystkie przepisy brzmia pysznie, osobiscie wyprobowalam to co najprostrze, czyli szarlotka sypana, polecam beztalenciom i nie tylko! 🙂

          Temat: Jabłko na 100 sposobów.

          [12.01] 19:58 emma

          Jakiś czas temu w akcie niemal desperackim, spodziewając się znajomych a w lodówce nic nie mając prócz kilkunastu jabłek, na pomysł ich upieczenia wpadłam.
          Jabłek rzecz jasna, nie znajomych.
          Przekroiłam je na pół, wydrążyłam gniazda, połóweczki mieszanką cukrowo – cynamonowej poprószyłam, połówki ponownie złączyłam,
          w folie aluminiową zawinęłam i do gorącego piekarnika włożyłam.

          Pochwalić się muszę, że furorę te jabłka moje zrobiły.

          Jednak w założeniu nie o tym miał być ten topic, to tylko taka dygresyjka wprowadzająca.
          Zapytuję was, jak w prosty, nieskomplikowany i szybki sposób wykorzystać jeszcze jabłka w kuchni?

          [14.01] 14:05 darek24
          J je pucze i wycieram a pozniej zjadam ogl;adajac telewizje no i nalesniki z jablkami tez

          [15.01] 00:43 emma

          ufff… darku to tak też można?

          no, Panie i Panowie jeszcze tylko 97 sposobów na jabłko
          i obiecuje, że w nagrodę straszyć po nocach i po kuchniach nikogo nie będę.

          [16.01] 09:57 ewa
          placki z jabłkami?

          naleśniki ze świeżo uprażonymi jabłkami plus śmietana i cukier i cynamon?

          [16.01] 11:51 arszulka
          Jesli nie masz piekarnika….to umyte jabłuszko wkładasz do garnuszka z niewielka iloscia wody(1cm)posypujeszz 1łyzeczka cukru przykrywasz pokryweczka i na malutkim płomyczku podgrzewasz 15 minutek. Skorka peka a jabłuszko uprazone polewasz miodzikiem i posypujesz cynamonem…..mmmm…co wieczor jadam takie zamiast kolacyjki

          [19.01] 01:28 emma

          arszulko, próbowałam twojego sposobu na jabłko dziś wieczór.
          Powiem krótko: KAPITALNE!
          i jakie proste,

          nooo to ile jeszcze do setki nam brakuje???

          [20.01] 16:05 gween
          Też gotowane – obrane, pokrojone w cząstki z odrobiną wody, cynamonu, goździkiem i cukrem, lub miodem. Pogotować na małym ogniu, ok.15-20 min i gotowe – mus do ryżu, albo na kanapkę, albo jako nadzienie. Pychota

          [20.01] 16:13 Gween
          Sos jabłkowy:
          1/8 l wody,
          torebka herbaty jabłkowej expr.
          1/2 pęczka pietruszki,
          kwaśne jabłko,
          łyżka soku jabłkowego
          2 łyżki octu jabłkowego,
          łyżeczka musztardy oraz oleju archaidowego.

          Wodę zagotować i zalać torebkę herbaty expresowej. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce. Jabłko wymieszać z herbatą, sokiem jabłkowym, octem, miodem, musztardą, solą, olejem i pietruszką.

          [20.01] 16:21 gween
          … z czerwoną fasolą:
          puszka czerwonej fasoli,
          3 kwaśne jabłka,
          2 cebule,
          2 łyzki oleju,
          majeranek
          filiżanka wina jabłkowego,
          sól,
          pieprz kajeński
          Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć majeranek, jabłka i cebulę na małym ogniu. Odcedzić fasolę i dodać do jabłek. Dolać wino. Gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem.

          [21.01] 07:16 mycha
          racuchy z jabłkami: ja robię ciasto jak naleśnikowe dodając proszek do pieczenia dodaję jabłka pokrojone w małe kawałeczki i smażę na oleju średniej wielkości placuszki podaję posypane cukrem pudrem.
          Szaszłyk z wątróbek drobiowych jest w dziale grill.
          Szarlotka sypana
          szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek jabłka ścierasz na grubej tarce mąkę kaszę cukier proszek do pieczenia mieszasz na sucho następnie małą tortownice należy wysmarować margaryną i podzielić masę suchą na 3 części 1 część wysypać na dno tortownicy na to połowę jabłek następnie wysypać drugą część masy suchej i na to drugą połowę jabłek na wierzch wysypać 3 część masy suchej na wierzchu suto ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku w temp. 180 C przez 50 min albo do lekkiego zrumienienia. Życzę smacznego Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę.

          [21.01] 09:24 emma
          gween…..
          jestem pod wrażeniem tego sosu, tzn. nie robiłam, broń Boże,
          wrażanie na mnie zrobiły już same składniki.
          To na prawdę w taki sposób można je mieszać i sos z tego wyjdzie?
          No dobra a jak już wyjdzie, to co się nim polewa???

          Ten drugi przepis, ten z czerwoną fasolką też ciekawie brzmi…
          tak tylko zapytam,
          wino jabłkowe, to przepraszam bardzo, to ten tzw. jabol???????

          mycha,
          jesteś pewna, że do tej suchej masy ni grama niczego mokrego wlać nie trzeba?
          I placek w ten sposób zrobić można???
          Jeśli tak, to duża buźka za przepis.

          [21.01] 09:32 mycha
          Emma na 100% nic poz tym. Muszę Ci powiedzieć że mam jeszcze kawalontek w domu, a piekła go moja 9 letnia córka Ola ( ze wzgledu na prostotę wykonania ) Pozdrowienia

          [21.01] 09:38 mycha
          Acha jeszcze jeden przepis mi się przypomniał na surówkę do drugiego dania: Por białą część należy pokroić w pół-plasterki sparzyć na sicie schłodzić zimną wodą. Jedno jabłko zetrzeć na grubej tarce,dodac do pora łyżeczkę lub więcej musztardy, kapkę oliwy, sól, cukier do smaku wymieszać i podawać. Pozdrowienia

          [21.01] 12:30 gween
          emma, sos można zrobic jak najbardziej (nie broń Boże) – jest jadalny. W składnikach zapomniałam dopisać 1 ŁYŻECZKĘ MIODU.
          Jest to sos o zastosowaniu sałatkowym:
          – do sałaty z serami,
          – surówek (marchewka, kapusta itp.)
          – sałatek na bazie drobiu i ryżu,
          Natomiast, co do JABOLA – to nie, nie, tego trunku nie polecam, szczególnie do gotowania.
          Do przepisu z fasolą można użyć CYDRU, lub – jeśli ktos posiada – domowego wina jabłkowego.
          ———
          W temacie wina mam coś na deser:
          Jabłka w czerwonym winie:
          12 małych jabłek,
          100 g cukru,
          3/4 l Beaujolais (lub inne czerwone wytrawne wino o mocnej barwie)
          20 ml Calvadosu,
          1 łyżeczka cynamonu,
          kilka goździków.
          Jabłka obrać pozostawiając ogonki. Do szerokiego garnka wlać wino, wsypać cukier,cynamon, goździki i calvados i podgrzać, żeby cukier sie rozpuścił. Do powstałego syropu włożyć jabłka – tyle, aby zmieściły się płasko obok siebie i całość ugotować.
          Wyjąć jabłka z syropu i ułożyć w szerokiej misce.
          Jeżeli w pierwszej “zmianie” nie zmieściły się wszysykie jabłka, do syropu włozyć pozostałe i tez ugotować.
          Syrop pozostały po gotowaniu podgrzać na mocnym ogniu, aż się zagęści.
          Polać nim jabłka i całość wstawić na kilka godzin do lodówki.
          W czasie schładzania jabłka trzeba ze 2 razy obrócić w syropie.

          [23.01] 21:23 ewa
          a jabłecznik też się zalicza do sposobu!
          ?
          może byc pyszny, jeśli nie pomylic przepisu z jabcokiem :->

          [24.01] 13:57 armando
          Daj przepis na jablecznik

          I przepis

          1 lyzke maki rozmieszac z woda jak na nalesniki, datac troche (szczypte) cukru i drozdzy a na koniec tyle platkow owsianych ile maki. zamieszac odczekc az urosnie i dodac pokrojomych dosc drobno jablek.

          Piec na srednim gazie.

          [24.01] 17:25 ewa
          do armando –
          oto proporcje na jabłecznik:
          25 kg jabłek
          10 litrów wody
          5 kg miodu

          a potem jeszcze:
          10 litrów wody
          5 kg miodu

          jeśli w dalszym ciagu jesteś zainteresowany to będzie ciag dalszy
          acha – czas przygotowania – 8 m-cy
          akurat na chrzciny, od czasu gdy dowiedziałeś się, że będziesz ojcem :_>>

          twój przepis jest bardzo mało konkretny
          nie będę nawet próbowac
          sprecyzuj!!!

          [26.01] 10:34 emma

          Gweennnnnnnnnnn…
          Zawodowo zajmujesz się kuchnią???
          Przeczytałam przepis na jabłka w winie,
          nie powiem,
          zachęcająco brzmi bardzo.
          Mam ochotę wypróbować w najbliższym czasie.
          Zanim jednak pokuszę się skusić znajomych na te jabłka,
          sama poeksperymentuję na sobie,
          znaczy chciałam napisać – podegustuje…

          Armando,
          z tej masy to jakieś placki na patelni się formuje???

          ewa,
          hehe, kusssssicielka….

          [26.01] 10:39 emma

          Zaraz, zaraz,
          zobaczymy jam wynikowo stoimy….

          Już przeliczam,
          na tą chwile mamy sposób,
          proszę Pań i proszę Panów…..

          …. 14!

          [27.01] 16:37 gween
          emmo potraktowałam to jako komplement…
          Kuchnię eksploruję Hobby-Stycznie.
          Najchętniej pod kątem “coś z NICzego”

          apple crisp:
          – 4-5 jabłek,
          – sok z 1/2 cytryny
          – 100g masła,
          – 175g mąki,
          – 100g cukru brązowego,
          – 1/2 łyżki cynamonu,
          – 100 g tłustej śmietany
          Wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
          Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na grube plastry i ułożyć “w łuskę”, w formie do pieczenia, skropić sokiem cytrynowym i posmarować śmietaną.
          Całość posypać kruszonką.
          Wstawic do zimnego piekarnika, nastawić na 200 st. i piec ok. 40 min.
          W wersji dla łakomczuchów apple crisp na ciepło z lodami waniliowymi.

          [27.01] 21:04 emma

          fajnie,
          co to jest kruszonka…..
          i gdzie się to kupuje???

          [28.01] 10:54 gween
          kruszonka to jest ta wczesniej wymieszana mąka z cukrem, cynamonem i stopionym maslem.

          [28.01] 21:32 emma
          no, tak plamę dałam…

          ale nawet z tą kruszonką,
          jak tak patrzę,
          to bajecznie proste, nawet dla mnie.

          [06.02] 21:21 arszulka
          A jabłuszka z brzuszka upieczonej kaczuszki??albo udka pieczone z miodem i jabłuszkami winnymi i rodzynkami??

          [16.02] 22:41 arszulka
          I co na tym wszystkiem koniec???a ja tak lubie jabłka ide zrobic sobie w garnuszku…

          [03.03] 20:44 arszulka
          To znowu ja!! i jablka tym razem w ciescie:

          5 – 6 kwaskowatych jabłek
          10 dag mąki
          3 jajka
          2 łyżki cukru
          1/2 szklanki jasnego piwa
          szczypta soli
          olejek rumowy
          tłuszcz do smażenia
          cukier kryształ
          cynamon do posypania

          Sposób wykonania :

          Do miski wsypać mąkę.
          Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki.
          Ubić na gładką masę, stopniowo wlewając piwo.
          Przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.
          Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać.
          Jabłka umyć, pokroić w krążki grubości 1cm.
          Usunąć środki, skropić olejkem.
          Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni.
          Jabłka maczać w cieście, wkładać na patelnię.
          Smażyć z obu stron na rumiono.
          Wyjąć, osączyć.
          Jabłka podawać posypane cynamonem i cukrem oraz ewentualnie z lodami i dżemem brzoskwiniowym

          [08.03] 23:18 ALA
          Kupic mrozone ciasto francuskie Przekroic na pol Upiec
          Wczesniej orzygotowac marmoladke jablkowa
          Polozyc na upieczony placek
          Przykryc drugim Posypac cukrem pudrem i smacznego
          To taka wersja jablkowej napoleonki
          Pozdrowionka ALA

          [02.04] 16:23 arszulka
          ziemniaki z jabłkami

          0,5 kg ziemniaków
          0,5 kg jabłek
          4 dag masła
          12,5 dag cukru
          sól

          Sposób wykonania :

          Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, pokrajać w plasterki.
          Układać je w rondlu, przekładając warstwą obranych, pokrajanych w talarki jabłek.
          Każdą warstwę ziemniaków lekko posolić, a warstwę jabłek posypać cukrem i pokropić masłem.
          Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
          Zapiec w piecyku około 30 minut.


          kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

          • Ryz po chińsku – PYCHA !!!

            Oto przepis na ryz po chińsku.

            Składniki (dla 2 osób):
            – olej
            – szklanka ryżu
            – 2 szklanki wody
            – por
            – kostka rosołowa.

            Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju – taką żeby wszystki ryż był zamoczony w oleju. Wsypujemy ryż i CIĄGLE mieszając, podsmażamy ryż na kolor złoty.
            Zalewamy to (uwaga bo będzie bulgotać – lepiej włączyc wentylator 🙂 2 szklankami goracej wody (gorącej bo mniej pryska rozgrzany olej). W jednej szkance rozpuszczona była kostka rosołowa. I od razy dodajemy poszatkowany na paseczki por.
            Ryż teraz gotuj się, powinien byc przykryty i patelnia tylko pyrka.
            Jak ryż jest jeszcze twardy a odę juz wypił to dolej jeszcze troszke, jak jest juz miękki a masz za duzo wody to wylej i wyciąnij ryż. Ale powinno być OK w proporcjach 1 szklanka ryży 2 szkankli wody
            SMACZNEGO.

            • Sałatka krabowa… rewelacyjna na upał!

              Sałatka jest super prosta i na upał świetna, bo bardzo lekka…

              Składniki:
              – Makaron sojowy opakowanie 100 g
              – paczka paluszków krabowych
              – 1 ogórek (nie wąż, tylko taki krótszy)
              – koperek
              – majonez

              Przygotowanie:

              Makaron trzeba ugotować wedle przepisu na opakowaniu i ostudzić (trzeba go trochę pociąć, bo sam w sobie jest długi). Ogórek i paluszki krabowe pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać, dodac koperku i odrobine majonezu (ale naprawdę dosłownie 2 małe łyżeczki). Znowu wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki – najlepsza jest taka prosto z lodówki – albo zjeśc od razu jak już ślinka leci.

              Sałatka jest naprawdę mniamuśna i w te upały z mężem sie nią zajadamy – ostatnio nawet jedliśmy ją zamiast obiadu;-)

              Smacznego!

              Karolka i Przecinek (7.08.03)

              • Melonowy deser…

                Patent na słodki, owocowy deser…

                Składniki:
                – melony (takie żółte) – po połówce na jedną osobę
                – brzoskwinie z puszki (ale może być też arbuz)

                Przygotowanie:

                Melony trzeba przekroić na pół, ale w poprzek i wydziubać łyżeczką nasionka. Potem łyżeczką, albo taka łyżeczką do wydłubywania kuleczek, wydłubać kilka kawałeczków melona ze środka. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i razem z wydłubanymi kawałkami melona wrzucić w dziury naszych połówek melona. Zamiast brzoskwiń moga byc tez kawałki arbuza, pewnie mogą być też inne owoce, ale to już zależy oczywiście od gustów smakowych. Pewnie możan to tez osłodzić np. bita śmietana albo kulką lodów, ale same owoce też sa rewelacyjne, gdyż melon jest bardzo słodki sam w sobie.

                Uwaga! Melon jest najlepszy z lodówki, więc trzeba go przed przyrządzeniem deseru [przetrzymać w lodówce, albo po przygotowaniu włożyc gotowy deser do lodówki na trochę.

                Smacznego!
                Uwa

                Karolka i Przecinek (7.08.03)

                • Chlebek (nazwijmy go) Grahama

                  Chlebek (nazwijmy go) Grahama:

                  2 szklanki mąki pszennej
                  3/4 szklanki zmielonych płatków żytnich
                  2 dag drożdży
                  łyżeczka cukru
                  łyżeczka soli
                  szklanka mleka lub wody
                  Robimy rozczyn:drożdże, cukier, 1/3 szkl.ciepłego mleka lub wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
                  Do miski wspypujemy mąkę i zmielone płatki żytnie. Dodajemy rozczyn i sól.
                  Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto dolewając ciepły płyn (mleko lub wodę). Wyrabiamy je ok. 10 min. i kilkakrotnie rzucamy o stolnicę/blat (to jest naprawdę dobry patent jeśli chodzi o ciasto na bazie drożdży).
                  Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Po wyrośnięciu wkładamy do formy (może być keksowa ale przedtem posmarowana tłuszczem i posypana mąką). Odstawiamy ciasto w formie na ok.1/2 godz. i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 180oC) na 50-60min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy na wierzchu wodą.

                  Bułeczki – z tego chlebowego ciasta można uformowac małe bułeczki i upiec, ale wtedy tylko ok. 30 min. Też posmarowac wodą po upieczeniu.

                  Ja znalazłam trochę inny przepis na bułeczki i go wypróbowałam:
                  2 szklanki mąki
                  2,5 dag drożdży
                  otręby, siemię, dynia, słonecznik, płatki owsiane, pszenne lub inne
                  ciepła woda

                  Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki, znowu odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut i pieczemy ok. 30 min (trzebe je po prostu obserwować). Smarujemy wodą.

                  Z tego ciasta można uformowac i upiec chlebek zamiast bułeczek (tez próbowałam)

                  Anna i Maximilianek 12.01.03

                  • Piernik Niemiecki-Kosi

                    Piernik Niemiecki-przepis od Kosi-rewelacyjny czesto go pieke.polecam

                    4 cale jajka
                    2,5 szkl maki
                    1 szkl cukru
                    1 szkl mleka
                    200g miodu
                    2 przyprawy korzenne
                    1 olejek rumowy
                    2 kopiate lyzki kakao
                    ½ kostki masla
                    ½ sloika dzemu
                    2 lyzeczki sody
                    Miod roztopic z maslem w garnku. Jajka utrzec z cukrem, dodac mleko i reszte skladnikow, a na koniec ostudzone maslo z miodem.
                    Wszystko wymieszac (mikserem).
                    Piec okolo 1 godziny 180°C w waskiej foremce.
                    Mozna dac bakalie.

                    Anna i Maximilianek 12.01.03

                    • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                      składniki:
                      kotlety schabowe lekko tylko rozbite; po 1 na osobę
                      starta marchew – po 4 duże łyżki na kotleta
                      pieczarki
                      cebula
                      majonez

                      no to jedziemy:
                      rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew (dużo! nie bójcie się!). A na tym wszystkim rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. PYCHA!!!!

                      Poza tym danie jest efektowne z powodu majonezu i można bawić się z gośćmi w zgadywanie, co to jest to na wierzchu; wszyscy obstawiają żółty ser. Ja też nigdy bym nie wpadła na zapiekanie majonezu,ale zapewniam-sukces kulinarny i uwielbienie gości zapewnione!

                      Monika (05.10)

                      • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                        brzmi ciekawie, wypróbuję na pewno !!!

                        a jakiego majonezu używasz?

                        [i]Ewa i Krzyś (pół roku !!!)

                        • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                          Spróbuj, naprawdę fajne!
                          Co do majonezu to używam Hellmansa, bo taki najczesciej mam w domu, ale to chyba bez znaczenia!

                          Monika (05.10)

                          • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                            1. kotlety ukladas jeden na drugim, czy przekladasz tymi pieczarkami?
                            2 ile to sie ma piec? mniej wiecej chociaz…


                            kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

                            • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                              Nie, nie! w naczyniu żaroodpornym układać kolejno: kotlet, pieczarki z cebulą, marchew, majonez i przejść do następnego kotleta.
                              Pieczenie trwa około30-40 minut
                              Smacznego!

                              Monika (05.10)

                              • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                                czy ta marchewka jest naprawde dobra? nie cierpie marchewki. Czy mozna ja czyms zastapic? moze cos probowalas…


                                kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

                                • Re: SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący

                                  ja też nie cierpię marchewki, ale w tym wydaniu naprawdę jest zjadliwa; nie jest słodka ani mdła, naprawdę!

                                  Monika (05.10)

                                  • Pyszna obiado-kolacja

                                    Polecam, proste i jest super.Wychodzi tego duzo, ale na drugi dzien tez smakuje wysmienicie.

                                    Obiado- kolacja
                                    4 piersi kurczaka
                                    pol glowki bialej kapusty
                                    1 marchewka
                                    por
                                    kielki soi (puszka)- lub japan salat
                                    puszka kukurydzy(mozna dodac mieszanke kukurydza i papryka czerwona)
                                    sos sojowy
                                    czosnek (zabek, dwa- w zaleznosci jak kto lubi)
                                    przyprawa do dan chinskich lub vegeta, sol do smaku
                                    paczka makaronu wstazki

                                    Kurczaka pokroic w paseczki i przysmazyc na oleju, dodac pokrojony por w talarki, poszatkowana kapuste, marchewke starta na grubych oczkach, kukurydze, soje, czosnek- dusic jakis czas.
                                    Na koniec dodac sos sojowy (ok. dwoch lyzek) i przyprawy.
                                    Makaron ugotowac i wszystko razem wymieszac.

                                    Anna i Maximilianek 12.01.03

                                    • Paczuszki twarogowe

                                      Paczuszki twarogowe,naszly mnie ostanio az musialam zamowic z Polski twarog bo tu w Niemczech nie ma:(Szybkie do zrobienia i pychotki!!!!
                                      20dg twarogu
                                      2 jajka
                                      2 lyzki cukru
                                      1 szklanka maki
                                      pol lyzeczki (plaskiej)sody
                                      Mieszam to wszystko w glebokim talerzu widelcem. Najpierw twarog z jajkami i cukrem. Mieszac tak by rozdrobnic jak najbardziej serek. Powoli dodaje make i na koniec sode. Powinna wyjsc taka kleista masa:)
                                      Na rozgrzany olej w garnku wrzucam tym widelcem takie jajeczka z masy (po kazdym wrzuceniu zanuzam widelec w oleju bo inaczej zbyt sie przykleja masa),ktore natychmiast puchna i robia sie z nich niesymetryczne kulki.Jak sa brozowe wyciagam na talerz i posypuje cukrem pudrem. Na cieplo sa najlepsze:)
                                      Smacznego

                                      • Re: Kurczak po rzymsku

                                        1 kurczak lub kilka udek (zależy co lubicie)
                                        puszka pomidorów
                                        oliwki zielone
                                        kilka plasterków surowej, wędzonej szynki lub boczku
                                        2-3 ząbki czosnku
                                        1 szklanka wina wytrawnego(koniecznie! lepiej białe,ale czerwone też “daje radę”)

                                        Kurczaka obsmażyć na tłuszczu, zdjąc z patelni, przełożyć do miski i dopiero teraz posolić i popieprzyć. Na tym samym tłuszczu przez minutę smażyć pokrojoną w kostkę szynkę z posiekanym (nie wyciskanym!) czosnkiem. Ponownie włożyć kurczaka na patelnię, zalać winem, dodać pomidory i oliwki, przykryć i dusić co najmniej 30 minut.

                                        Pycha!!! Wczoraj robiłam i…życze Wam takich podziękowań za obiadek, jak ja dostałam….

                                        Monika (05.10)

                                        • poprosze o placek z truskawkami – PÓKI SĄ!

                                          Poprosze super kucharki o super latwy przepis na placek z truskawkami. Mam ogromna ochote zjesc cos takiego. Z gory zakladam ze mi wyjdzie, bo wyszedl mi biszkopt z jablkami a’la gucia, wiec nadzieja jest….:)


                                          kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Książka Kucharska

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general