kto zna przepis na chleb domowy

no właśnie, widziałam w TV Mango jak Asia i Klaudiusz pokazuja maszynkę do pieczenia chleba, podobną widziałam też na allegro. Cena niestety nie przypadła mi do gustu…

4 odpowiedzi na pytanie: kto zna przepis na chleb domowy

  1. Re: kto zna przepis na chleb domowy

    W Niemczech sa juz gotowe mieszanki wiec i w Polsce na pewno tez.Wyglada to jak opakowanie maki. Sa tam juz wszystkie skladniki tylko trzeba dodac wode,wymieszac i do piekarniczka:)

    • Re: kto zna przepis na chleb domowy

      kiedys byłam u kolegi i robiliśmy takie bułeczki! Naprawdę PYCHA!

      Ola+Staś+Tadzio+Basia

      • Re: kto zna przepis na chleb domowy

        Jak chcesz to ja mam przepis na bułeczki żytnie. Całkiem fajne, bo już kiedyś robiłam!

        Ola+Staś+Tadzio+Basia

        • chleb

          Chlebek (nazwijmy go) Grahama:

          2 szklanki mąki pszennej
          3/4 szklanki zmielonych płatków żytnich
          2 dag drożdży
          łyżeczka cukru
          łyżeczka soli
          szklanka mleka lub wody
          Robimy rozczyn:drożdże, cukier, 1/3 szkl.ciepłego mleka lub wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
          Do miski wspypujemy mąkę i zmielone płatki żytnie. Dodajemy rozczyn i sól.
          Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto dolewając ciepły płyn (mleko lub wodę). Wyrabiamy je ok. 10 min. i kilkakrotnie rzucamy o stolnicę/blat (to jest naprawdę dobry patent jeśli chodzi o ciasto na bazie drożdży).
          Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Po wyrośnięciu wkładamy do formy (może być keksowa ale przedtem posmarowana tłuszczem i posypana mąką). Odstawiamy ciasto w formie na ok.1/2 godz. i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 180oC) na 50-60min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy na wierzchu wodą.

          Bułeczki – z tego chlebowego ciasta można uformowac małe bułeczki i upiec, ale wtedy tylko ok. 30 min. Też posmarowac wodą po upieczeniu.

          Ja znalazłam trochę inny przepis na bułeczki i go wypróbowałam:
          2 szklanki mąki
          2,5 dag drożdży
          otręby, siemię, dynia, słonecznik, płatki owsiane, pszenne lub inne
          ciepła woda

          Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki, znowu odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut i pieczemy ok. 30 min (trzebe je po prostu obserwować). Smarujemy wodą.

          Z tego ciasta można uformowac i upiec chlebek zamiast bułeczek (tez próbowałam)

          Chleb na drozdzach

          750g maki typ”1050”(moze byc mieszanka mak)
          1 kostka drozdzy (42g)
          450 ml litra wody
          1 lyzka plaska soli
          Drozdze rozpuscic w wodzie, i wymieszac z maka, az bedzie gladkie ciasto. Zostawic je (przykryc recznikiem) na okolo20-30 minut.
          Nastepnie jeszcze raz lekko pogniesc i wlozyc do formy wysmarowanej maslem (waskiej).
          Zostawic je w formie na 20 minut –pod przykryciem.
          Zagrzac piekarnik do 225°C, wlozyc nastepnie ciasto do pieca i piec ok.50 minut. Po okolo 20 minutach obnizyc temperature do 175°C na gore mozna polozyc blache, aby ciato sie nie przypalilo z wierzchu.

          Anna i Maximilianek 12.01.03

          Znasz odpowiedź na pytanie: kto zna przepis na chleb domowy

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo