kto zna przepis na chleb domowy

no właśnie, widziałam w TV Mango jak Asia i Klaudiusz pokazuja maszynkę do pieczenia chleba, podobną widziałam też na allegro. Cena niestety nie przypadła mi do gustu…

4 odpowiedzi na pytanie: kto zna przepis na chleb domowy

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: kto zna przepis na chleb domowy

W Niemczech sa juz gotowe mieszanki wiec i w Polsce na pewno tez.Wyglada to jak opakowanie maki. Sa tam juz wszystkie skladniki tylko trzeba dodac wode,wymieszac i do piekarniczka:)

o-d Dodane ponad rok temu,

Re: kto zna przepis na chleb domowy

kiedys byłam u kolegi i robiliśmy takie bułeczki! Naprawdę PYCHA!

Ola+Staś+Tadzio+Basia

o-d Dodane ponad rok temu,

Re: kto zna przepis na chleb domowy

Jak chcesz to ja mam przepis na bułeczki żytnie. Całkiem fajne, bo już kiedyś robiłam!

Ola+Staś+Tadzio+Basia

annah Dodane ponad rok temu,

chleb

Chlebek (nazwijmy go) Grahama:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki zmielonych płatków żytnich
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szklanka mleka lub wody
Robimy rozczyn:drożdże, cukier, 1/3 szkl.ciepłego mleka lub wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Do miski wspypujemy mąkę i zmielone płatki żytnie. Dodajemy rozczyn i sól.
Wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto dolewając ciepły płyn (mleko lub wodę). Wyrabiamy je ok. 10 min. i kilkakrotnie rzucamy o stolnicę/blat (to jest naprawdę dobry patent jeśli chodzi o ciasto na bazie drożdży).
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Po wyrośnięciu wkładamy do formy (może być keksowa ale przedtem posmarowana tłuszczem i posypana mąką). Odstawiamy ciasto w formie na ok.1/2 godz. i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok. 180oC) na 50-60min. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy na wierzchu wodą.

Bułeczki – z tego chlebowego ciasta można uformowac małe bułeczki i upiec, ale wtedy tylko ok. 30 min. Też posmarowac wodą po upieczeniu.

Ja znalazłam trochę inny przepis na bułeczki i go wypróbowałam:
2 szklanki mąki
2,5 dag drożdży
otręby, siemię, dynia, słonecznik, płatki owsiane, pszenne lub inne
ciepła woda

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki, znowu odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut i pieczemy ok. 30 min (trzebe je po prostu obserwować). Smarujemy wodą.

Z tego ciasta można uformowac i upiec chlebek zamiast bułeczek (tez próbowałam)

Chleb na drozdzach

750g maki typ”1050”(moze byc mieszanka mak)
1 kostka drozdzy (42g)
450 ml litra wody
1 lyzka plaska soli
Drozdze rozpuscic w wodzie, i wymieszac z maka, az bedzie gladkie ciasto. Zostawic je (przykryc recznikiem) na okolo20-30 minut.
Nastepnie jeszcze raz lekko pogniesc i wlozyc do formy wysmarowanej maslem (waskiej).
Zostawic je w formie na 20 minut –pod przykryciem.
Zagrzac piekarnik do 225°C, wlozyc nastepnie ciasto do pieca i piec ok.50 minut. Po okolo 20 minutach obnizyc temperature do 175°C na gore mozna polozyc blache, aby ciato sie nie przypalilo z wierzchu.

Anna i Maximilianek 12.01.03

Znasz odpowiedź na pytanie: kto zna przepis na chleb domowy

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
Swędzące stópki...
He ciężaróweczki! Mam taki problem no i nie wiem czy przyczyna to budy - które już odłożyłam na bok, czy hormony.. Otóż swędzą mnie stopy zwykle po południu jak przyjdę po
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
Ulewanie!
Mój synek jutro będzie miał 2 tygodnie - karmię go piersią ale ostatnio zaczął coraz więcej ulewać mleka. Czasem wydaje mi się że ulało mu się tyle co zjadł. Nie
Czytaj dalej