Kulebiak z kapustą i grzybami

U mnie się to je w Wigilię – może ktoś zechce spróbowac. Przepis mojej babci 🙂
Jest pyszny! 🙂

Na ciasto potrzebujemy:

40 dag mąki
szklanka mleka
4 dag drożdży
2 żółtka
łyżka masła
jajko
1/2 łyżki cukru,
ciutelek soli
tłuszcz do blachy

Drożdże należy rozpuścić w mleku, odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, wymieszać, przykryć lnianą ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
Jak już wyrośnie (czasu nie mierzyłam ale coś koło 30 minut może) wbić jajko, dodać pół łyzki cukru, sól do smaku i łyzkę stopionego (nie gorącego) masła. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Potem znów to przykryć i odstawić w cieple na jakieś 40 minut.

Teraz farsz:

główka kapusty
20 dag suszonych grzybów
cebula
łyżka masła
6 jaj na twardo
surowe jajko
sól, pieprz

Grzyby trzeba namoczyć wcześniej na noc, kapustę oczyścić, poćwiartkować, ugotować ćwiartki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, posiekać.

Cebule drobno posiekać, zeszklić, wymieszać z kapustą. Całość dusić koło 10-15 minut.

Grzyby ugotować, odcedzić, posiekac, wymieszać z przestudzoną kapustą, dodać posiekane jaka na twardo, wymieszać. przyprawić solą i pieprzem. Farsz gotowy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm, nałożyć farsz, zwinąc jak kopertę, zakleić (brzegi klejeń posmarować rozmąconym jajkiem). Włożyć do nartłuszczonej brytfanny, posmarować wierzch rozmąconym jakiem, piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Podawać na ciepło z sosem grzybowym.

Fotka z mojego kulinarnego bloga.

3 odpowiedzi na pytanie: Kulebiak z kapustą i grzybami

  1. Myślę, że pyszne. Moja mama robiła kiedyś podobny, ale z kapustą kiszoną.

    • Jadłam kiedyś, ale też z kapusty kiszonej.

      A myślisz że jakbym dała proszku do pieczenia zamiast drożdży to dużo by stracił na smaku?

      • Zamieszczone przez zuzelka83
        Jadłam kiedyś, ale też z kapusty kiszonej.

        A myślisz że jakbym dała proszku do pieczenia zamiast drożdży to dużo by stracił na smaku?

        Nie mam pojęcia – nie eksperymentowałam – ale możesz spróbować.
        MOja mama czasem szła na łatwiznę i kupowała mrozone ciasto francuskie i w to zawijała farsz.
        Było smaczne, ale nie az tak bardzo jak z przepisu mojej Babaci 🙂

        Znasz odpowiedź na pytanie: Kulebiak z kapustą i grzybami

        Dodaj komentarz

        Mozarella w ciąży

        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

        Czytaj dalej →

        Ile kosztuje żłobek?

        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

        Czytaj dalej →

        Dziewczyny po cc – dreny

        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

        Czytaj dalej →

        Meskie imie miedzynarodowe.

        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

        Czytaj dalej →

        Wielotorbielowatość nerek

        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

        Czytaj dalej →

        Ruchome kolano

        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

        Czytaj dalej →
        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
        Logo
        Enable registration in settings - general