Kupiłam świeży szpinak i…

…co dalej? Co mam z nim zrobić? Wie ktoś? Będę wdzięczna z przepisy.

Antoś (24.11.2003) i mama

15 odpowiedzi na pytanie: Kupiłam świeży szpinak i…

  1. Re: Kupiłam świeży szpinak i…

    Znalazlam to w necie, ale jeszcze nie probowalam:
    Duszony
    Składniki : 50 dag szpinaku (lub opakowanie mrożonego), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych zielonych listków bazylii lub łyżeczka suszonych, cebula, 4 jaja, 2 łyżki masła, po łyżce posiekanej zielonej pietruszki i koperku, pieprz, sól
    Sposób przyrządzania : Cebulę i czosnek drobno posiekać. Stopić masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać szpinak, bazylię, sól i pieprz, wymieszać, dusić 5-6 minut pod przykryciem. Dokładnie wymieszać jaja z koperkiem i szczyptą soli,
    wlać do szpinaku, dusić na małym ogniu w przykrytym rondlu do momentu, aż jaja się zetną. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką. Podawać z bułką lub
    z ziemniakami z wody. Tak przyrządzony szpinak może służyć również jako farsz do zapiekanek, pasztecików i naleśników.

    Lazania ze szpinakiem
    Składniki : Pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta, które można kupić w wielu sklepach spożywczych).
    Farsz: 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku, cebula, łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, łyżka płynnej przyprawy do zup, kilka łyżek mleka, 3 jaja, 5 dag parmezanu, łyżka zmielonych nasion słonecznika, łyżka oliwy, biały mielony pieprz, sól. Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
    Sposób przyrządzania : Płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinak ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać około 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.

    Makaron w szpinakowym sosie z rokpolem
    1 paczka (5008) makaronu rurki lub spaghetti, 1 paczka (500 g) szpinaku mrożonego, 150-200 g rokpolu – lub innego pleśniowego sera,1 pudełko (200 g) śmietany 18-proc. lub jogurtu naturalnego, 4-5 ząbków czosnku, 1 kostka rosołowa, 2 łyżki oliwy lub oleju.
    Szpinak wrzucamy do garnka, rozmrażamy, odparowujemy, dodajemy
    kostkę rosołową i szczyptę pieprzu.
    Rozgniatamy czosnek, połowę dodajemy do szpinaku, który gotujemy na bardzo wolnym ogniu 5 minut. Zdejmujemy szpinak z ognia, dodajemy resztę czosnku, śmietanę lub jogurt dokładnie mieszamy.
    W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, do 2/3 ulubionej twardości. Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Makaron odcedzamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy szpinakiem i dokładnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy – dość grubo – utartym rokpolem. Wstawiamy do piekarnika. żeby doszedł, na 5 -10 minut.

    Makaron ze szpinakiem
    1 łyżka Przyprawy do zup sosów, sałatek, Jarzynka, 250 g makaronu wstążki, 500 g szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, biały pieprz.
    Szpinak oczyścić, zblanszować. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać osączony szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić przyprawą, Jarzynką i pieprzem. Następnie dodać śmietanę i makaron. Wszystkie składniki połączyć.

    W sosie grzybowo-serowym
    1 Sos grzybowy, 1 łyżeczka Jarzynki, 100 g żółtego sera, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 kg szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, pieprz.
    Szpinak oczyścić. Gotować 10 minut. Osączyć. Cebulę i czosnek oczyścić i pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać szpinak, smażyć razem z cebulą (około 10 minut). Doprawić Jarzynką i pieprzem. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać ser pokrojony w kostkę. Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać z ziemniakami z wody i serem grzybowo-serowym.

    W sosie mornay
    Składniki : 600 g świeżych liści szpinaku, 1 łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 4 łyżki masła do nasmarowania formy.
    Sos Mornay: 20 g masła, 20 g maki, 250 ml mleka, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, 2 łyżki tartego sera gruyere, sól, pieprz.
    Sposób przyrządzania: Szpinak przebrać i opłukać w dużej ilości zimnej, bieżącej wody. Oddzielić i usunąć ogonki. Liście zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku. Wyjąć, osączyć i odcisnąć, po czym zasmażać na 1 łyżce rozgrzanego masła aż do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym zdjąć z ognia. Z masła, maki i mleka sporządzić beszamel. Doprawić solą i pieprzem, dodać ser i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu aż do stopienia się sera. Zdjąć z ognia, połączyć z żółtkiem rozprowadzonym 1 łyżką mleka i ogrzewać powoli na wolnym ogniu, do momentu wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Sos powinien mieć konsystencje kremu. Dno i ścianki żaroodpornego naczynia nasmarować grubo masłem. Ułożyć w nim szpinak, zalać sosem i zapiekać ok. 15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawać z grzankami

    Z ciecierzycą
    Składniki : 500 g ciecierzycy, 500 g szpinaku, 1 duża cebula, 4 goździki, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, 1 liść laurowy, olej.
    Sposób przyrządzania : Ciecierzyce opłukać zalać zimna, przegotowana woda i moczyć 12 godz. W dużym garnku zagotować wodę. Osączyć ciecierzyce na sicie i wsypać do
    wrzącej wody. Zielona pietruszkę opłukać pod bieżącą woda. Cebule obrać i opłukać. Do garnka z ciecierzyca włożyć cebule naszpikowana goździkami, nie obrane, cale ząbki czosnku, liść laurowy i zielona pietruszkę. Osolić i gotować ok. 4 godz. Gdy woda wyparuje dolać wrzątku. Szpinak dokładnie umyć (kilka razy zmieniając wodę) i pokroić. Po 3 godz. gotowania ciecierzycy dodać szpinak i gotować jeszcze 1 godz. Ugotowana ciecierzyce odcedzić. Wyjąć ząbki czosnku, cebule i liść laurowy. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać łyżeczkę papryki, dodać ciecierzyce i smażyć 3-4 min. Podawać od razu.

    Z kartoflami
    Składniki : 1 kg świeżego szpinaku (ew. 500 g mrożonego), 500 g młodych kartofli równej wielkości, 2 duże cebule, 100 g masła, 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnkach, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, sól do smaku, 2 łyżki fenugriku, 1 zielona papryczka chilli, 100 g przecieranych pomidorów, 50 g świeżego imbiru lub 1 łyżeczka proszkowanego, 2 słodkie czerwone papryki.
    Sposób przyrządzania : Dobrze umyte kartofle przekroić na pol. Pokroić cebule w plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Świeży szpinak posiekać. Imbir pokroić w cienkie plasterki. Obgotować kartofle przez 5-8 min., odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać masło, podsmażyć połowę cebuli na złoto, dodać kolendrę i kminek, smażyć jeszcze 1 min., odstawić. W niewielkiej ilości wody rozgotować pozostałą cebulę z chilli i sproszkowaną kolendrę. Dodać szpinak, uzupełnić woda (ok. 3-4 dl) i zagotować do miękkości szpinaku.
    Włożyć kartofle, szpinak, paprykę, fenugrik, zielone chilli do masła z cebula, osolić, dobrze wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu 10 min., co pewien czas zamieszać. Dodać pokrojone pomidory i imbir, dusić pod przykryciem następne 10 min. Podawać na gorąco do dań mięsnych, lub z ryżem ugotowanym bez przypraw.

    Z ziarnem sezamowym
    Składniki : 300 g szpinaku, 1 łyżką sosu sojowego, 2-3 łyżki bulionu z ryby, 4 łyżki ziaren sezamowych.
    Sposób przyrządzania : Szpinak umyć, szczególnie dokładnie wymyć łodygi. zagotować duża ilość wody z odrobina soli, włożyć szpinak cala garścią naraz, zaczynając od łodyg, po włożeniu całego natychmiast zdjąć z ognia, policzyć do 15 i wyjąć szpinak z wody, przełożyć do miski z duża ilością zimnej wody, opłukać, wyjąć na matę bambusowa (lub jakakolwiek inna pleciona, byle bez farbujących nitek), żebrać i ułożyć równo w pęczku. Zwinąć matę i ściskając ja rękami odcisnąć wodę.
    Rozwinąć matę, przełożyć szpinak na deskę, pokroić ostrym nożem na słupki o długości 1 cm. Poustawiać kawałki szpinaku jak “snopki” na talerzyku. Polać 1/3 wymieszanego sosu sojowego z bulionem z ryby, kiedy sos przejdzie do dołu ścisnąć lekko “snopki” i polać reszta sosu, od góry posypać ziarnem sezamu. Podawać jako dodatek.

    Z żółtym serem
    Składniki ; 1 kg szpinaku świeżego, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, 1 szklanka tartego żółtego sera, 1 łyżka masła
    Sposób przyrządzania : Szpinak przebrać, usunąć ogonki liściowe i łodygi. Dokładnie wypłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i obgotować (2-3 min) bez przykrycia, odcedzić i posiekać lub zemleć. Oprószyć mąką, wymieszać i zagotować. Dodać
    tłuszcz, połączyć z utartym serem i wymieszać nie gotując. Podawać z ziemniakami.

    Zapiekanka ze szpinaku
    Składniki : 1 kg szpinaku, 50 dag pieczarek lub boczniaków, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag żółtego sera, 4 łyżki oleju, starta gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, sól
    Sposób przyrządzania : Szpinak umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać, 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i przyprawy, dusić pod przykryciem około 7 min. Grzyby oczyścić, pokroić w ósemki, przesmażyć na pozostałym oleju, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Szpinak i grzyby łożyć warstwami w formie do zapiekanek, obłożyć plastrami sera. Zapiekać 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C. Do zapiekanki można podać ziemniaki piure bądź pieczone.

    Zapiekanka ze szczawiem i szpinakiem
    20 dag szczawiu, 50 dag szpinaku, 75 dag ziemniaków ugotowanych w łupinach, 20 dag pieczarek, 1 cebula (12 dag), 3 łyżki margaryny, po 15 dag wędzonego boczku i szynki, 5 łyżek startego sera edamskiego lub podlaskiego, 1 łyżka natki pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz; do przygotowania naczynia: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej.
    Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Szczaw i szpinak przebrać, oczyścić z ogonków, opłukać, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać. 1 1/2 łyżki margaryny roztopić, dodać liście i dusić, aż zmiękną, a cały płyn wyparuje. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek oraz szynkę też pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
    Rozgrzać 1/2 łyżki margaryny, włożyć boczek, wytopić, dodać 2/3 pokrojonej cebuli i podsmażyć. Wymieszać z uduszonymi liśćmi, przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na pozostałej margarynie zeszklić resztę cebuli, dodać pieczarki i smażyć, aż płyn wyparuje, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć część plastrów ziemniaków, oprószyć je solą oraz pieprzem, wyłożyć masę szczawiowo-szpinakową, przykryć kolejną warstwą ziemniaków, ponownie oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć pieczarki i szynkę. Ostatnią warstwę mają stanowić oprószone solą i pieprzem ziemniaki z serem na wierzchu. Zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. (4–5 porcji)

    Zapiekany
    Składniki : 1 kg liści szpinaku, 10 dag chudej ogonówki, 2 jaja, 2 ząbki czosnku, cebula, łyżka margaryny, pół szklanki chudego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup, biały pieprz
    Sposób przyrządzania : Szpinak przebrać, opłukać, zblanszować (1 min) w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i udusić
    na margarynie. Dodać szpinak i trzymać na ogniu, aż odparuje (ok. 2 min). Posiekać ogonówkę i wymieszać ze szpinakiem. Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawą do zup. Doprawić gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i ułożyć na nim szpinak. Polać zalewą z jaj i mleka. Zapiekać w gorącym piekarniku 10 min. Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub pure i sałatką z pomidora i cebuli.

    Zapiekany w cieście
    Składniki : 1 kg szpinaku, 300 g sera owczego lub białego, 500 g ciasta fyllo (przepis “ogólne”), 3 duże cebule, 1 gałązka koperku, 375 ml oleju, 375 ml zgęszczonego mleka niesłodzonego, 2 jaja, sól, pieprz, gałką muszkatołową.
    Sposób przyrządzania : Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć korzenie, twarde części, drobno posiekać. Posolić, odstawić na kilkanaście minut. Cebule i koperek posiekać. Ciasto fyllo rozwałkować i przykryć ściereczką, by nie obeschło. Ze szpinaku dokładnie wycisnąć wodę, dodać cebule, koperek i rozdrobniony ser, wlać mleko, rozbełtane jaja i polowe oleju, posypać pieprzem i gałką muszkatołową. Całość starannie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować wewnątrz olejem, dno i ścianki wyłożyć ciastem, ciasto posmarować olejem, napełnić farszem, nakryć reszta ciasta. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 1 godz. Podawać gorące.

    Zasmażany
    Składniki : 80 dkg szpinaku, 3 dkg masła lub margaryny, ok. 1 litra mleka, 3 dkg mąki, sól, 1 ząbek czosnku.
    Sposób przyrządzania : Świeży szpinak przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody. Odciąć korzonki, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i krótko
    gotować na silnym ogniu (5 – 10 minut). W czasie gotowania zamieszać. Gdy jest miękki odcedzić, osączyć dokładnie, przyciskając łyżką do dna cedzaka. Przepuścić przez maszynkę lub posiekać siekaczem. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Jeśli jest bardzo gęsta, dodać wywar ze szpinaku. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, włożyć do szpinaku, dodać zasmażkę, wymieszać razem, zagotować. Wyłożyć na salaterkę, podawać do mięsa z sadzonymi jajami lub jajami na twardo (posiekać, posypać na wierzchu) i z ziemniakami lub grzankami.

    Ze śmietaną
    Składniki : 800 g szpinaku, 2 łyżki masła, 1 łyżką maki, 250 ml śmietany 18%, 1 cytryna, sól, cukier.
    Sposób przyrządzania : Liście szpinaku oczyścić z korzonków, dokładnie opłukać w kilku wodach i wrzucić na 3-5 min do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzić, przelać zimna woda, osączyć, posiekać. Mąkę zasmażyć z 1 łyżką masła, wlać śmietanę, zagotować, włożyć szpinak, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu, aż szpinak zgęstnieje. Podawać do cielęciny, kotletów, sadzonych jajek lub jako jarzynę obłożony grzankami. Do szpinaku można dodać posiekany koperek lub ząbek czosnku, ale wtedy nie dodawać cukru. Po zdjęciu z ognia można dodać 2 żółtka. Zamiast śmietany można doprawić szpinak mlekiem.

    Ola (16.10.03)

    • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

      Ja uwielbiam tak:

      na patelnie daje troszke oliwy z oliwek gdy bedzie goraca, wrzucam pokrojony na plasterki czosnek, chwile smaze az sie zarumieni i troszke zkarmelizuje, na to dorzucam rodzynki, po doslownie chwileczce jak tylko zmiekna wrzucam szpiank, mieszam. Jak jego objetosc sie zmniejszy to danie jest gotowe. Bardzo nam to smakuje i czesto jemy:)

      Kacperek 12.02.04

      • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

        Jezu, kobito, dzięki Ci! Tyle tego, że nie wiem, od czego zacząć. Chyba będę musiała dokupić szpinaku, żeby wszystko zrobić :-)))

        Antoś (24.11.2003) i mama

        • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

          Brzmi ekstra, jutro robię, dzięki!

          Antoś (24.11.2003) i mama

          • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

            Oliwy nie zaluj tzn. znowu bez przesady, ale ma byc jej tyle aby to nie wyszlo suche.

            Kacperek 12.02.04

            • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

              Tak jest, panie dowódco! ;-)))

              Antoś (24.11.2003) i mama

              • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                a ja robie taki prosty z jajkiem:
                ugotowany i odsączony szpinak na patelnię, chwilę smaże na małej ilości oliwy, za chwilę wbijam jajeczka (ile kto lubie, można jedno, mozna wiecej, ja lubie osobiście więcej jajek); podlewam odrobiną śmietany, wciskam sok z cytryny. doprawiam do smaku i gotowe;-)


                Iwona & dzidzia

                • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                  Dzięki, kolejny fajny i prosty przepis. A przecież teraz jest sezon na szpinak. Chyba będę robić codziennie. 🙂 !

                  Antoś (24.11.2003) i mama

                  • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                    Iwonka przypomniala mi o jeszcz jednej rzeczy jaka robie ze szpinaku. Na patelni podsmazam boczek, dorzucam szpinak, na to daje pokrojone w plastry ziemniaki ugotowane wczesniej, na wszystko wbijam jajka zeby zrobily sie sadzone, sole, pieprze – bardzo dobre.
                    Acha, zapomnialam, ze jeszcze przeciez cebula lub por:))
                    Kacperek 12.02.04

                    Edited by CIKU on 2004/09/30 17:33.

                    • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                      Heja, wiec czas sie odwdzieczyc za prezentowe rady porady! Sluchaj, ja robie przepyszna zapiekanke szpinakowa
                      dzieki ktorej moj mariusz przezwyciezyl przedszkolowe mary i polubil szpinak. Przepis prosty jak cholera, troszke roboty ale za to potem wyzerka ze hej!
                      Szpinak dusisz na maselku, doprawiasz solka, wegeta czym chcesz, dorzucasz czosneczek i wbijasz co najmniej dwa jajeczka.
                      Jak juz bedzie mieciutki i pyszniutki to odstawiasz do wystygniecie: pamietaj zeby bylo jak najmniej wody, ale bez przesady, nie chodzi znowuz o same trawsko.
                      w miedzy czasie kroisz wczesniej ugotowane ziemniaczki, na plasterki talarki.
                      Kroisz pomidorka w plasterki i jakies miesko, najlepiej zeby to bylo jakies miesko o konjretnym smaku (piers z kurczaka nie pasuje bo sama zapiekanka jest troszku mdlawa). Ja dodaje salami, ale nie kazdy lubi.
                      Miesko tez kroisz: plasterki, ksiezyce, kosteczka, po prostu dowolnie. Scierasz ser zolty na wiorki.
                      Jak juz masz wszystko przygotowane nastawiasz piekarnik na co najmniej 200 st. I ukladasz zapiekanke w zaroodpornym naczyniu: warstwa ziemniaczkow, ktora posypuje takimi specjalnymi ziolami do ziemniakow, na to szpinak, miesko, posypujesz serem i pomidorem, potem znowu ziemniaki, szpinak, mieso, ser. Na to pomidorki ktore polewasz gesta kwasna smietana, najlepiej 12%. Posypujesz troszke wegeta calosc, przykrywasz i hop siup do piekarnika. Na ok. 1 – 1,5 godziny, Troszke dlugo ale warto poczekac. Sama zobaczysz! Mam nadzieje ze bedzie smakowalo. Mariusz moj polewa to keczupem na talerzu ale dla mnie to czysta “masakra” calej zapiekanki, ale jak sie chlop uprze…..

                      Pozdrawiam smacznie!


                      Marta i Marcelek (18.02.2004)

                      • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                        Ze świeżego szpinaku można zrobić łatwą sałatkę – pokroić szpinak, dodać kostki sera feta, pomidory pokrojone w ósemki, zalać sosem tzatziki (ja robie go tak: 2 ząbki czosnku, starte pół świeżego ogórka, sól, pieprz, majonez zmieszany z jogurtem nat. – wsztsko zmieszać) i gotowe!

                        Ada 23m!
                        ps.friko.pl

                        • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                          Nie rozumiem po co kupować świeży szpinak, jak się chce z niego zrobić papkę. A takiej papki szpinakowej nie cierpię…brrrr…
                          Świerzy szpinak (dla niewtajemniczonych – odmiana sałaty!!!) jest tak smaczny, że dla mnie to obraza dla tego warzywa, żeby go przesmażać.
                          My jemy szpinak na kanapkach i w sałatkach róznego typu, np. z pomidorem, fetą i cebulką.

                          • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                            To warzywo jak kazde inne, marchewka swietnie smakuje na surowo, ale naewno w zupie nie jesz jej surowej.
                            Jest tyle mozliwosci podawania szpinaku, (nie tylko na surowo) ze naprawde przesmazone, duszone, na pizzy czy innaczej zrobione smakuje rewelacyjnie.
                            Nie ograniczajmy sie do jedzenia tylko na surowo

                            Anna i Maksiu 12.01.2003

                            • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                              A ja kiedyś czytalam, że nie powinno się jeść surowego szpinaku tylko lekko podduszony, bo…. coś tam
                              No, ale jak znowu będzie sezon na świeży, to wypróbuję Twój pomysł 🙂

                              Antoś (24.11.03) i? 16.09.05

                              • Re: Kupiłam świeży szpinak i…

                                Ależ ja nikomu nie sugeruję, żeby się ograniczał:) Osobiście po prostu szpinak przerobiony na papkę ma dla mnie smak trawy i jem go tylko w postaci surowej.
                                A marchewki gotowanej też nie lubię, ot taka dziwna jestem:)

                                Znasz odpowiedź na pytanie: Kupiłam świeży szpinak i…

                                Dodaj komentarz

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general