Postanowiłam założyć osobny temat z tym przepisem, coby te z Was, które nie zaglądają do “Co masz dziś na obiad” też mogły skorzystać 🙂
Przepis pochodzi z polskich przepisów do diety Dukana.
Danie polecam jako danie robiące się w 5 minut (tyle, co nacieranie, bo pieczenia nie liczę).
Kuraka natrzeć, jednocześnie opróżniając butelkę z piwem – jeśli kurczak mały, to duże piwo, jeśli kurczak duży, to małe piwo
Z butelki usunąć etykiety.
Czym natrzeć? Do wyboru – kupić gotową przyprawę do kurczaka (są różne), albo zrobić samemu mieszankę przypraw.
Ja nacieram mieszanką – łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżka suszonego czosnku i dolewam wody, żeby wyszła gęsta pasta, bo pastą się łatwiej naciera niż suchym.
Do butelki wlać wodę, piwo, wino, rosół, jak kto woli, do połowy wysokości butelki. Można wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, świeży czosnek. Dowolność jest duża Można też np. goździki a kurę natrzeć curry, żeby było egzotycznie…
Następnie nasadzamy kuraka na butelkę i siup do piekarnika na 180 stopni na 90 minut.
I voila kurczak gotowy.
Kura wychodzi soczysta w środku i dobrze przypieczona na zewnątrz.
Przygotujcie się na walkę przy obiedzie z innymi członkami rodziny o skórę, bo jest najlepsza.
Trudność jest na końcu przy wyciąganiu kury z piekarnika i ściąganiu z butelki, bo gorące.
20 odpowiedzi na pytanie: Kura pieczona na butelce
jadłam już takie zwierzątko z butelki i polecam
Poczyniłam w sobotę 🙂
Kurczak z wierzchu przypieczony, w środku soczysty. Idealny.
Robiłam wersję z bulionem.
A i jeszcze coś. Butelkę na dole musiałam owinąć folią, bo kurak miał za wielką dziurę w tyłku i za mocno się nadziewał 😉
a butelka nie pęknie?
Nie pęknie, chyba że włoży się bardzo zimną butelkę do gorącego piekarnika.
a jak długo piec i w jakiem temperaturze? może nie doczytałam
jejku jaki mam na niego apetyt zrobie chyba w wekend
Dla standardowego kuraka 90 minut, a jeśli jest jakiś duży to można dorzucić około 10 minut.
Kurak jest idealny na weekendowy obiad 🙂
ja też sie czaje na Twoj przepis, nawet kurczaka już mam (zamrozonego), tyle, ze musimy byc w domu w weekend, zeby zrobić 🙂 ale na pewno upiekę 🙂
Moja kura piekła się niecałe dwie godziny. Ale ważyła 2 kg 😀
Butelka z piwem ma być pusta?
w innym przepisie mignęło mi, że trochę piwa ma w niej być.
no i do nagrzanego piekarnika a na ile stopni podpowiedzcie mi jeszcze???
Ja do butelki wlałam gorący bulion (1/2 butelki). Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
A ja robie podobnie kurczaka, tyle ze sadzam go na duzym sloiku napelnionym do polowy woda i podczas pieczenia smaruje go pedzelkiem majonezem, jest o wiele pyszniejszy i o wiele bardziej chrupiacy 🙂
Piwo może być w butelce, albo można całe wypić 🙂
Jak kto woli 🙂
Najważniejsze, żeby butelka była pełna do połowy (albo w wersji dla pesymistycznych w połowie pusta :))
Pieczemy w 180 stopniach.
A i tak ze 3-4 razy w ciągu pieczenia polewałam kuraka resztką bulionu, bo skrzydełka i szyjka się mocno przypiekały.
Można kurę polewać, ale ja wolę wersję dla leniwych bez polewania 🙂
robiłam wczoraj.pyszny wyszedł…
ale chyba mam zbyt niski piekarnik( zabudowa) bo kur nadziany na standardową butelke dotykał mi górnej grzałki stojąc na najniższym poziomie i trochę się spiekł z góry…musiałam co chwilę kuchnię wietrzyć żeby sąsiedzi nie wezwali straży pożarnej i nie wyparował mi bulion z butelki bo skóra kura zasłoniła szyjke butelki… albo muszę nastepnym razem skorzystac z buteliki o.33 albo robic jednak na leżąco,tradycyjnie…
może wy macie wyższe piekarniki
Monika woda ma nie wyparować i skóra właśnie powinna zatykać dziobek butelki, bo wtedy cała para idzie w kurę 🙂
No i potwierdzam, do dużej kury małe piwo trzeba wypić, żeby butelka była mała 🙂
Ja właśnie dlatego butelkę owinęłam folią, bo jak kuraka nadziałam to skóra zatykała butelkę…
[QUOTE=ŻoŻo;4062612]Postanowiłam założyć osobny temat z tym przepisem, coby te z Was, które nie zaglądają do “Co masz dziś na obiad” też mogły skorzystać 🙂
Przepis pochodzi z polskich przepisów do diety Dukana.
Danie polecam jako danie robiące się w 5 minut (tyle, co nacieranie, bo pieczenia nie liczę).
Kuraka natrzeć, jednocześnie opróżniając butelkę z piwem – jeśli kurczak mały, to duże piwo, jeśli kurczak duży, to małe piwo
Opróżnić jak rozumiem wyżłopać
jakbym owinęła folią to nie weszłoby mi na wysokość…. mam chyba za niski piekarnik bo butelka była standardowa 0.5 l. następnym razem spróbuje na 0.3
Znasz odpowiedź na pytanie: Kura pieczona na butelce