Witam!
Postanowiłam podzielić się z wami przepisem, który zobaczyłam w programie Pascala na TVN. Wczoraj go wypróbowałam i mi smakowało:)
Co potrzeba:
-cały kurczak
-przyprawy (wg upodobań, czosnek, sól, papryka ostra, słodka, przprawa do kurczaka – co kto lubi)
-puszka piwa
I co dalej?
Myjemy kurczaczka, nacieramy go przyprawiamy, odstawiamy do lodówki na godz. jak ma się czas oczywiście. Myjemy puszkę z piwem- tak tak, myjemy. Otwieramy, wylewamy 1/3 piwa. Możemy wypić 🙂 lub zostawić mężusiowi. Ja tą puszkę otwieram otwieraczem do puszek.
Nabijamy kurczaka na otwartą puszkę, w pozycji stojącej 🙂 tylko ostrożnie aby się piwo nie wylało i tak stojącego kuraka wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak ok 1,5 do 2 godz. w temp. 160 – 180 stopni.
Pod koniec zwiększamy temp. dla chrupiącej skórki.
Kurak wychodzi mięciutki w środku, bo piwko przez niego wyparowało, a na zewnątrz jest chrupiący. Nam smakował. Więc życzę smacznego.
7 odpowiedzi na pytanie: kurak na piwie
Re: kurak na piwie
a to ciekawe..trzeba spróbować
Re: kurak na piwie
jest super nie?? ja już od dawna tak pieke kurczaczka jest naprawde soczysty próbowaliśmy z winem ale już tak dobry nie wychodzi
Kasia i Patrycja(21.08.2003)
Re: kurak na piwie
Tu bul kiedys przepis na kurczaka robionego na sloiku…..cos bardzo podobnego, ale juz nie pamietam czym wypelnialo sie wnetrze sloika.
Kacperek 12.02.04
Re: kurak na piwie
Reweeelacja!!!!! Pychota wyszedł:)
wlasnie zajadam białe miesko:)
Jeremi i Matyś
Re: kurak na piwie
Od kilku lat tak pieczemy. Faktycznie nam też bardzo smakuje
Re: kurak na piwie
A jak ten kurczak sie utrzymuje na puszce??
Ja go nadziac??
Ania i
20.09.2005
Re: kurak na piwie
Z trudem kochana, z trudem!
jakoś dało radę…tylko potem miałam zasyfiony cały piekarnik! bo tłuszcz sie topił na blache i się palił:(
Jeremi i Matyś
Znasz odpowiedź na pytanie: kurak na piwie