Kurczak z serem pleśniowym

…się podzielę tym czymś o czym na pogaduchach wspominałam…ja to uwielbiam…przywiezione z Norwegii

proporcje dowolne, kto ile czego chce, ja podaję takie z jakich robię zazwyczaj:

[i]filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki (1 podwójny duży)
papryka mała czerwona pokrojona jw 1szt
pomidor w ćwiartki lub drobniej 2szt
grzyby – kupuje 5dkg suszonych i gotuję wcześniej
ser plesniowy niebieski, ser daje mocny smak, dlatego nie przesadzałabym z nim, kpuję 100g i daję jakieś 2/3
smietana, sprawdzone na “Rama do gotowania” 2szt (zależy od naczynia)

wszystko pokroić, wymieszać, posypać pokruszonym serem pleśniowym, doprawić (ja dodaję sól, pieprz i trochę pepercini), zalać śmietaną tak żeby niemal przykryła toto

można w naczyniu żaroodpornym ew na blasze, mam taką małą i głęboką w której kiedys był teflon

do piekarnika na jakieś 180-200st na 1 do 2 godz
pilnować coby śmietana nie wyparowała 😀

podaję z ryżem i sałątką

najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem ew rano, niech sobie poleży i poprzegryza się[/i]

12 odpowiedzi na pytanie: Kurczak z serem pleśniowym

  1. brzmi smakowicie…

    • brzmi znakomicie bedzie robione na bank

      ja lubie tez proste piersi pokrojone w paski albo grubsza kostke i posypane maselkiem i lazurem zapieczone do tego salata z winegretem i bagietka błłłłłłłłłłooogie 😉 a tylek rosnie 😉

      • Zamieszczone przez dorotka1
        brzmi znakomicie bedzie robione na bank

        ja lubie tez proste piersi pokrojone w paski albo grubsza kostke i posypane maselkiem i lazurem zapieczone do tego salata z winegretem i bagietka błłłłłłłłłłooogie 😉 a tylek rosnie 😉

        no własnie, dobre z dodatkiem w postaci pieczywa czosnkowego, oczywiście własnej roboty 🙂

        • dodaję na listę do zrobienia 🙂

          • musze to zrobić, musze! 🙂

            • Kasiek, aleś mi smaka zrobiła mniam…

              • Zamieszczone przez olivka76
                Kasiek, aleś mi smaka zrobiła mniam…

                no mniam, kwestia gustu pewnie, ale ja to UWIELBIAM

                • nienawidze sera plesniowego:Nie nie: no generalnie nie lubie serow…..
                  ale cala reszta brzmi rewelacyjniezrobie…bez sera ;)(no ewentualnie dam goude;)) pewnie i tak bedzie pyszne

                  • mniam mniam, brzmi pysznie. Zrobię na pewno!

                    • Zamieszczone przez Vala
                      …się podzielę tym czymś o czym na pogaduchach wspominałam…ja to uwielbiam…przywiezione z Norwegii

                      proporcje dowolne, kto ile czego chce, ja podaję takie z jakich robię zazwyczaj:

                      filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki (1 podwójny duży)
                      papryka mała czerwona pokrojona jw 1szt
                      pomidor w ćwiartki lub drobniej 2szt
                      grzyby – kupuje 5dkg suszonych i gotuję wcześniej
                      ser plesniowy niebieski, ser daje mocny smak, dlatego nie przesadzałabym z nim, kpuję 100g i daję jakieś 2/3
                      smietana, sprawdzone na “Rama do gotowania” 2szt (zależy od naczynia)

                      wszystko pokroić, wymieszać, posypać pokruszonym serem pleśniowym, doprawić (ja dodaję sól, pieprz i trochę pepercini), zalać śmietaną tak żeby niemal przykryła toto

                      można w naczyniu żaroodpornym ew na blasze, mam taką małą i głęboką w której kiedys był teflon

                      do piekarnika na jakieś 180-200st na 1 do 2 godz
                      pilnować coby śmietana nie wyparowała 😀

                      podaję z ryżem i sałątką

                      najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem ew rano, niech sobie poleży i poprzegryza się

                      Vala jakież to jest pyszne, robiłam dzisiaj…
                      Dzięki za przepis 🙂

                      • biedny ten nasz kurczak;)
                        dobrze,że nie ma przepisów z kota:p

                        • Help

                          Help
                          śmietana ma być słodka czy kwaśna?
                          I jeszcze co do tych grzybów 5 dag czy 5 g?
                          Bo tak sporo mi się wydaje i się chcę upewnić

                          Znasz odpowiedź na pytanie: Kurczak z serem pleśniowym

                          Dodaj komentarz

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general