Kurczakowe pałeczki z ryżem pieczone w piekarniku

Dziś zrobiłam po raz pierwszy, wyszło dobre więc się dzielę przepisem 🙂
Danie fajne, szybkie, robi się prawie samo 😉
Podaję oryginalny przepis,
ja zrobiłam na mniejszą ilość ryżu -1,5 szkl.i 4 szkl. wody

Składniki:
udka kurczaka (mogą być same pałeczki, mogą być całe udka)
przyprawy do kurczaka:
bazylia, tymianek, oregano, estragon, papryka słodka, sól, pieprz

2 szklanki ryżu
duża cebula
zalewa
2 ząbki czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki wegety (nie dałam w ogóle, bo nie używam)
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 kostki masła
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki ketchupu

Przyprawy do kurczaka wymieszać, obtoczyć w nich kurczaka
i wstawić do lodówki (można na całą noc)
Wodę z pozostałymi składnikami zalewy zagotować.
Na brytfannę wyłożoną papierem wsypujemy ryż,
układamy na nim pokrojoną w krążki cebulę i kurczaka.
Zalewamy zalewą.
I siup do piekarnika, 180 stopni, pieczemy do miękkości kurczaka.
Kurczak, jak kurczak 😉
ale ryż – super, nawet J. wsuwała aż jej się uszy trzęsły.
Trochę się bałam tych 6 szklanek wody, ale następnym razem zrobię zgodnie z przepisem.

51 odpowiedzi na pytanie: Kurczakowe pałeczki z ryżem pieczone w piekarniku

  1. Uuulala, same smakołyki na tym forum 😉 Musze wypróbować koniecznie.

    • Dzisiaj robię, właśnie siedzą w piekarniku 🙂

      • Zamieszczone przez Redyna
        Dzisiaj robię, właśnie siedzą w piekarniku 🙂

        Mam nadzieję, że smakowało 🙂

        • Zamieszczone przez Asik.
          Mam nadzieję, że smakowało 🙂

          Bardzo smaczne, zwłaszcza pozytywnie zaskoczył mnie smak ryżu,
          a ponadto idealne, bo szybkie w przygotowaniu,

          dodam tylko, że dołożyłam do całości warzywa na patelnię,
          które były tym razem z piekarnika 🙂

          • Zrobię na jutro.. zaraz kurczaka zabejcuję.
            W zalewie ominę masło (dieta).. ciekawa jestem czy wyjdzie dobre

            • Zamieszczone przez Redyna
              Bardzo smaczne, zwłaszcza pozytywnie zaskoczył mnie smak ryżu,
              a ponadto idealne, bo szybkie w przygotowaniu,

              dodam tylko, że dołożyłam do całości warzywa na patelnię,
              które były tym razem z piekarnika 🙂

              ooo też robię z warzywami na patelnię
              Kupiłam na tę okoliczność blachę do piekarnika:)

              • Pytania od dociekliwej
                – kurczaka sypiemy tylko przyprawami czy polewamy też oliwą?
                – na głębokiej blaszce wyjdzie?

                • Zamieszczone przez ewike
                  Pytania od dociekliwej
                  – kurczaka sypiemy tylko przyprawami czy polewamy też oliwą?
                  – na głębokiej blaszce wyjdzie?

                  – ja mieszam przyprawy i wcieram w kurczaka
                  ale możesz też polać oliwą – i tak i tak będzie ok 😉

                  – tak 🙂

                  • a ile tych pałeczek lub udek na ta porcje?:)

                    • Zamieszczone przez arabellka
                      a ile tych pałeczek lub udek na ta porcje?:)

                      zależy jaką ilością mięsa się najadacie 😉
                      np. u mnie wystarcza 1 pałeczka na głowę,
                      a u mojej koleżanki 3 😉
                      Tego ryżu wystarczy spokojnie dla 3 osób na 2 obiady,
                      więc ja robię 6 pałeczek, lub 3 pałeczki i 3 udka (te nad pałeczkami ;))

                      • Zamieszczone przez ciapa
                        ooo też robię z warzywami na patelnię
                        Kupiłam na tę okoliczność blachę do piekarnika:)

                        jakie warzywa, jakiej firmy się sprawdzają?

                        • jeszcze mi tak dobre udka nie wyszły jak z tego przepisu, ryżem jestem mniej zachwycona, ale generalnie rodzina zjadła, mąż internetu mi nie odciął

                          • no to i ja działam:)

                            • Ja popełniłam dwa błędy w tym daniu: dałam ryż pełnoziarnisty i kurczaki się przyjarały, a on wciąż był twardy i zamiast vegety (nie używam jej) dałam sól – i ciut z nią przesadziłam 😉
                              Następnym razem ( a będzie mimo wszytko następny raz ;)) dam zwykły ryż i duuużo mniej soli :D.

                              • Zamieszczone przez Tosia…
                                Ja popełniłam dwa błędy w tym daniu: dałam ryż pełnoziarnisty i kurczaki się przyjarały, a on wciąż był twardy i zamiast vegety (nie używam jej) dałam sól – i ciut z nią przesadziłam 😉
                                Następnym razem ( a będzie mimo wszytko następny raz ;)) dam zwykły ryż i duuużo mniej soli :D.

                                Ja dałam zwykły ryż i się rozgotował
                                Planuję z pełnoziarnistym i z kaszą 😉

                                No i masło – dałam 1/4 kostki a i tak było stanowczo za duzo

                                Z warzywami z na patelnię – super

                                No i kurczaka marynuję w Teriyaki i trochę następnym razem obsmażę

                                Jednak ogólnie bardzo na plus

                                • Zamieszczone przez Tosia…
                                  Ja popełniłam dwa błędy w tym daniu: dałam ryż pełnoziarnisty i kurczaki się przyjarały, a on wciąż był twardy i zamiast vegety (nie używam jej) dałam sól – i ciut z nią przesadziłam 😉
                                  Następnym razem ( a będzie mimo wszytko następny raz ;)) dam zwykły ryż i duuużo mniej soli :D.

                                  Ja zawsze robię z pełnoziarnistym, wkładałam go jednak na kilkanaście minut
                                  samego tylko w zalewie, a potem dorzucałam kurczaka i warzywa.

                                  • Zamieszczone przez Redyna
                                    Ja zawsze robię z pełnoziarnistym, wkładałam go jednak na kilkanaście minut
                                    samego tylko w zalewie, a potem dorzucałam kurczaka i warzywa.

                                    good idea!!

                                    • Asik, w przyszłym tygodniu zrobię i dam znać jak smakowało:)

                                      • Robię identyczne tylko z pokrojoną piersią. Najbardziej mi to smakuje na drugi dzień.

                                        • Zamieszczone przez claudia84
                                          Robię identyczne tylko z pokrojoną piersią. Najbardziej mi to smakuje na drugi dzień.

                                          O może z tą piersią byłoby nawet lepsze – zwykły ryż i pierś byłyby miękkie w identycznym czasie 😀
                                          Ja na razie robiłam to danie dopiero raz, też będę jeszcze kombinować 😀

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Kurczakowe pałeczki z ryżem pieczone w piekarniku

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo