Dziś zrobiłam po raz pierwszy, wyszło dobre więc się dzielę przepisem 🙂
Danie fajne, szybkie, robi się prawie samo 😉
Podaję oryginalny przepis,
ja zrobiłam na mniejszą ilość ryżu -1,5 szkl.i 4 szkl. wody
Składniki:
udka kurczaka (mogą być same pałeczki, mogą być całe udka)
przyprawy do kurczaka:
bazylia, tymianek, oregano, estragon, papryka słodka, sól, pieprz
2 szklanki ryżu
duża cebula
zalewa
2 ząbki czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki wegety (nie dałam w ogóle, bo nie używam)
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 kostki masła
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki ketchupu
Przyprawy do kurczaka wymieszać, obtoczyć w nich kurczaka
i wstawić do lodówki (można na całą noc)
Wodę z pozostałymi składnikami zalewy zagotować.
Na brytfannę wyłożoną papierem wsypujemy ryż,
układamy na nim pokrojoną w krążki cebulę i kurczaka.
Zalewamy zalewą.
I siup do piekarnika, 180 stopni, pieczemy do miękkości kurczaka.
Kurczak, jak kurczak 😉
ale ryż – super, nawet J. wsuwała aż jej się uszy trzęsły.
Trochę się bałam tych 6 szklanek wody, ale następnym razem zrobię zgodnie z przepisem.
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Kurczakowe pałeczki z ryżem pieczone w piekarniku
Dlatego ja robię z piersią
zrobiłam, ale wcześniej podsmażyłam pałeczki na patelni:), jedzonko pierwsza klasa, miąsko chrupiące i mięciutkie, a mój starszak w końcu poprosił o dokładkę ryżu :Szok: ( dodam że nie cierpi ryżu)
J. też była zachwycona tym ryżem 🙂
wlasnie sie dopieka w piekarniku…..
dalam 3 woreczki ryzu, dodatkowo pieczarki. przerazila mnei ilosc tej zalewy ale widze ze jednak niepotrzebnie.
jzu sie nei moge doczekac obiadku….
PYCHOTA WYSZLO:)bedzie czesciej goscic na naszym stole
a Wojtki jak wcinał ryż:D:D
wstawiłam
ale pachnie
robię z piersią, ale surową nie podsmażałam jej wcześniej
ile to piec? napiszcie proszę!
Ja piekę dopóki nie będzie ryż miękki,tez dodaje pieczarki czasem czerwoną paprykę.
piekłam godzine
obserwowałam zalewę
jak zaczęła znikać
wyjęłam 🙂
pyszne!
smakuje super
ale dałam plamę
pomyliłam papryki
zamiast słodkiej dałam ostrą
na szczęście dałam jej mnie niż w przepisie jest
pikantne wyszło bardzo
ale i tak pyszne 🙂
tylko tego ryżu bardzo dużo
można by go wykorzystać, ale do czego
jakaś sałatka?
No fakt tego ryżu wychodzi baaardzo duuużo 😉
ale my zjadaliśmy na drugi dzień 😉
Kobietki a w naczyniu żaroodpornym też wyjdzie czy się przyjara??
Wyjdzie, ja robię właśnie w naczyniu żaroodpornym, takim trochę większym 🙂
no to super, na jutro mam już obiad
Odsmażany na patelni..mmmmm wtedy najpyszniejszy
Ja tylko w takim robię jest pycha
a to pod przykryciem czy nie?
robię identycznie, tyle że ze skrzydełkami.
jbielu ja robię w naczyniu żaroodpornym (wcześniej smaruję masłem) na początku z przykrywką, pod koniec ściągam żeby skrzydła się ładnie zarumieniły.
właśnie tak zrobiłam. pod przykryciem, a potem bez.
no muszę przyznać, że smaczne.
kurczak jak kurczak.
ale ryż – pierwszorzędny. dałam więcej cebuli a do zalewy czosnku:D
I ja znów wczoraj poczyniłam
Fajnie bo w ten upał nie musiałam stać przy garach,
5 minut przygotowań a potem wszystko się samo zrobiło 😉
Ale takim do pieczenia? Nie będzie się rwał jak namoknie
papier do pieczenia to fenomenalny wynalazek ile mycia mniej! a na stół podajesz w tym naczyniu co zapiekałaś i goście nie powinni nabrać sobie ryżu z papierem
Znasz odpowiedź na pytanie: Kurczakowe pałeczki z ryżem pieczone w piekarniku