Wypróbowana 2 razy w innych wersjach, za każdym razem wyszła pyszna. Długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwa do zrobienia.
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
pół kostki margaryny
2 dag drożdży
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Za podanych składników zagniatamy w misce ciasto (mąkę należy przesiać, a drożdże i margarynę rozdrobnić).
Obieramy 6 kwaskowatych jabłek, trzemy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dosładzamy cukrem (1-2 łyżki wedle uznania). Zamiast świeżych jabłek możemy też użyć gotowego musu (ja brałam półlitrowy słoik).
Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 wykładamy na spód okrągłej blaszki. Brzegi podnosimy na ok. 2-3 cm w górę. Wykładamy tarte jabłka lub mus jabłkowy i posypujemy cynamonem. Na wierzch kładziemy rozwałkowany placek z reszty ciasta lub rwiemy palcami kawałeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50min. w temp. ok. 180 stopni. Po upieczeniu brzegi powinny odstawać lekko od blaszki, a wierzch powinien być zrumieniony.
Ciacho jest pyszne, mięciutkie, lekko wilgotne, naprawdę polecam!!!
Moje uwagi:
Dodawałam pół szklanki mąki więcej, niż w przepisie, bo ciasto było za luźne. Powinno być choć troszkę ścisłe, żeby dało się rwać palcami albo wałkować (klajstrowate też mi się jakoś ułożyło na blaszce, więc jak kto woli:).
W przepisie jest napisane, że musi to być duża blacha, ale mi się wydawało, że jest na to za mało ciasta, więc piekłam na małej.
No a poza tym temperaturę ustawiałam “na oko”, bo nie mam termostatu w gazówce. Ciacho mi wyszło,więc to naprawdę niezawodny przepis. Aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie.
Pyszności życzę!
12 odpowiedzi na pytanie: łatwa szarlotka
Re: łatwa szarlotka
od kilku dni mam ochote na szarlotke..chyba się skuszę na Twój przepis
Re: łatwa szarlotka
O nie – jak drozdze to nie dla mnie… Zawsze wychodzi mi zakalec
Ben & Mimi Co.
Re: łatwa szarlotka
na bank tutaj nie wyjdzie:))
Re: łatwa szarlotka
Sprawdzone, wyszła i na dodatek dobra. Robi się faktycznie bardzo szybko.
Re: łatwa szarlotka
Cieszę się:)
Dzisiaj tak sobie myślałam, czy jakby zamiast jabłek dać startą dynię (wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny), to byłoby dobre? To dopiero będzie eksperyment….
Re: łatwa szarlotka
Niestety nie lubię dyni, także zdecydowanie zostanę przy jabłkach. Ale faktycznie można dodać inny owoc, np. śliwkę. Chyba kiedyś spróbuję.
Re: łatwa szarlotka
A te drożdze to w proszku czy zwykle? I jaka jest w przepisie podana temp pieca? Wolalabym jednak wiedziec? Jak dlugo piekłaś? Ja mam wyjątkowy talent do tego aby ciasto mi nie wyszlo wiec wszystko musze wiedziec dokladnie.
Re: łatwa szarlotka
Ja dałam zwykłe. Piekłam na termoobiegu chyba 200 stopni ponad pół godziny.
Re: łatwa szarlotka
Drożdże – ja dawałam zwykłe, nigdy nie używałam tych w proszku i niestety nie wiem jak np. 2 dag drożdży “mokrych” ma się do tych “suchych”:(
Temperatura: 180 stopni
Czas pieczenia: ok. 50 minut, “około”, ale rzeczywiście w przepisie mam tak napisane. Akurat wcinam tę szarlotkę, bo sobie wczoraj upiekłam i o ile dobrze pamiętam to ciasto było w piekarniku właśnie jakieś 50 minut. Ja zawsze obserwuję wierzch. Jak się zrumieni a boki zaczynają odstawać od formy to znaczy, że można wyciągać z piekarnika.
Mam nadzieję, że troszkę Ci pomogłam. Nie zniechęcaj się, to naprawdę bardzo łatwe i “niepsujące się” ciacho:)
Życzę udanego pieczenia i smacznego!!!!!
Re: łatwa szarlotka
OK to próbuję dzis wieczorkiem.
Re: łatwa szarlotka
Melduję, że zrobiłam. Bardzo dobre ciasto i łatwo się robi.
Piekłam jednak 5 minut krócej tzn 45 min. a mogłam w zasadzie piec tylko 40 i byłoby jeszcze lepsze. Widocznie każdy piec inny.
I znów zrobiona! na zamówienie małża, który dzielnie tarł jabłka:)
Znasz odpowiedź na pytanie: łatwa szarlotka