prościutki, lekki i niezbyt słodki (miłośnicy wiedeńskiego będą zawiedzeni…), dobrze udaje tort 😉
no to lecimy:
– 7 jaj
– 1/3 szklanki cukru
– cukier waniliowy (jeśli nie ma go w serze)
– 1/2 kostki margaryny
– ser do wypieków (np. toska, turek) 2 kubełki po 400 lub 450g (jeśli waniliowy – to nie dodawać juz cukru waniliowego)
– 2 budynie śmietankowe
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat arakowy lub waniliowy (a ja dodaję poprostu rum :-))
– ok.100g rodzynek
żółtka utrzeć z cukrem (i cukrem waniliowym – wariantowo), potem dodawać stopniowo: margarynę, ser, budynie (“na sucho” oczywiście), proszek do pieczenia, aromat/rum, rodzynki (sparzone). na koniec delikatnie dodać pianę z białek.
piec w temp. ok.190-200 st. C przez 50-60 min., potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na 1/2 godz. – nie dłużej.
powodzenia!
Znasz odpowiedź na pytanie: