leczo

Dla mam karmiących się nie nadaje ze względu na sporą zawartość cebuli, ale za to dla głodnych tatusiów jest w sam raz:) Przepis odbiega pewnie od tradycyjnego węgierskiego leczo, ale nam smakuje właśnie w takiej postaci.
Składniki:
0,5kg cebuli
0,5kg pieczarek
0,5kg niezbyt tłustej kiełbasy (część można zastąpić cienkimi parówkami)
opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (lub fasolka świeża)
2-3 świeże papryki (różnokolorowe) lub papryka wekowana ze słoiczka
0,5 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy
olej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Przygotować duży garnek emaliowany lub ze stali nierdzewnej (duży – żeby się lepiej mieszało) i łyżkę drewnianą lub inną. Cebulę i pieczarki pokroić w pół- lub ćwierćplasterki, paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić cebulę, wlać 3-4 łyżki oleju i postawić na wolnym ogniu, aby się zeszkliła. Często mieszać. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić pieczarki, nieco osolić, żeby puściły wodę i zamieszać. Dusić około 10-15 minut. Mozna podlać odrobinę wodą, gdyby ta z pieczarek nadmiernie odparowała. Następnie dodać kiełbasę i fasolkę szparagową. Kiedy fasolka zacznie mięknąć dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić wszystko uważając, żeby papryka zbytnio się nie rozpadła. Rozpadnie się za to cebula, tworząc swego rodzaju sos. Na koniec dodać obrane ze skórki i rozdrobnione pomidory (lub koncentrat pomidorowy), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Potrawa, choć trochę czasochłonna, jest ekonomiczna. Warto zrobić większą ilość (np. podwoić składniki) i zapakować na gorąco w słoiczki. W lodówce długo się przechowa, a potem jest idealna do podgrzania. Ja akurat robię zapasy dla męża, żeby szybko mógł sobie coś odgrzać, kiedy ja będę w szpitalu:) Doskonale smakuje z ryżem lub makaronem, albo z pieczywem. Poza tym składniki można dowolnie modyfikować, zmieniać proporcje według upodobania i gustu. Składniki można kroić byle jak, ale kolejność dodawania proponuję zachować.
Smacznego
Kamila

Znasz odpowiedź na pytanie:

Dodaj komentarz

Mozarella w ciąży

Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

Czytaj dalej →

Ile kosztuje żłobek?

Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

Czytaj dalej →

Dziewczyny po cc – dreny

Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

Czytaj dalej →

Meskie imie miedzynarodowe.

Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

Czytaj dalej →

Wielotorbielowatość nerek

W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

Czytaj dalej →

Ruchome kolano

Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general