Łosoś w folii + pyszny sos

Losoś w dzwonkach
oliwa z oliwek
czerwony pieprz (do kupienia w specjalistycznych sklepach z przyprawami)
cytryna

Łososia solimy, okładamy płatkami masła, zawijamy w folię i fruuuuuu do piekarnika na 1/2 godziny.
Sos: Tyle samo oliwy co soku z cytryny, czerwony pieprz wrzucić w całości do tego, pomieszać i wstawić do lodówki – na im dłuzej, tym lepiej, przegryzie się.
Łososia wyjmujemy z piekarnika, podajemy, a sosikiem każdy polewa sobie sam.
proste i pychowate!

Monika i Basia (05.10)

16 odpowiedzi na pytanie: Łosoś w folii + pyszny sos

  1. Re: Łosoś w folii + pyszny sos

    a w jakiej temp pieczemy?


    kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

    • Re: Łosoś w folii + pyszny sos

      a pieczemy w temperaturze 180 stopni
      pozdrowionka
      P. S. Natalia jest śliczna!

      Monika i Basia (05.10)

      • Re: Łosoś w folii + pyszny sos

        Dziekuje :), a losos to na pewno pyszny :))

        P. S.kleeo czyli Basia


        kleeo i Natalia (ur.26.07.02)

        • Re: Łosoś w folii + pyszny sos

          Łosoś pychota.

          Polecam też modyfikację, tyle, że bardziej kaloryczną:
          Łosoś upieczony jak w przepisie Moniki, polany sosem cytrynowym.

          Sos:
          2 łyżki masła
          starta skórka z cytryny
          sok z połówki cytryny
          kostka rosołowa
          2 szklanki wody
          1 łyżka mąki
          kubek (200 ml) kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
          sól, pieprz ziołowy, oregano

          Masełko rozpuścić na małym ogniu (nie może się zrumienić!!!), dodać skórkę i sok z cytryny, rozpuszczoną w 2 szkl. wody kostkę rosołową, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i oregano, zagęścić mąką.

          Podawać łososia polanego sosem, posypanego natką pietruszki. Super smakuje z ziemniaczkami i zieloną sałatą.
          Polecam.

          Agusia ze styczniowym Bąbelkiem

          • Podrzucam bo planuje rybe w ktorys weekendowy dzien i te przepisy wygladaja niesamowicie smacznie.
            A moze ktos jeszcze dorzuci przepis fajny na łososia?

            • ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
              losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
              oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie

              • Zamieszczone przez kantalupa
                ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
                losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
                oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie

                dzięki!!!!! Jakis sosik do tego czy juz szkoda “psuć” rybę sosem?

                • ja podaje taka prosto z pieca
                  z ziemniakami z wody
                  albo z bagietka z maslem czosnkowym

                  • Zamieszczone przez kantalupa
                    ja podaje taka prosto z pieca
                    z ziemniakami z wody
                    albo z bagietka z maslem czosnkowym

                    mmmmmmmmmmmmm z taka bagietka…… no to mam pomysl juz na sobotnia kolacje – losos po Kantalupowaemy, bagietka z maslem czosnkowym…. MLASK!

                    • Kanta – zrobiłam – ODLOT!!!!
                      Podam na wigilię, do pieczonych ziemniaków…
                      Podrzuc mi jeszcze proszę jeszcze pomysł na jakas surówke/ sałatkę do tego coby na kolację “niby wigilijną” podać. Plisssssssssss…….
                      Może po prostu sałata z vinegretem?????

                      • zaśmiecę trochę wątek
                        czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?
                        oczywiście coś łatwego poproszę i z przepisami 😀

                        • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                          zaśmiecę trochę wątek
                          czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?

                          Na cieplo czy na zimno wedzonego?

                          • zreszta moze tak – my nie jadamy lososia wedzonego na zimno – po porstu nam nie smakuje.
                            Lososia wedzonego na cieplo najczesciej robie na kanapki wg. przepisu Jamiego Oliviera – bo normalnie orgazm kulinarny, wiec:

                            Kromki pieczywa pelnoziarnistego posmarowac maslem, polozyc wedzonego łososia (suto) i polac sosem (smietana 18%+sok z cytryny_sol morska+pieprz mielony czarny). Dla wzmocnienia efektu mozna posypac smietane z wierzchy starta skorka z cytryny.

                            I kolejny moj ulubiony przepis:

                            ziemniaki w mundurkach naciac rozchylic zrobic doscduzy otwor.
                            wlozyc do niego kawalek masla.
                            2 pelne garscie malych listkow salaty rzymskiej zmieszac z 2 garsciami grubo pokrojonej natki pietruszki.
                            polac je (te ziele) 1 lyzka smietany, 2 lyzkami oliwy i sokiem z 1 cytryny, doprawic sola morska i pieprzem, wymieszac.
                            podzielic ziele na 4 porcje, kazda zawinac w plaster wedzonego łososia razem z ziemniakami w mundurkach posypanych dowolnymi przyparawami(jak sypie bazylie).
                            podawac z cwiartkami cytryny i dodatkowa porcja pieprzu – jesli ktos woli bardziej doprawione.

                            • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                              zaśmiecę trochę wątek
                              czy możecie podrzucić pomysł co zrobić z łososia wędzonego?
                              oczywiście coś łatwego poproszę i z przepisami 😀

                              Moja ulubiona
                              zajrzyj jeszcze u góry dzialu do sałatek są jeszcze dwa inne przepisy

                              • Zamieszczone przez kantalupa
                                ja ci moge podrzucic prosty i super fajny przepis
                                losos (ale lepiej filet niz kotlet) na folii, od serca skropic sokiem z cytryny, posolic, dodac pieprzu, swiezego kopru i do pieca na 20-25 minut
                                oczywiscie musi byc zawiniety w folie szczelnie

                                Kanta chodzi o folię aluminiiową czy rękaw? a jeśli folia aluminiowa to jeszcze w jakieś naczynie?

                                • Zamieszczone przez ewike
                                  Kanta chodzi o folię aluminiiową czy rękaw? a jeśli folia aluminiowa to jeszcze w jakieś naczynie?

                                  Ja nie Kanta, ale… 😉
                                  Ja po porstu zawinelam w folięalu i polozylam na blasze z piekarnika – nic nie wyciekło ani nic a bylo pycha!

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: Łosoś w folii + pyszny sos

                                  Dodaj komentarz

                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo