Przepisów jest wiele. Jedne są świetne na wyrabianie ozdóbek typu różyczki, małe elementy itp. A inne z kolei są świetne na wyłożenie całej powierzchni ciasta.
——
Przepis na wyrabianie ozdóbek,
sprawdzony, wychwalany 🙂
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem – można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu – co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie – ale żeby nie było klopotu – przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. Wnętrze np. wisienek pozostaje w konsystencji dość przyjemnej. Płatki róży stają się bardziej kruche.
(
——
Masa do wyłożenia całej powierzchni tortu
Masa z pianek marshmallows
450 g marsmallows bialych
1 kg cukru pudru
3 lyzki wody
Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow.
(]przepis pochodzi z forum na gazeta.pl, podała go użytkowniczka Konwaliowa[/url])
——
Masa z glukozą
30 ml wody
5 g żelatyny
50 g glukozy
450 g dobrze przesianego cukru pudru
– używać tylko kupnego cukru pudru, nie używać robionego w domu
– glukozę kupuje się w aptece i musi być ta w płynie, w proszku się nie nadaje
– żelatyna ma być w proszku (to chyba nie poblem, bo w PL jest, za to we Włoszech nie ma…)
– ekstrakt waniliowy powinien być na alkoholu, ale może też być w płynie
Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści lub wchłonie cały płyn ( w zależności od tego czy jest w płatkach czy w proszku).
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę i ekstrakt wanilii. NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kubła i zacząć jeszcze raz…
Cukier wsypać do miksera. Wlać płyn. Wyrabiać na ciasto bardziej miękkie od ciasta na makaron. Ewentualnie dodawać wody, ale ostrożnie, po łyżeczce.
Na blacie położyć papier do pieczenia, posypać krochmalem kukurydzianym (sądzę, że mąka kartoflana też może być – przypis MzM)
Wałkować od środka na zewnątrz, podsypując tej mąki i obracając. Nie może się przykleić do podłoża, dlatego po każdym obrocie podnieść układając ciasto na przedramieniu (patrz foto) i podsypać mąki.
Na koniec przenieść rozwałkowane na wałku, ułożyć na torcie i dopasować rękami. Obkroić nożem boki.
([/URL])
——
Z moich doświadczeń. Masy muszą być bardzo szczelnie zawinięte w kilka woreczków, inaczej wyschną po dłuższym czasie. No chyba że robimy z nich coś na bieżąco.
Wyrabia się je świetnie dodając na ręce parę kropel oleju. Natomiast rozwałkowuje najlepiej na cukrze pudrze.
Powodzenia 🙂
16 odpowiedzi na pytanie: Lukier plastyczny do zdobienia tortów/ciast
o prosze…..musze wybrobowac 😉
dzieki !
fajnie planuje młodemu zrobic tort na roczek, a znalazłam kiedyś tylko jak się robi lukier z pianek marshmallows, dziękuję:)
A ja chciałam już na tą niedzielę mężusiowi zrobić ten tort kobiety, ale nie zasłużył:p tym niemniej receptury przekopiuję:cool:
ja nie w temacie – asiu piękną masz rodzinna fotkę. cudnie wyglądacie
Asiu, ile czasu takie masy można trzymać w lodówce? Będę robiła tort na urodziny Lenki i chcę to przygotować trochę wcześniej…
Możesz na pewno przygotować wcześniej. Te kupione przechowuję w lodówce w KILKU woreczkach jeden na drugim 😀 Na pewno kilka miesięcy. Znaczy musi być szczelnie bardzo owinięte. Do ozdobienia tortu wyjmij lukier wcześniej z lodówki, a do zagniatania posmaruj sobie ręce olejem. Łatwiej się pracuje wtedy. Ale już do rozwałkowywania użyj cukru pudru. Tak jak do normalnego ciasta mąkę to tutaj cukier puder 🙂
Dzięki Asiu, to będzie mój pierwszy tort robiony taką metodą, mam nadzieję, że jakoś mi to wyjdzie:).
Asia! Zaraz próbuję! Jak znam Twoje przepisy to się nie zawiodę. Zdam relację jutro 😉
Ja zrobiłam torcik na córki urodziny wyszedł cudnie i w dodatku smaczny! Asiu, jeszcze raz dziękuję za sprawdzony przepis:).
czym przykleilas oZdoby?ja mam tony różyczek gotowe ale wiem jak je przechowac do końca marca:(
Przykleiłam na wodę:). Smarowałam pędzelkiem namoczonym w wodzie i trzymało się. W kwestii przechowywania nie pomogę… ale JoannaR pisała chyba coś o szczelnie zamkniętych woreczkach.
super! pwoiedz mi jeszcze co dałaś, że jets taki śliczny roż
A czegoś takiego (czerwonego), bo innego nie miałam:).
A ozdoby poprzyklejane z boku ciasta nie pospadaja?
Moim zdaniem nie, trzymały się bardzo mocno.
zrobiłam lukier z pierwszej propozycji miesiąc temu i narobiłam różyczek biedronek liści motylkow i inych…..
wyciągam dwa dni temu z pólki i pleśn…płakac mi sie chciało
co ja zle zrobiłam???????????
dzis robiłam torta na jutro i musiałam szybko lepic ozdoby z gotowej masy marcepanowej -jest sliczny ale i tak to juz nie to co było (i czasu brak )
Znasz odpowiedź na pytanie: Lukier plastyczny do zdobienia tortów/ciast