MAKARON ZE SZPINAKIEM!PILNIE PRZEPIS

Jak w temacie jadłam u znajomej -chetnie bym zrobiła na obiad
sprawdzone przepisy poproszę!

6 odpowiedzi na pytanie: MAKARON ZE SZPINAKIEM!PILNIE PRZEPIS

  1. Zapytałabym znajomą o przepis ;).

    Ja robie tak:

    – 2 ząbki czosnku
    – szpinak mrożony frosty
    – ser gorgonzola 80 g
    – makaron papardelle lub rurki jak jedzą dzieci
    – smietanka 30 %

    Makaron ugotować wg przepisu, szpinak w garnku rozpuścić dodać ser gorgonzola 80 g

    Na patelni zeszklić czosnek, dodać 1/3 szklanki śmietanki, dodać szpinak z serem mieszać ok 5-7 minut

    Do smaku doprawić sól, pieprz.

    Makaron wyłożyć na to sos i gotowe.

    • a jesli nie chcesz kremowego ze smietana, mozna zrobic zwyczajnie z oliwa, ze spora iloscia czosnku i sokiem z cytryny (ja daje skorke cytryny nawet), doprawiony solom i pieprzem
      uzywam swiezego szpinaku, najlepiej mlodego, obranego z ogonkow
      nie gotuje go, tylko plucze porzadnie, odwirowuje w suszarce do salaty i wrzucam do juz ugotowanego i wymieszanego z oliwa i czosnkiem makaronu (swiderki najlepiej pasuja), potrzasam i wowczas liscie zostaja calkiem chrupiace i nie puszczaja wody
      posypuje orzechami piniowymi przed podaniem i swiezym pieprzem

      • Ja jeszcze dodaję fileta z kurczaka podsmażonego w kosteczkę.

        • a ja z przepisu EwkiM 🙂

          szynka pokrojona w kostkę i podsmażona ma łyżce masła
          szpinak
          czosnek
          i na koniec kubek gęstej śmietanki np Piątnica lub Carrefour

          mlask, robiłam w piątek 😉

          • Dzięki dziewczyny – zrobiłam z głowy b. podobna wersję czyli kiełbaska + cebulka + kalafior podsmażyłam na oleju osobno szpinak niestety mrożony na patelni na masełku + czosnku 2 główki + 2 serki topione
            Makaron rurki + połączony szpinak z wędlinką= Pycha
            Ale następnym razem podpowiedzi wykorzystam Wasze !!Dziękuję za odpowiedzi!

            • Ja robię zawsze z przepisu z FB serka Bielucha (wklejam poniżej) i cała rodzinka się zajada 🙂 A ostatnio zrobiłam placki szpinakowe z łososiem i wyszły przepyszne!

              Przepis:
              1 paczka szpinaku mrożonego
              100g (1 op) serka topionego
              2 łyżki śmietany 18%
              2 łyżki jogurtu naturalnego lekkiego Bieluch
              starty parmezan
              makaron
              smażony boczek (opcjonalnie) zioła do smaku: gałka muszkatałowa
              szafran
              bazylia
              oregano
              tymianek
              czosnek najlepiej 2 ząbki
              Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie. Na łyżce oliwy podsmażamy 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Do zarumienionego czosnku dodajemy szpinak i po kilku minutach duszenia, dodajemy serek topiony. Wszystko razem dusimy w garnku, cały czas mieszając. Aby serek się nie zważył, dobrze jest go wyjąć lodówki nieco wcześniej – niech poleży trochę w temperaturze pokojowej, podobnie jak jogurt i śmietana. Po całkowitym wchłonięciu serka przez szpinak dodajemy zioła, według uznania (gałka i bazylia świetnie się sprawdzają!). Śmietanę rozrabiamy z jogurtem i ziołami, zalewamy szpinak i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, mieszając. Na koniec dodajemy parmezan. Do tego makaron spaghetti, smażony boczek do dekoracji i gotowe!

              Znasz odpowiedź na pytanie: MAKARON ZE SZPINAKIEM!PILNIE PRZEPIS

              Dodaj komentarz

              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo