Składniki:
250 – 300 g makaronu rurki
ok 20 dag żółtego sera
1 camembert
2 cebule
gęsta śmietana
szczypiorek albo zielona cebulka
makaron ugotować al dente, cebule pokroić w talarki i usmażyć na oleju, żółty ser zetrzeć na grubej tarce, camembert pokroić w kostkę (o ile to możliwe bo sie skleja 😀 ), szczypiorek posiekać
ugotowany makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę żółtego sera, cały camembert pokrojony w kostkę, usmażone cebule odsączone trochę z tłuszczu, szczypiorek, zalać wszystko śmietaną, przyprawić (sól i dość sporo pieprzu), dobrze wymieszać, posypać z wierzchu resztą żółtego sera i do piekarnika na ok 20 minut, 180 stopni
mmmnnniaaaam 🙂
smacznego 😀
23 odpowiedzi na pytanie: makaronowa zapiekanka :)
ooooooo
to musi być pyyyyyyyyyyyszne
tylko jak to zjem to w od razu ze dwa kilo na plusie bedzie
😀
olencja – olej to
naprawdę warto :D;)
Bardzo lubię makaron pod każdą postacią, dlatego z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis a kilo na plusie, kto by się tym przejmował;)
Mniam już mi się obiadu zachciało
Ło matulu!!!!
Uwielbiam takie jedzonko:)
Zaraz dopisuje do listy zakupów to i owo i zrobię w weekend:)
Właśnie pękamy po tej zapiekance:)
Nawet nie chcę myśleć ile to kalorii;)
Ale warto było bo pyszna niesamowicie!!!!
Napewno będę do niej wracała.
bardzo się cieszę że smakowała:)
my też ją uuuwieeeelbiamy
kaloriami się nie przejmuj – no, chyba że zamierzasz ją jeść codziennie;):p
to bym dopiero wyglądała:D
codziennie nie dlatego się nie przejmuję;)
warto czasami zaszaleć i zjeść taką bombę kaloryczną:)
A ja dodam swoją 😀 😀 😀
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
makaron (0,4 kg) muszelki
1 duży przecier pomidorowy (niecały)
2 ząbki czosnku, szczypta bazylii, oregano, soli pieprzu
brokuły – 1 opakowanie ugotować
1 śmietana 0,25l. (18%), dodać szczyptę soli, żeby się nie zważyła
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
ser pleśniowy (20 dag)
ser żółty (30 dag)
Do przecieru dodać czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz (czosnek przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce).
W naczyniu żaroodpornym układać warstwy:
I. Przecier pomidorowy
II. Ugotowany makaron
III. Brokuły
IV. Makaron
V. Śmietana wymieszana z tuńczykiem i przyprawami
VI. Ser pleśniowy pokrojony w plasterki
VII. Ser żółty potarty
Zapiekać ok. 40 min. Dla mnie pychota:)
jezyk mi ucieka
w niedzielę robię zapiekankę
i teraz mam dylemat którą
wrrrrr
zrobiłam w końcu zrobiłam
ZAJ…. STA
a jaka syta
brzmi smakowicie 🙂 a i bardziej wartościowa sie wydaje – można jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia 😉
😀
to i ja dodam:Zapiekanka z pieczarkami 🙂 pyszotaaa
40 dag makaronu,wg uznania rodzaj najlepszy jest chyba dosc mały albo nitki,
70dag pieczarek
średni koncentrat pomidorowy
bazylia,oregano, moze byc sama sól i pieprz,
pędko kiłbasy (aczkolwiek niekoniecznie)
15 dag sera żółtego
bułka tarta,
olej
pieczarki dusimy na oleju posiekane w plasterki do czasu aż zaczną puszczać dobrze soki 🙂
nastepnie na patelnie wrzucamy koncentrat pomidorowy i troche podsmażamy
kiełbase kroimy w kosteczki( ja robie pół bez kiłbasy pół z kiełbasą bo miesa nie lubie)
makaraon odlewamy i wszystie te produkty mieszamy se soba w duzej misce,dodajemy sól piersz bazylie i oregano
bierzemy brytfanke,wycieramy ją olejem, nastepnie boki i spód posypujemy delikatnie bułka tartąnie za duzo,
potem wykładamy przygotowaną potrawą, a na koniec posypujemy startym serem żóltym, i wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy…
ja czasem na drugi dzień jak mi zostanie dodatkowo polewam keczupem po podgrzaniu,
naprawde pychaaa
ZAPIEKANKA
– MIELONE
– PAPRYKA
– PIECZARKI
– CEBULA
– ŻÓŁTY SER
– ŚMIETANKA DUŻA 18%
– KNORR POMYSŁ NA ZAPIEKANKE Z MIELONYM
– MAKARON ŚWIDERKI
MIELONE+ PAPRYKA+ CEBULA+ PIECZRKI USMAŻYĆ
MAKARON UGOTOWAĆ
KNORR POMYSŁ WYMIESZAĆ ZE ŚMIETNAKĄ JEŻELI BĘDZIE ZA GĘSTE DODAĆ WODĘ
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO NA DNO WSYPAĆ TROSZKĘ MAKARONU NA TO PIECZRKI POSYPAĆ SEREM ZNÓW MAKARON PIECZARKI SER MAKARON WSZYSTKO POLAĆ KNORREM ZE ŚMIETANKĄ PRZYKRYĆ PLASTRAMI SERA
I PIEC W PIEKARNIKU OK 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM JAKIEŚ 25-30 MIN
MNIAMMMMMMMMM
ugościłam nią też tesciów
teść wyskrobał naczynie żaroodporne 😀
a teściowa poprosiła o przepis :p
a nadmienię że tesciowa to królowa kuchni, gotuje wyśmienicie i goszcząc ich jakimś obiadowym posilkiem zawsze mam stressssa 😮
Cieszę się, że smakowała:)
I mnie smakowała
Potrzebowałam ratunku, dzieki:)
Schabowe i zapiekanki makaronowe – składniki zostały wciagniete na listę zakupów.
Nie moge jeść makaronu bo mam problemy z żoładkiem. czy z razowego tez bedzie dobra zapiekanka?
jeśli chodzi o mój przepis – to myślę że tak 😀
smacznego 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: makaronowa zapiekanka :)