Makarony…

Dziewczyny poratujcie 🙂
Ostatnio mam nieopanowaną ochotę na makaron w każdej postaci
Ponieważ nie uśmiecha mi się jeść spagetti bolonese na zmianę z zapiekanka z kiełbasą, cebulą i pieczarkami ( chociaż może i tak?? ) chciałam Was poprosić o sprawdzone przepisy na makarony:)
Mogą być zapiekanki, spagetti, tagiatelle i inne

Z góry serdecznie dziękuję

11 odpowiedzi na pytanie: Makarony…

  1. Składniki:

    * makaron ( tyle ile zjesz dobre są rurki, muszelki)
    * cebula
    * 0,5 brokułów
    * 0,5 puszki kukurydzy
    * 1śmietana 12&
    * kurczak ( na 2 osoby 2 piersi)
    * tarty ser
    * czosnek
    * pieprz, vegeta

    Przygotowanie:
    Brokuły podzielic na rozyczki ugotowac na poltwardo, odcedzic. Na oliwie zeszklic cebule pokrojona w kostke, wlac smietane, dodac kurczaka i kukurydze. Doprawic wg uznania vegeta, pieprzem i przecisnetym przez praske czosnkiem. Mieszac do momentu az sos zgestnieje. Dodac brokuły.
    Makaraon ugotowac wg przepisu na opakowaniu al dente. Odcedzic. Wymieszac z sosem, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku doslownie 10-15 minut do momentu rozpuszenia sie sera.

    Smacznego!

    • Mhmmm….. pychotka

      • zapiekanka makaronowa z szynką i groszkiem

        – 200 g makaronu (ja preferuje świderki bądź łazanki)
        – ok. 15-20 dkg szynki gotowanej
        – ok. 150 g groszku mrożonego
        – 1 cebula
        – sól, pieprz, zioła prowansalskie
        – odrobina soku z cytryny
        – oliwa do smażenia
        – masło do wysmarowania formy
        – tarty ser do posypania (ok. 15 dkg)

        zalewa
        – 4 jajka (a dokładniej 3 całe jaja i 1 żółtko)
        – 1/2 szkl. mleka
        – 1 łyżka śmietany kremówki (30%)

        1. ugotować makaron na półtrwardo
        2. cebule zeszklić na oliwce, dodać szynkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć, dodać groszek, polać odrobiną soku z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Dodać makaron, wymieszać.
        3. z mleka, jaj, śmietany i przypraw przygotować zalewę
        4. wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wyłożyć połowę makarony, posypać częścią sera, potem resztę makaronu, zalewa i na wierzch ser. Na wierzch można sypnąć wiórkami z masła.
        5. Piekarnik nagrzać do 180 stp., zapiekam pod przykryciem ok. 50 min., pod koniec odkrywam, żeby się przyrumieniło.
        Dość długo się zapieka, ale sprawdziłam, że krócej być nie może, bo masa jajeczna się nie ścina.

        Uwielbiamy tę zapiekankę 🙂 Nam wystarcza na 3 osoby – ja, mąż i Ania 🙂

        • Ja też uwielbiam makaron
          kiedyś dziewczyny podały mi sporo fajnych przepisów na sosy do makaronów

          • Zamieszczone przez Asik.
            Ja też uwielbiam makaron
            kiedyś dziewczyny podały mi sporo fajnych przepisów na sosy do makaronów

            Dzięki zaraz popatrzę:)
            A myślałam ze dobrze poszukałam

            • kiedyś gdzieś na forum chyba ewkam podawała fajny przepis i od tej pory b. zęsto robię podobnie:
              Boczek krojony z morlin podsmażam na patelni, do tego dodaję 1-2 ząbki czosnku (ale dla mnie musi byc drobno pokrojony-nie wyciśnięty!!) na koniec ok. pół opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, do tego trochę pieprzu i oczywiście ugotowane tagiatelle. za-je-biste!!!!

              • Gotuję makaron. Do makaronu dodaję podsmazoną cebulę, podsmażoną kiełbasę ( w kostkę) i twaróg. Solę. Wszystko wymieszać. Składniki dodaję ” na oko”. Smacznego

                • Gotuję makaron, na dużą patelnię wrzucam sparzonego pomidora pokrojonego w kostkę – jak ma już płynną konsystencję dodaję posiekany czosnek (1-2 ząbki jak kto lubi), wrzucam wędzonego tuńczyka i mieszam 2-3 minuty, potem zalewam kubeczkiem śmietany 30% i wrzucam na patelnię makaron. Wszystko mieszam – UWIELBIAM 🙂

                  • Ja najczęściej robię lasagne ze szpinakiem, dawno już nie robiłam z pieczarkami a chodzi za mną. Niech tylko M pozbedzie się rotawirusa

                    Ze szpinakiem:
                    Na patelnię wrzucam oliwę i łyżkę masła, podgrzewam na malutkim ogniu aż masło się rozpuści, dodaję mrożony szpinak (siekany albo w liściach), trochę wody i roztapiam go. Trochę zwiększam ogień, doprowadzam szpinak do wrzenia, dodaję 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól do smaku. Jak się przegryzie to dodaję mały kubek kwaśnej śmietany 12%. Do brytfanki wlewam odrobinę oliwy, na to łyżka szpinaku, liść lasagne (suche), potem szpinak, lasagne itd. Czasem na kilka warstw daję ser pleśniowy, częściej mozarellę. Piramidę konczę szpinakiem, na to duuuużo mozarelli, do brytfanki dolewam 100ml bulionu, wsadzam do pieca na pół godziny 200st. Jakieś 5 minut przed końcem odkrywam bytfankę, żeby się ser zarumienił.

                    Z pieczarkami:
                    Na oleju z masłem przesmażam posiekaną cebulę, jak się zeszkli to dodaję pokrojone w plasterki pieczarki (tak z pół kilo), sporo soli i pieprzu, duszę aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec dodaje śmietanę kwaśną. Z układaniem lasagne tak samo jak w szpinaku, na koniec wlewam do brytfanki sok z pieczarek. I też pół godzinki w 200st 🙂

                    • Przywiozłam z Chorwacji:

                      Wrzucam na patelnię pokrojone cebulę i czosnek, po chwili do tego tuńczyka z puszki (w sosie własnym), zalewam śmietaną i chwilę podgotowuję, dorzucam zieloną pietruchę. Serwuję z makaronem świderki albo podobnym.
                      Dla mnie i mojej rodziny NIEBO W GĘBIE i wspomnienia wakacji… 🙂

                      • Z forumowych przepisów sałatkowych:

                        Sałatka z ravioli
                        * paczka ravioli (wg mnie najlepsze takie z Biedronki – z serem ),
                        * ok. 15 szt. ogórków gruntowych (tych długich odpowiednio mniej),
                        * 25 dag szynki drobiowej
                        * pęczek szczypiorku,
                        * majonez,
                        * jogurt naturalny.
                        Paczkę ravioli gotujemy, odsączamy, przelewamy zimną wodą. Wcześniej mieszamy (pół na pół) jogurt z majonezem i przyprawiamy (bądź nie) wedle uznania (ja daję odrobinę soli ziołowej Kamisa, pieprzu czarnego i papryki słodkiej). Do tak zrobionego sosu wrzucamy pokrojone w dużą kostkę ogórki i szynkę oraz posiekany szczypiorek. Na końcu dodajemy ravioli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby się “przegryzło”.
                        Smacznego.

                        Uiwelbiamy 🙂

                        Poza tym najbardziej lubię z czosnkiem podsmazanym na oliwie z parmezanem

                        Znasz odpowiedź na pytanie: Makarony…

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general