Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

Dziadek mojego męża z braku zajęcia siedzi i łuska włoskie orzechy, mam juz tego ze 2 worki i pudło. Jemy, jemy, ale nie przejadamy.
Prosze napiszcie co mozna wykombinować z orzechami włoskimi.

Ewa, Sandra, Sebastian

3 odpowiedzi na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

  1. Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

    Rzucam przepisem na ciasto orzechowe

    Ciasto:
    225 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    1 jajko
    100 g margaryny

    Wyrobić ciasto, wyłożyć cienko na blachę ( o to chodzi by nie było grubo ciasta tylko na prawdę cieniutko)
    Ciasto posmarować marmoladą lub dżemem, wychodzi 3/4 słoiczka (polecam dżem z czarnej porzeczki lub wiśni, może byc niskosłodzony)

    Masa orzechowa
    3 łyżki wody
    150 g margaryny
    150 g cukru
    cukier waniliowy – zagotować, po zagotowaniu wymieszać z orzechami
    150 g orzechów mielonych (pyszne zrówno z laskowych jak i włoskich, bądź mieszanych)
    150 g orzechów siekanych ( siekanie orzechów w moim wydaniu wygląda tak: wkładam niewieką porcję całych orzechów do mocnego woreczka, woreczek kładę na deskę i tłukę orzechy tłuczkiem do mięsa lub młotkiem, wielkość orzechów po rozdrobnieniu wedle gustu)

    Masę rozłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, masę należy rożłożyć raczej cienko, tak jak i ciasto raczej palcami. Jeśli mam to daję ciut więcej orzechów by było tej masy więcej, ale też nie można przesadzić.
    Pieczenie: temp. 175 – 200 stopni ok. 20 – 30 minut
    Ciepłe pokroić w trójkąty ( normalnie w kwadraty i każdy kwadrat w pół, wychodzi więcej porcji)
    Na koniec polać polewą czekoladową (domową lub taką gotową co odgrzewa się mikrofalówce) w esy- floresy.

    Ewike i lipcowa Poziomka

    • Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

      Wypróbuje. Dziekuje bardzo, napisze jak wyszło.

      Ewa, Sandra, Sebastian

      • Re: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

        Znam dobry i szybki przepis na salatke z orzechami.

        puszka kukurydzy
        rodzynki
        orzechy wloskie
        majonez
        smietana lub jogurt naturalny.

        Orzechy i rodzynki namoczyc we wrzatku. Zmieszac z kukurydza + majonez + smietana (jogurt) i to wszystko. Naprawde jest dobra.

        Ania i Boluś 23.06.2003

        Znasz odpowiedź na pytanie: Mam dużo włoskich orzechów i co dalej?

        Dodaj komentarz

        Mozarella w ciąży

        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

        Czytaj dalej →

        Ile kosztuje żłobek?

        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

        Czytaj dalej →

        Dziewczyny po cc – dreny

        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

        Czytaj dalej →

        Meskie imie miedzynarodowe.

        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

        Czytaj dalej →

        Wielotorbielowatość nerek

        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

        Czytaj dalej →

        Ruchome kolano

        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

        Czytaj dalej →
        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
        Logo
        Enable registration in settings - general