Bardzo proszę, podajcie mi sprawdzony przepis na ciasto do mazurka. Bo wierzch będę robiła z masy z mleka w proszku ( i przepis na masę zapisałam w swoim zeszyciku, ale nie wiem czemu nie mam przepisu na ciasto, a zupełnie nie pamiętam jak je robiłam rok temu)
A obiecałam ze zawiozę mazurka teściowej i mojej mamci na święta.
Poratujcie plisss 🙂
7 odpowiedzi na pytanie: Mazurek
zwykłe kruche ciacho zrób 🙂 nie wiem jaka to masa, więc musisz dobrać sama proporcje, szczególnie jeśli chodzi o cukier.
Najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto wychodzi z proporcji 3:2:1 – 3 części mąki, 2 części masła, 1 część cukru- może być puder. Czyli na typową kostkę masła 300 g mąki i 100 g cukru 😉
Wszystko wrzucić na stolnicę. Szybko zagnieść i do lowówy. Na pół godziny. Godzinę. Można na noc
Żeby nie skubać można zetrzeć na tarce i wrzucić do gorącego piekarnika – takie 180 stopni. Piec na złoty kolor 😀 Jasne też jest dobre, ale takie fajnie upieczone jest zdecydowanie lepsze. Ma pyszny maślany smak
Bep a podaj jeszcze jeśli możesz przepis na mase do tego 🙂 Mam zapał “pieczeniowy” a umiejetności na poziomie – “ucze się” 😀
Zależy co lubisz 🙂
U nas schodzą dobrze takie wariacje:
ciasto, kwaśny dżem (bbb cienko), karmel a na to full orzechów, migdałów, ew rodzynki i suszone owoce
albo
ciasto, karmel, polewa orzechowa lub czekoladowa
albo
ciasto, kwaśny dzem – grubiej – w tym utopione full bakalii i polane czekoladą 😀
Te 3 kombinacje znikają migiem. Te z dżemem nie są takie bardzo słodkie jak ta środkowa – choć każdy kawałek to bomba kaloryczna…
Oczywiście grubość mazurka to jakieś 2 cm max 😉 choć częściej to takie 1,5 cm
Jadłam mazurka raz w życiu. Ale lukrową polewą zniechęcił mnie do siebie skutecznie na całe lata.
Ale tak zaczęłam przeglądać przepisy właśnie na te masy i wydają mi się bardziej zjedliwe 🙂
dokładnie – mazurek to dla mnie bardzo twarde ciasto i ten obrzydliwy lukier – chociaż slodycze kocham
Te masy BEP juz lepiej mi tu wyglądają
U mnie zawsze króluje bananowy i kajmakowy – bez lukrów. Bananowy to kilka dojrzałych bananów usmażonych w rondelku na maśle (na gładką masę) a kajmakowy – to kajmak z mleka skondensowanego (gotowanego przez dwie godziny w puszce, którą otwiera się oczywiście dopiero po ostygnięciu).
Znasz odpowiedź na pytanie: Mazurek