Menu

Mam pytanie,co gotowałyście na chrzciny??Chodzi mi o imprezę domową,ewentualnie jak możecie to proszę o przepis lub link do takowego.Ps.Kucharka to za dobra ze mnie nie jest,pieczeni nie umiałabym chyba zrobić,rolady też…Pomożecie??

40 odpowiedzi na pytanie: Menu

kiara Dodane ponad rok temu,

agusia, to samo pytanie i odpowiedzi znajdziesz w ksiazce kucharskiej. Zreszta tam powinnas szukac a nie w tematach…

Dodane ponad rok temu,

No tak,ale mi chodzi o łatwiejsze…i przepisy a nie tylko co…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:No tak,ale mi chodzi o łatwiejsze…i przepisy a nie tylko co…

pogrzeb dokładnie po „kuchni”…dziewczyny zamieszczają wiele świetnych przepisów

na dzień dobry polecam ci wspomnianego ostatnio pleśniaka/kruszon 😀
a jeśli naprawdę nie masz talentu do pieczenia, ciasta w torebkach są teraz naprawdę pyszne

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:No tak,ale mi chodzi o łatwiejsze…i przepisy a nie tylko co…

Aga, w „ksiazce” znajdziesz bardzo duzo przepisow, poszukaj a na pewno cos znajdziesz

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:pogrzeb dokładnie po „kuchni”…dziewczyny zamieszczają wiele świetnych przepisów

na dzień dobry polecam ci wspomnianego ostatnio pleśniaka/kruszon 😀
a jeśli naprawdę nie masz talentu do pieczenia, ciasta w torebkach są teraz naprawdę pyszne

Hmm do pieczenia to mam:)ostatnio nam zasmakował sernik królewski…boskie było…A tego pleśniaka to musiałabym spróbować bo czytałam przepis,brzmi extra:)a z obiadów??co proponujecie?

gooos22 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:Aga, w „ksiazce” znajdziesz bardzo duzo przepisow, poszukaj a na pewno cos znajdziesz

[I]ciach (uprzedzałam)
[/I]

gooos22 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:Hmm do pieczenia to mam:)ostatnio nam zasmakował sernik królewski…boskie było…A tego pleśniaka to musiałabym spróbować bo czytałam przepis,brzmi extra:)a z obiadów??co proponujecie?

parówki, parówki,ale tylko dietetyczne… lub hamburgery, ale do tego tylko cola light, bo ma 2kalorie

Dodane ponad rok temu,

No właśnie założyć tu normalny wątek i zaraz go zaśmiecą…

Dodane ponad rok temu,

Każdy ma chyba prawo zapomnieć coś czego uczył się dawno temu…Zeresztą znalazłam jakiś tam zeszyt i mam:):)hehe dobra,nie reaguje na te zaczepki…to dajcie jak możecie jakiś fajny pomysł na obiad…Jak pieczeń zrobić…??bo nie widziałam nic w książce kucharskiej naszej…

joannar Dodane ponad rok temu,

Lojalnie uprzedzam, będę wycinała wszelkie zaczepno-słowno-muzyczne pogadanki w wykonaniu agusi, goosa itd. :Cwaniak:
Proszę się powstrzymać od tego typu zaczepek.
Dziękuję 😀

Dodane ponad rok temu,

Dziękuję za reakcję:)mam nadzieję że trzymać sie będziesz ostrzeżenia:)

gooos22 Dodane ponad rok temu,

A tak na serio to proponuję: zupę śliwkową przecieraną, żeberka w jarzynce z jarmużu, patisony duszone oraz na przystawkę śledź w czerwonym winie ,a po obiedzie herbaciane lody z gorącą czekoladą

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:Dziękuję za reakcję:)mam nadzieję że trzymać sie będziesz ostrzeżenia:)

Agusiu, Ciebie dotyczy to samo 😉

Dodane ponad rok temu,

Wiem:)

Dodane ponad rok temu,

gooos ja prosiłam o łatwe przepisy,dla mnie te co podałaś to kosmos delikatnie mówiąc…:Śmiech:

gooos22 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:Każdy ma chyba prawo zapomnieć coś czego uczył się dawno temu…Zeresztą znalazłam jakiś tam zeszyt i mam:):)hehe dobra,nie reaguje na te zaczepki…to dajcie jak możecie jakiś fajny pomysł na obiad…Jak pieczeń zrobić…??bo nie widziałam nic w książce kucharskiej naszej…

to tak wsadź kawałek miesa wołowego na blachę, do dobrze rozgrzanego piekarnika i piecz aż się zarumieni, ok 2godz

gooos22 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:gooos ja prosiłam o łatwe przepisy,dla mnie te co podałaś to kosmos delikatnie mówiąc…:Śmiech:

to proponuję zupki chińskie i kanapki z serem- podać przepis?

Dodane ponad rok temu,

Można coś zrobić z tym??JoannaR plisss

gooos22 Dodane ponad rok temu,

ale chciałaś propozycję to daję, smacznego…

Dodane ponad rok temu,

Propozycje normalne a nie pieczenie tyłka…

joannar Dodane ponad rok temu,

Jeśłi chodzi o chrziny, to ja proponuję wybrać takie potrawy, które można przyrządzić wcześniej a potem szybko podgrzać.
I w zależności od gości i pory roku wybierać albo tradycyjnie: na pierwsze danie rosół/pomidorowa. Na drugie ziemniaczki, jakaś kapustka (modra np.) upieczone udka kurczęcia, albo jakaś pieczeń w sosie.
To tak na zimę 😉

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:Można coś zrobić z tym??JoannaR plisss

Agusiu, pozwól, że sama będę oceniać 😉

Dodane ponad rok temu,

hmmm brzmi nieźle,chrzciny będą w styczniu….Myślałam może nad bigosikiem,jakaś sałatka warzywna,robię naprawdę super…ziemniaki,jajka,wsumie to wszystkie warzywa z tacki,groszek,ogórki kiszone i majonez,palce lizać:):)a z tą pieczenią to super pomysł tylko jak to cholera się robi,jakie mięso itd??Nie mam pojęcia nawet…

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:hmmm brzmi nieźle,chrzciny będą w styczniu….Myślałam może nad bigosikiem,jakaś sałatka warzywna,robię naprawdę super…ziemniaki,jajka,wsumie to wszystkie warzywa z tacki,groszek,ogórki kiszone i majonez,palce lizać:):)a z tą pieczenią to super pomysł tylko jak to cholera się robi,jakie mięso itd??Nie mam pojęcia nawet…

Masz kogoś do pomocy? Mama, siostra?
WPisz w wyszukiwarce forumowej, żeby CI hasła wyszukał: pieczeń, udka, kurczak, rosół, sałatka, itd. Są ciasta bez pieczenia. Szukaj. Jest mnóstwo bardzo bardzo łatwych przepisów. Troszkę trzeba się wysilić 😉

gooos22 Dodane ponad rok temu,

a może zamiast pomidorówki i rosołu podaj oberibe, ziemniaki, a do tego karbonatki serowe, no i do tego może być modra kapusta…mniam

gooos22 Dodane ponad rok temu,

możesz też skorzystać z cateringu i zamówić w restauracji, polecam:Gęsie pipki z mandloma z rozmaitymi śląskimi kluskoma, kapustą białą i czerwoną – damfowaną, żurawina (800g)

Micha pierogów w trzech smakach z barscykiem i z kapustą damfowaną

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez gooos22:możesz też skorzystać z cateringu i zamówić w restauracji, polecam:Gęsie pipki z mandloma z rozmaitymi śląskimi kluskoma, kapustą białą i czerwoną – damfowaną, żurawina (800g)

Micha pierogów w trzech smakach z barscykiem i z kapustą damfowaną

Ja CIę proszę z tymi śląskimi nazwami no 😀 :Śmiech:

Dodane ponad rok temu,

Na catering to mnie nie stać,siostra odpada bo w niemczech jest i przylatuje prosto na chrzciny:)ale myślę że mama z chęcią mi pomoże:)chociaż odkąd istnieją pomysły na.. to nam obu się gotować tradycyjnie nie chce:)jakieś to łatwiejsze hihi

gooos22 Dodane ponad rok temu,

no to po co zawracasz gitarę? To kup sobie z 10 pomysłów na… i gotuj….smacznego:Śmiech::Wow!:

Dodane ponad rok temu,

Bo nie zamierzam właśnie tego robić…

kiara Dodane ponad rok temu,

agusia, a moze schab w cebuli?
Oczywiscie z forumowego przepisy – u mnie to chicior (jak wiekszoas dan z tych przepisow:))
Schab bez kosci kroisz w plastry ukladasz w naczyniu zaroodpornym, posypujesz zupka cebulowa knorra i zalewasz smietanka kremowka. na to nastepna warstwa schabu, zupka…itd.
wkladasz do piekarnika i pieczesz.
Nie narobisz sie, a smakuje wybornie :Wow!:
za jednym zamachem masz miecho i sos. do tego ryz i jakas salatka

kasia Dodane ponad rok temu,

a może osławione żeberka z kapustą kiszoną, oczywiście zamiast żeberek można dać karkówkę lub schab, proste i pyszne

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Lojalnie uprzedzam, będę wycinała wszelkie zaczepno-słowno-muzyczne pogadanki w wykonaniu agusi, goosa itd. :Cwaniak:
Proszę się powstrzymać od tego typu zaczepek.
Dziękuję 😀

Asia, od kiedy jesteś modem? mam taki kiepski refleks? spóźnione gratulacje awansu

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agusia3478:gooos ja prosiłam o łatwe przepisy,dla mnie te co podałaś to kosmos delikatnie mówiąc…:Śmiech:

pieczeń? kup kawał mięcha, natrzyj przyprawami i zostaw w chłodnym miejscu na noc…wsadź do rękawa foliowego do pieczenia i do piekarnika, pod koniec wyjmij z folii do obrumienienia…ot taka prościzna

inna łatwizna: filety z kuraka rozkrajasz i rozbijasz na płaskie kotlety, podsmażasz pokrojone pieczarki, zawijasz je w kuraka i panierujesz np w gotowej panierce „chrupiący kurczak”

szaszłyki: schab lub karczek pokrojony w kostki ponabijany na patyki z cebulą, boczkiem wędzonym, papryką grzybami….czym tam chcesz
ja robię z cebulką i boczkiem lub z papryką i grzybami…dowolna dowolność
dusisz do miękkości, możesz na koniec obrumienić w piekarniku

do tego ziemiaki (sprawdzona rutyna) lub ryz, co ci pasuje

z zupą nie pomoge bo raczej nie goruję

dobre do podjadania panierowane pieczarki: wrzycasz do osolonej i gotującej się wody na kilka minut, muszą się trochę podgotować
odcedzasz, maczas w rozkutanum jajku i bułce tartej, na rozgrzany olej…uwielbiam je

jakaś sałątka, dwie np:
kalsyczna jarzynowa

serowa (ser żółty starty, seler konserwowy, jakjko, pora, fasola czerwona, majonez, przyprawy),

makaron świderki z tuńczykiem i kukurydzą i sosem czosnkowym,

warstwowa : w przeźroczystym naczyniu od dołu: ser żółty, majonez, kurczak w kosteczki usmażony w przyprawie gyros, zesmażone drobno pokrojone pieczarki, ketchup, por, kukurydza

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:filety z kuraka rozkrajasz i rozbijasz na płaskie kotlety, podsmażasz pokrojone pieczarki, zawijasz je w kuraka i panierujesz np w gotowej panierce „chrupiący kurczak”

dobre do podjadania panierowane pieczarki: wrzycasz do osolonej i gotującej się wody na kilka minut, muszą się trochę podgotować
odcedzasz, maczas w rozkutanum jajku i bułce tartej, na rozgrzany olej…uwielbiam je


A ja surowe pieczarki obtaczam w jajku i bulce tartej:) i tez uwielbiam
Kuraka z zawijanego z pieczarkami tez lubie, moze we wtorek na obiad zrobie, bo dawno nie bylo

snoopy Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:

warstwowa : w przeźroczystym naczyniu od dołu: ser żółty, majonez, kurczak w kosteczki usmażony w przyprawie gyros, zesmażone drobno pokrojone pieczarki, ketchup, por, kukurydza

ser jak ? w kostkę czy na tarce?

joannar Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:Asia, od kiedy jesteś modem? mam taki kiepski refleks? spóźnione gratulacje awansu

Z jakieś przynajmniej 1,5 roku :Śmiech:
Dziękuję :Buziaki:

mumcia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Vala:pieczeń? kup kawał mięcha, natrzyj przyprawami i zostaw w chłodnym miejscu na noc…wsadź do rękawa foliowego do pieczenia i do piekarnika, pod koniec wyjmij z folii do obrumienienia…ot taka prościzna
do tego skocz do lidla i kup żurawiny w słoiku podgrzej i podaj z tym sosem
palce lizać

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JoannaR:Z jakieś przynajmniej 1,5 roku :Śmiech:
Dziękuję :Buziaki:

:Śmiech:
no to przywaliłam

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez alina24:ser jak ? w kostkę czy na tarce?

na tarce

Znasz odpowiedź na pytanie: Menu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wiek przedszkolny
ZATKANY NOS, NIEDOSŁUCH U 4,5-latka...
Hejka, Czy któras z Was przerabiała temat bezprzerwy zatkanego nosa u dziecka?? Jak to w końcu sie skończyło, czy usunięciem migdała?? Moj mały bardzo często chorował w zeszłym roku, czesto dostawał
Czytaj dalej
Zdrowie i uroda
Jak wygląda półpasiec?
Czy może mieć bardzo skromna postać - jak np. jeszcze mniej niz na tym zdjęciu w wikipedii (tam widac dwa skupiska - czy moze byc tylko jedno, takie male na
Czytaj dalej