Menu

Mam pytanie,co gotowałyście na chrzciny??Chodzi mi o imprezę domową,ewentualnie jak możecie to proszę o przepis lub link do takowego. Ps.Kucharka to za dobra ze mnie nie jest,pieczeni nie umiałabym chyba zrobić,rolady też… Pomożecie??

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Menu

  1. Jeśłi chodzi o chrziny, to ja proponuję wybrać takie potrawy, które można przyrządzić wcześniej a potem szybko podgrzać.
    I w zależności od gości i pory roku wybierać albo tradycyjnie: na pierwsze danie rosół/pomidorowa. Na drugie ziemniaczki, jakaś kapustka (modra np.) upieczone udka kurczęcia, albo jakaś pieczeń w sosie.
    To tak na zimę 😉

    • Zamieszczone przez agusia3478
      Można coś zrobić z tym??JoannaR plisss

      Agusiu, pozwól, że sama będę oceniać 😉

      • hmmm brzmi nieźle,chrzciny będą w styczniu…. Myślałam może nad bigosikiem,jakaś sałatka warzywna,robię naprawdę super…ziemniaki,jajka,wsumie to wszystkie warzywa z tacki,groszek,ogórki kiszone i majonez,palce lizać:):)a z tą pieczenią to super pomysł tylko jak to cholera się robi,jakie mięso itd??Nie mam pojęcia nawet…

        • Zamieszczone przez agusia3478
          hmmm brzmi nieźle,chrzciny będą w styczniu…. Myślałam może nad bigosikiem,jakaś sałatka warzywna,robię naprawdę super…ziemniaki,jajka,wsumie to wszystkie warzywa z tacki,groszek,ogórki kiszone i majonez,palce lizać:):)a z tą pieczenią to super pomysł tylko jak to cholera się robi,jakie mięso itd??Nie mam pojęcia nawet…

          Masz kogoś do pomocy? Mama, siostra?
          WPisz w wyszukiwarce forumowej, żeby CI hasła wyszukał: pieczeń, udka, kurczak, rosół, sałatka, itd. Są ciasta bez pieczenia. Szukaj. Jest mnóstwo bardzo bardzo łatwych przepisów. Troszkę trzeba się wysilić 😉

          • a może zamiast pomidorówki i rosołu podaj oberibe, ziemniaki, a do tego karbonatki serowe, no i do tego może być modra kapusta…mniam

            • możesz też skorzystać z cateringu i zamówić w restauracji, polecam:Gęsie pipki z mandloma z rozmaitymi śląskimi kluskoma, kapustą białą i czerwoną – damfowaną, żurawina (800g)

              Micha pierogów w trzech smakach z barscykiem i z kapustą damfowaną

              • Zamieszczone przez gooos22
                możesz też skorzystać z cateringu i zamówić w restauracji, polecam:Gęsie pipki z mandloma z rozmaitymi śląskimi kluskoma, kapustą białą i czerwoną – damfowaną, żurawina (800g)

                Micha pierogów w trzech smakach z barscykiem i z kapustą damfowaną

                Ja CIę proszę z tymi śląskimi nazwami no 😀

                • Na catering to mnie nie stać,siostra odpada bo w niemczech jest i przylatuje prosto na chrzciny:)ale myślę że mama z chęcią mi pomoże:)chociaż odkąd istnieją pomysły na.. to nam obu się gotować tradycyjnie nie chce:)jakieś to łatwiejsze hihi

                  • no to po co zawracasz gitarę? To kup sobie z 10 pomysłów na… i gotuj….smacznego

                    • Bo nie zamierzam właśnie tego robić…

                      • agusia, a moze schab w cebuli?
                        Oczywiscie z forumowego przepisy – u mnie to chicior (jak wiekszoas dan z tych przepisow:))
                        Schab bez kosci kroisz w plastry ukladasz w naczyniu zaroodpornym, posypujesz zupka cebulowa knorra i zalewasz smietanka kremowka. na to nastepna warstwa schabu, zupka…itd.
                        wkladasz do piekarnika i pieczesz.
                        Nie narobisz sie, a smakuje wybornie
                        za jednym zamachem masz miecho i sos. do tego ryz i jakas salatka

                        • a może osławione żeberka z kapustą kiszoną, oczywiście zamiast żeberek można dać karkówkę lub schab, proste i pyszne

                          • Zamieszczone przez JoannaR
                            Lojalnie uprzedzam, będę wycinała wszelkie zaczepno-słowno-muzyczne pogadanki w wykonaniu agusi, goosa itd.
                            Proszę się powstrzymać od tego typu zaczepek.
                            Dziękuję 😀

                            Asia, od kiedy jesteś modem? mam taki kiepski refleks? spóźnione gratulacje awansu

                            • Zamieszczone przez agusia3478
                              gooos ja prosiłam o łatwe przepisy,dla mnie te co podałaś to kosmos delikatnie mówiąc…

                              pieczeń? kup kawał mięcha, natrzyj przyprawami i zostaw w chłodnym miejscu na noc…wsadź do rękawa foliowego do pieczenia i do piekarnika, pod koniec wyjmij z folii do obrumienienia…ot taka prościzna

                              inna łatwizna: filety z kuraka rozkrajasz i rozbijasz na płaskie kotlety, podsmażasz pokrojone pieczarki, zawijasz je w kuraka i panierujesz np w gotowej panierce “chrupiący kurczak”

                              szaszłyki: schab lub karczek pokrojony w kostki ponabijany na patyki z cebulą, boczkiem wędzonym, papryką grzybami….czym tam chcesz
                              ja robię z cebulką i boczkiem lub z papryką i grzybami…dowolna dowolność
                              dusisz do miękkości, możesz na koniec obrumienić w piekarniku

                              do tego ziemiaki (sprawdzona rutyna) lub ryz, co ci pasuje

                              z zupą nie pomoge bo raczej nie goruję

                              dobre do podjadania panierowane pieczarki: wrzycasz do osolonej i gotującej się wody na kilka minut, muszą się trochę podgotować
                              odcedzasz, maczas w rozkutanum jajku i bułce tartej, na rozgrzany olej…uwielbiam je

                              jakaś sałątka, dwie np:
                              kalsyczna jarzynowa

                              serowa (ser żółty starty, seler konserwowy, jakjko, pora, fasola czerwona, majonez, przyprawy),

                              makaron świderki z tuńczykiem i kukurydzą i sosem czosnkowym,

                              warstwowa : w przeźroczystym naczyniu od dołu: ser żółty, majonez, kurczak w kosteczki usmażony w przyprawie gyros, zesmażone drobno pokrojone pieczarki, ketchup, por, kukurydza

                              • Zamieszczone przez Vala
                                filety z kuraka rozkrajasz i rozbijasz na płaskie kotlety, podsmażasz pokrojone pieczarki, zawijasz je w kuraka i panierujesz np w gotowej panierce “chrupiący kurczak”

                                dobre do podjadania panierowane pieczarki: wrzycasz do osolonej i gotującej się wody na kilka minut, muszą się trochę podgotować
                                odcedzasz, maczas w rozkutanum jajku i bułce tartej, na rozgrzany olej…uwielbiam je

                                A ja surowe pieczarki obtaczam w jajku i bulce tartej:) i tez uwielbiam
                                Kuraka z zawijanego z pieczarkami tez lubie, moze we wtorek na obiad zrobie, bo dawno nie bylo

                                • Zamieszczone przez Vala

                                  warstwowa : w przeźroczystym naczyniu od dołu: ser żółty, majonez, kurczak w kosteczki usmażony w przyprawie gyros, zesmażone drobno pokrojone pieczarki, ketchup, por, kukurydza

                                  ser jak? w kostkę czy na tarce?

                                  • Zamieszczone przez Vala
                                    Asia, od kiedy jesteś modem? mam taki kiepski refleks? spóźnione gratulacje awansu

                                    Z jakieś przynajmniej 1,5 roku
                                    Dziękuję :Buziaki:

                                    • Zamieszczone przez Vala
                                      pieczeń? kup kawał mięcha, natrzyj przyprawami i zostaw w chłodnym miejscu na noc…wsadź do rękawa foliowego do pieczenia i do piekarnika, pod koniec wyjmij z folii do obrumienienia…ot taka prościzna

                                      do tego skocz do lidla i kup żurawiny w słoiku podgrzej i podaj z tym sosem
                                      palce lizać

                                      • Zamieszczone przez JoannaR
                                        Z jakieś przynajmniej 1,5 roku
                                        Dziękuję :Buziaki:

                                        no to przywaliłam

                                        • Zamieszczone przez alina24
                                          ser jak? w kostkę czy na tarce?

                                          na tarce

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Menu

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general