Witam goraco! Mam prosbe, napiszcie mi prosze co mozna i w jakiej kolejnosci podawac dzieciaczkowi prawie 7-mio miesiecznemu. Mamy juz za soba marchewke, ziemniaczki, jablko, brzoskiwnie. Moze moje pytanie jest glupie dla niektorych, ale ja mieszkam w Stanach i tutaj na sloiczkach nie pisze od ktorego miesiaca comoznapodawac i sie gubie.
Dziekuje za odpowiedzi!
!
Agnieszka i Julia (17.03.03)
2 odpowiedzi na pytanie: Menu
Re: Menu
Zaczerpniete z poradnika medycznego
Owoce – Zaczynamy od najmniej alergizującego jabłka w postaci przecieru lub soczku, owoców jagodowych takich jak maliny, a także morele. Do ukończenia 1 roku życia unikamy podawania cytrusów i innych owoców tropikalnych, a także truskawek i poziomek, gdyż mają silne właściwości alergizujące.
Warzywa – W początkowym okresie podajemy gotowane i przetarte do “gładkiej” konsystencji papki warzywne, zaczynając od marchwi, poprzez marchew z ziemniakiem i stopniowo, co kilka dni, dodając do smaku kolejne warzywa korzeniowe. Do 8-9 miesiąca nie podajemy warzyw wzdymających (kapustne, strączkowe, cebulowe), a u dzieci z częstymi kolkami i bólami brzucha nawet do 2-3 roku życia.
Mięso – W 6-7 miesiącu życia, zaczynając od 1-2 łyżeczek, do zupy dodajemy ugotowane i siekane lub przetarte mięso drobiowe, królicze lub cielęce. Chuda wołowina i chudy schab wieprzowy może być podawany starszym niemowlętom w wieku około 8-9 miesiąca życia.
Kasze – najlepiej zacząć od kleiku ryżowego i kukurydzianego jako dodatku do zupy warzywnej, lub przecieru owocowego. Około roku kleiki i kaszki mogą być przygotowane na mleku (najlepiej modyfikowanym). W tym czasie można już wprowadzać kaszki pszenne (manna) i drobne gryczane (krakowska) oraz kluseczki. Kasza jęczmienna (najlepiej drobniejsza), jako ciężej strawna, może być podawana dzieciom 2-3 letnim.
Wędliny – wyłącznie chude drobiowe, cielęce i wieprzowe, nie podajemy wędlin z mięsa mielonego, gdyż są bardzo tłuste i mogą zawierać dodatki niewskazane dla niemowlęcia.
Sery – W 12 m.ż. można ostrożnie podać plasterek sera żółtego, a po kilku dniach kolejno fermentowane napoje mleczne oraz twarogi i mleko pełne. W przypadku niekorzystnych reakcji wycofać z diety i skonsultować się z lekarzem.
Całe jajka – w postaci omletu lub jajecznicy na parze, czy innych dodatków wprowadzamy ostrożnie po 12 miesiącu życia.
Warzywa surowe – jako dodatek do kanapek (sałata, cykoria, ogórek, pomidor), w niewielkich ilościach podajemy około 11-12 miesiąca życia, wtedy gdy dziecko jest już w stanie je pogryźć. Najlepiej jeśli są jednak rozdrobnione i koniecznie obrane ze skórki.
Cukier, sól – nie powinny być dodawane do potraw dla niemowląt.
My zaczynalismy od owocow takich jak: jablko, banan, brzoskwinie, malinka, arbuz-w malych ilosciach zeby wiedziec czy nie ma uczulenia na jakis produkt.
A warzwa to: marchew, ziemniak, brokula, kukurydza, groszek zielony, itp(dodawalam po jednym nowym produkcie co jakis czas)
Anna i Maksiu 12.01.03
Re: Menu
ja gotuje zupki w ktorych jest tez pietrucha i brokułek
mozesz to dodawac do marchwii i ziemniakow, troche koperku do tego
owoce – jabłuszko, także ze sliwką (poluźnia kupki), maliny, od 7. miesaca sa gruszki
Znasz odpowiedź na pytanie: Menu