Mielone

Ja oczywiscie jako amator kuchenny PROSZE O PRZEPISY.
Tym razem na potrawy z mięska mielonego.
Wiem jak sie robi kotlety mielone, spagetti z mielonym, burito i chili.
A co jeszcze????

Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

18 odpowiedzi na pytanie: Mielone

  1. Oszukane gołabki

    Mielone można modyfikować, chodzi oczywiście o kotlety.
    Ja uwielbiam tzw. oszukane gołąbki – robi się je szybciej niż tradycyjnie.

    Kapistę biało trzeba sparzyć i poszatkować, a potem wrzucić do rozrabianego mięsa mielonego (jak na kotlety), przyprawionego wedle uznania. Potem uformować kotlety i usmazyć obtoczone w mące. W dużym garnku na dnie ułożyć duże ilście z kapusty a na nie ułozyć kotlety. Następnie przygotowac sos pomidorowy taki jak do gołabków, zalać kotlety i zagotować!

    Pychotka!

    ,

    • Klops

      Przyprawiona mase z mielonego mieska formujesz z prostokat Dajesz do srodka kilka ugotowanych na twardo jajek i zawijasz w rolade. Pozniej z folie do pieczenia i siup do piekarnika. Na ostatnie 10 min odwijsz folie na gorze zeby klops sie zarumienil

      Podajesz poktojony w plastry na cieplo lub zimno i polany sosem chrzanowym

      mniam mniam….

      smoki i Dawidek (13 miesięcy)

      • Re: Mielone

        Lubisz kalafior?
        Mięsno – kalafiorowe hmmmm KULE ARMATNIE

        Kalafior dzielisz na mniejsze części – wielkość wedle uznania i każdą z tych cząstek dokładnie oklejasz mielonym mięsem – przyprawionym jak do kotletów – ma wyjść kula (wielkość zależy od tego na jakie kawałki podzielisz kalafior). I to wkładasz do jakiejś blaszki lub naczynia żaroodpornego można na dno dać troszkę oleju i wody i pieczesz. Od czasu do czasu dobrze jest te kulki polać tym sosikiem z dna.
        PYCHOTA i mało roboty.

        GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

        • Re: Mielone

          Jak tylko bede mogła jesć kalafiora zrobie napewno!!!! Aż mi slina cieknie… uciekam z tego podforum

          ,

          • Re: Mielone

            lubie..mniammmmmm 😛

            Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

            • Re: Klops

              super!
              Ale jeszcze mnie gnębi jedno pytanie :
              JAK SIE ROBI SOS CHRZANOWY? 🙂

              Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

              • Re: Klops

                Tak jak kazdy inny: na bazie rosolu i zasmazki (niekoniecznie)

                Odlewasz troche rosolu (moze byc z kostki) dodajesz to co ma nadac smak (w tym przypadku chrzan i smietane), przyprawiasz do smaku i wrzucasz zasmazke jak chcesz zagescic.

                Tak samo robie pomidorowy (pomidory zamiast chrzanu i smietany), grzybowy (wywar z grzybow zamiast rosolu + smietana + grzybki), do pieczeni (sos spod pieczeni zamiast rosolu + smietana + zasmazka)

                Proste, prawda? 🙂

                smoki i Dawidek (13 miesięcy)

                • Re: Klops

                  proste 🙂
                  Ogólnie gotowanie jest proste, ale jak sie juz cos wczesniej robilo… a ja jestem początkująca 🙂
                  Dzieki wielkie za przepis:)

                  Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                  • Re: Klops

                    bedziesz swietna

                    kiedys odkrylam ze ci ktorym gotowanie sprawia frajde gotuja SWIETNIE

                    smoki i Dawidek (13 miesięcy)

                    • Re: Mielone

                      Jak długo je piec? W jakiej temperaturze?
                      I przykrywac naczynie zaroodporne czy nie?
                      I za czym sie je podaje? Z ziemniakami?
                      Jakis sosik moze?

                      Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                      • Re: Mielone

                        no to mnie zastrzeliłaś……. a to dlatego że ja wszystko w kuchni robię na oko i bez przepisów (dlatego nie piekę ciast hehehe…)
                        ale postaram się coś sprecyzować…….
                        1. temp. 150-170C wystarczy w zupełności
                        2. piec tak długo aż mięsko się ładnie zarumieni i zacznie lekko pękać (długość pieczenia zależy też od wielkości kulek) można też sprawdzić patyczkiem (np. takim do szaszłyków) czy kalafior w środku już jest miękki i to jest chyba najlepszy test.
                        3. ja nie przykrywam
                        4. ja lubię z zapiekanymi ziemniakami: ziemniaki gotuję a jak już są w miarę miękkie wykładam na blaszkę, na każdy daję odrobinę masła i posypuję szczyptą słodkiej papryki i myk do piekarnika w którym pieką się KULE.
                        5. jak zapieka się ziemniaki to sosik w sumie nie potrzebny.
                        6. jakaś surówa np. duszona marchewka z groszkiem hmmmmmm pysznie brzmi no nie!?
                        Mam nadzieję że się skusisz i będzie smakowało

                        Całuchi

                        GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

                        • pycha

                          Zrobilam !!!!!
                          Super wyszło…pychotka.
                          Zrobilam nieduze kule z marchewką i groszkiem podałam mniam mniam…………
                          Własnie skonczylam jesc 🙂
                          dzieki za przepis! Polecam

                          a w przyszlym tyg wypróbuje kolejny przeopis na mielone inaczej 🙂

                          Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                          • Re: pycha

                            bardzo baaaaaaardzo się cieszę!!!!!!!!!!!!!

                            GOSIA i Kubuś (14.09.2002)

                            • pilne!!!!

                              Ile sie to piecze, w czym tzn w blaszce czy w naczyniu zaroodpornym?
                              A moze byc w folii aluminiowej?
                              I jak bardzo mam nagrzac piekarniik?
                              Prosze o szybka odpowiedz, bo moze zdaze jeszcze dzis to zrobic:)
                              ps.przyjelam opiekunke tą z 6-latką.papa

                              Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                              • Re: pilne!!!!

                                W naczyniu zaroodpornym bez pokrywki zawiniete w folie
                                Na ostatnie 15 min odwijasz folie na gorze zeby sie przyrumienilo
                                Pieke ok 60 min w piekarniku elektrycznym ustawionym na 2 grzalki

                                smoki i Dawidek (14 miesięcy)

                                • Re: Mielone

                                  TRADYCYJNE MIĘSNE KULECZKI

                                  50 dag mielonego mięsa z indyka
                                  2 roztarte ząbki czosnku
                                  1 jajko
                                  1/4 szklanki bułki tartej
                                  1 posiekana cebula
                                  2 łyżki mleka
                                  1 łyżeczka suszonego oregano
                                  1 łyżka siekanej natki
                                  1 łyżka siekanych liści selera naciowego
                                  2 łyżki oleju
                                  szczypta soli i pieprzu
                                  3 szklanki sosu do spaghetti

                                  W głębokiej salaterce połącz kolejno wszystkie składniki, poza sosem do spaghetti.
                                  Wszystko starannie wymieszaj i uformuj kuleczki o średnicy ok. 1 cm
                                  Rozgrzej głęboką patelnię z niewielką ilością oleju i podsmaż kuleczki.

                                  Po kilku minutach wlej na patelnię sos do spaghetti i całość duś na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Serwuj z makaronem lub ziemniakami puree.

                                  • Re: pilne!!!!

                                    ok 🙂
                                    dam znac jak wyszlo…..

                                    Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                                    • Re: pilne!!!!

                                      zrobilam!!!!:)
                                      Wyszlo pyszne ale pieklam prawie 90 minut.
                                      Najlepszy wyszedl mi sos chrzanowy!!!palce lizac!
                                      Mniam mniam
                                      Pozdrawiam

                                      Gosia i księżniczka Sara ur 23.09.02

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Mielone

                                      Dodaj komentarz

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general