moze ktoras z Was robila? chodzi mi o to, zeby ugotowac, zamknac do sloika i zjesc na obiad za jakis czas.
i pytanka: jakie mieso wchodzi w gre? a wlasciwie: czy to moze byc drob?
ile takie mieso mozna bezpiecznie trzymac w tym sloiku?
dzieki za odpowiedzi.
k8, Adaś i Maja_Z_Brzucha
2 odpowiedzi na pytanie: mięso do sloika – jak zrobic?
Re: mięso do sloika – jak zrobic?
Moi rodzice często raczą nas wekami z mięsem wieprzowym. Takie mięsko po wyjęciu ze słoika można podgrzać np. w mikrofalówce. Do tego jeszcze zrobione w mikrofali frytki, sałatka ze słoika i super obiad gotowy w kilka minut.
MIĘSO W KAWAŁKACH – np. szynka, łopatka.
1) Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki.
2) Obsmażamy na tłuszczu.
3) Opruszamy zmielonymi przyprawami (ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy i sól).
4) Wkładamy obsmażone i przyprawione mięso do słoików, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody lub tłuszczu.
5) Wycieramy dokładnie brzegi weków i zamykamy pod gumkę i klamerkę.
6) Słoiki zagotowujemy i wreszcie gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin.
MIĘSO MIELONE:
1) Mielimy surowe mięso.
2) Dodajemy zmielone przyprawy – ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy i sól.
3) Dobrze wszystko mieszamy i wkładamy do słoików.
4) Patrz pkt. 5 i 6 wyżej.
Proste w wykonaniu i doskonałe np. na kanapki. Można też wykorzystać je do zrobienia kotletów mielonych, zapiekanek, sosu do spaghetti itp. Ja czasmi po prostu podgrzewam kawałki tego mielonego mięska w mikrofali i podaję z ziemniakami.
Nie wiem, jak długo można bezpiecznie trzymać takie mięsko w słoiku. U nas najdłużej stało trochę ponad trzy miesiące i było nadal doskonałe.
Drobiu w ten sposób chyba raczej nie przygotujemy.
Pozdrowionka
Gosia – mama Ani (30 października 2005)
Re: mięso do sloika – jak zrobic?
proponuję zajrzeć na stronkę
cuda tam są, cuda
Znasz odpowiedź na pytanie: mięso do sloika – jak zrobic?