Mięso-jakie do czego?

Przyznaję się, że nie znam się zupełnie na mięsie – jakie do jakiej potrawy, jak powinno wyglądać “ładne” mięso. Najczęściej robiłam coś z kurczaka albo z mielonego mięsa, ale po kilku latach jedzenia na obiad tego samego miałam dość. Kupiłam ostatnio żeberka wieprzowe, ale nawet nie wiedziałam jak powinny wyglądać, żeby były dobre Oczywiście zrobiłam je z forumowego przepisu w sosie meksykańskim. Palce lizać!:)
Napiszcie jakie mięso (jak się nazywa) kupować do czego? co to jest np. tzw. łopatka (co z niej można zrobić?). Piszcie wszystko co wiecie o mięsie!

Wioletta i Tomek 3 l.

20 odpowiedzi na pytanie: Mięso-jakie do czego?

  1. Re: Mięso-jakie do czego?

    Ja tam dużo nie wiem…

    żeberka-gotuję na nich kapuśniak, rodzię duszone z kapustą..

    łopatka-mielone, krojona w kawałki i duszona w sosie, do gołąbków..

    karczek-piekę w piekarniku w całości, pokrojony w kotlety..

    schab-kotlety, pieczony na ciepło do obiadu (nadziewany suszoną śliwką, pieczony owinięty w wędzoną słoninę (nie wysycha wtedy), pieczny do spożywania na zimno np na kanapkach

    wołowina-kupuje ładną, żadne gulaszowe czy coś, robię z niej gulasz, bitki..

    pierść z kurczaka-kotlety, pokrojone w kawałki i smażone do rizotto, smażone z róznymi miesznkami warzywnymi, z sosami z słoika.., podsmażone w przyprawach do sałatek warzywnych

    udka, ćwiartki z kurczaka -pieczone w piekarniki

    golonka-tylko dla męża, pieczona albo do kapuśniaku…

    podroby-wątróbka (smażę z jabłkiem-pycha), żoładki (czasem słodki kapuśniak na nich robię), wędzonka jakaś (do zurku i barszczu)

    szkielet-rosół…

    Tyle mojej wiedzy 😛

    Asia i Ola (5.02.2003) +starania…

    • Re: Mięso-jakie do czego?

      hihi:) wiesz, ze dopiero zaczelam gotowac 4 miesiace temu:) jestesmy ze soba od kilku lat i nijak mnie mozna bylo zapedzic do kuchni:) nie lubilam tego i juz, zlo konieczne, traktowalam to jak kare i zawsze wszystko knocilam:) podczas ciazy zaczelam sobie urozmaicac dziwolagi z pochwalami,a odkad urodzil sie dzidzia ( oszczedniej, miastowe kosztuje )zaczelam eksperymentowac z mysla bedzie co bedzie i musi smakowac:) wyszlo raz i 10, pochwaly zrobily swoje i tego ci zycze. Moze bardziej polubilam ( z kimkolwiek sie zalozylam odaaje pieniadze:) ),ale nie mam pomyslow i nie chce robic w kolko tego samego.
      zeberka, najlepsze sa te tylnie, gotuje z lisciem laurowym, wegeta i zielem angielskim przez okolo godziny,czasem dluzej, pozniej smaruje sosem i lup do piekarnika az “dojdzie”, podaje z ryzem (z warzywami) lub ziemniakami, zwyklymi tluczonymi z smietana i maslem lub w piekarniku z przyprawa do ziemniakow z prymata
      cielecina- daje tylko malemu:) i nie mam pojecia
      piersi kurczaka- albo kroje na kawalki i robie paste lub w paski, w jajku i bulce i wychodza paluszki z kurczaka ( z dodatkami) albo ubijam tluczkiem i zawijam w nie cos)
      mnielone- chce inne niz te codzienne, wiec podsmazam cebulke i pieczarki na masle, mieszam z mielonym, dodaje szczypiorku, przypraw i sa takie inne
      mozna tez zrobic kulki z miesa do makaronu:)
      pierogi, to takie wyjscie ewakuacyjne, cebulka i mozna ewntualnie podsmazyc wedline w kostke i na srodek kapnac smietana ( uwielbiam)
      schabowe zawsze wychodza za slone i zadne nie pobija schabowczakow mojego meza:) mozna zawinac w nie cos rowniez, podaje z ziemniakami lub ryzem albo makaronem, bo on lubi:)
      i tyle
      moj repertuar sie chyba konczy,przynajmniej na dzisiaj. nie umiem gotowac, eksperymentuje. dziewczyny,a wy macie jakies przepisy?

      • Re: Mięso-jakie do czego?

        Wiola, udało Ci sie mnie rozweselić – dzieki

        Z mięs kupuje:
        schab – na kotlety, do duszenia i pieczenia (na obiad lub na kanapki)
        karkówke – do zmielenia, do pieczenia, duszenia (w całości lub coś na kształt gulaszu), do bigosu, do smażenia (np. z cebulką MNIAM), do pasztetu
        łopatke – do zmielenia (głównie), do pasztetu, do smażenia i duszenia (pokrojona w kostke jako gulasz wieprzowy w róznych sosach)
        filety drobiowe – do smażenia “a’la schabowe”, do róznych gulaszów drobiowych, do pasztetu drobiowego
        skrzydełka drobiowe – na zupe
        całego kurczaka – na rosół i do pieczenia
        ćwiartki lub podudzia kurczaka – do pieczenia, do pasztetu
        watróbke drobiową – do smazenia z cebulką i jablkiem i do pasztetu
        świezy boczek – do pasztetu
        królika – do pasztetu

        Kiedyś robiłam zupy na żeberkach (kupowałam młode – niewielkie, mięsiste i z jak najmniejszą ilością tłuszczu). Teraz juz nie kupuje żeberek, bo zupy robie albo na gałkach z mięsa mielonego, albo na skrzydełkach drobiowych albo na kawałku chudej karkówki lub łopatki. Kupując mięso zwracam przede wszystkim uwage zeby było młode – czyli jesli np. schab to niewielki w przekroju – to samo z karkówką. Poza tym ma miec ladny kolor, zapach i nie moze byc powysuszane na brzegach, co czasami niestety sie zdarza. Bardzo zadko kupuje teraz wołowine – niestety jakos cięzko u nas kupic ładną wołowine, ale jesli mi sie uda to jest to albo poledwica albo ligawa i robie z tego gulasz, stogonowa lub bitki. Z filetow drobiowych, schabu lub karkówki robie czasami “zapiekanke” warstwową (gdzies tu byly rozne wariacje na temat tego przepisu na forum, ale nazwy nie pamietam).

        To tak zgrubsza, pewnie o czyms zapomnialam.

        Ula i Emilka (3 latka)

        • Re: Mięso-jakie do czego?

          jeny dziewczyny, jaką Wy macie mięsną wiedzę!:)
          ja tylko w kółko kurcak, kurcak, indyk, schab i mielone;) no i wołowe jako dodatek do rosołu:)

          • Re: Mięso-jakie do czego?

            Usianko,
            a mozesz cos wiecej na temat tej ligawy wołowej napiać? bo często widuje w miesnym, apetycznie wygląda, łądne czerwone miesko i zastanawiałam sie co to za zcęść krowy jest? czy jest smaczna, krucha?

            Basia, Anulka i Gabrysia

            • Re: Mięso-jakie do czego?

              u nas niewiele większe urozmaicenie… czasem jeszcze klopsiki, gulasz, jakas zapiekanka…
              ale takie wykorzystanie mięsa to szok dla mnie normalnie… 🙂

              Basia, Anulka i Gabrysia

              • Re: Mięso-jakie do czego?

                ale mi zadalas pytanie ladnie wyglada to kupuje nigdy nie przyjrzalam sie tej krowie z opisami, ktora widuje w Auchanie. Ale usiadlam, wtrzucilam w wyszukiwarke i mam [Zobacz stronę] kliknij na obrazek z podpisem “wołowina tył”
                Miesko jak to wolowina – roznie bywa – czasami, mimo ze wyglada na mloda, to wychodzi mi twardawa Ale widze po roznych ksiazkach kucharskich w necie, ze ludzie stosuja to do wielu potraw zamiennie z poledwica wolowa.

                Ula i Emilka (3 latka)

                • Re: Mięso-jakie do czego?

                  zapomnialam o polędwiczkach wieprzowych, ktore uwielbiam im mniejsze tym lepsze

                  Ula i Emilka (3 latka)

                  • Re: Mięso-jakie do czego?

                    Rzuciłam tylko okiem na ten serwis makro i mięsach i musze powiedzieć to jest to czego szukałam! Będę miała lekturę w domu :))

                    Wioletta i Tomek 3 l.

                    • Re: Mięso-jakie do czego?

                      Rzuciłam tylko okiem na ten serwis makro o mięsach i muszę powiedzieć to jest to czego szukałam! Będę miała lekturę w domu :))

                      Wioletta i Tomek 3 l.

                      • Re: Mięso-jakie do czego?

                        jak robisz te polędwiczki???
                        ja robiłam raz pieczoną
                        a raz pokroiłam na kotleciki, podsmazyłam i dusiłam z białym sosem

                        podaj jakiś przepis!!

                        • Re: Mięso-jakie do czego?

                          Pieke w calosci (wczesniej marynuje i obsmazam) albo kroje w plasterki i smaze albo obsmazam i potem dusze w jakims sosie. Lubie tez zamarynowane, a pozniej usmazone w całosci (na koniec dorzucam cebulke). W sumie moje gotowanie to zazwyczaj wielka improwizacja (poza ciastami.

                          Ula i Emilka (3 latka)

                          • Re: Mięso-jakie do czego?

                            ja robie poledwiczki według przepisu ANEK na poledwice wieprzową, nie wiem czy dawała na tym forum, więc wklejam: [Zobacz stronę]

                            naprawdę rewelacja :), polecam

                            • Re: Mięso-jakie do czego?

                              dziękuję Usianko 🙂 muszę spróbować tej ligawy 🙂

                              Basia, Anulka i Gabrysia

                              • Re: Mięso-jakie do czego?

                                A ja w temacie łopatki- najlepsza na świecie jest pieczona w calości, rozplywa się w ustach, ja robię potem sos z jabłek albo w ogóle piekę ja z jabłkami, ostatnio zrobiłam na imprezę pieczoną z suszonymi pomidorami, do tego sos mysliwski ( z torebki, chociaz staram się unikać prochów) a do sosiku Yorkshire pudding, w małych porcyjkach, do moczenia… niebo w gębie 🙂

                                Lopatka ma według mnie sto razy lepszy smak niz pieczona karkówka, tyle, że lubi się rozpadać, ale gościom to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie.

                                Ja na mięsie też sie nie znam, więc eksperymentuję. Ostatnio kupiłam golonki z indyka (zawsze kupuję udziec) i, kurde, kaszanka- po ipieczeniu byly suche i miały mnóstwo takich cienkich, ostrych kości, az strach bylo Antkowi dać 🙁 a pieczony udziec- rewelacja.

                                Polędwiczki wieprzowe najlepsze sa na patelni grillowej, po 3-4 minuty z każdej strony, grillowane oczywiście w całości. Potem się kroi na plastry a w środku jest cudowne, miękkie, rózowe, lekko krwieste mięso… Do tego sos na bazie miodu i musztardy, albo odparowany ocet balsamiczny…

                                JA tak moge godzinami 😉

                                Antoś 3/2/12 Staś 1/12

                                • Re: Mięso-jakie do czego?

                                  o ligawie to ja nie slyszalam. Moze w naszych stronach inaczej na to mowia. Z wołowiny zwykle kupuje oczko, szponder lub pregę wszystko to jako jeden z elementow mięsnych rosołku. A z ładnej chudej wołowiny bez kosci robie bitki wołowe.

                                  Monika + Julka 05.98 i Antoś 11.03

                                  • Re: Mięso-jakie do czego?

                                    A ja właśnie dzisiaj kupiłam ładny kawałek ligawy

                                    Wioletta i Tomek 3 2/12

                                    • Re: Mięso-jakie do czego?

                                      na tą łopatkę to proszę przepis

                                      • Re: Mięso-jakie do czego?

                                        Ale ja nie mam przepisu, zawsze przy pieczeniu mięsa improwizuję. Tę z jabłkami po prostu nimi obkładam, daję kilka na spód, oczywiście obrane i pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych, do tego dużo majeranku, I już. A tą z pomidorami robi się tak samo, tylko zamiast jabłek daje się suszone pomidory a zamiast majeranku jakieś inne zioła. Koniec.

                                        • Re: Mięso-jakie do czego?

                                          a już myślałam, że masz jakieś przepisiki
                                          dzięki

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Mięso-jakie do czego?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general