Jako totalny laik w pieczeniu, mam mega banalne pytanie odnośnie miksera. Chciałabym coś kupić, co by mnie wyręczyło w zarobieniu ciasta na placek, pierogi. Próbowałam zrobić forumowe ciasta Dziad i mój ręczny mikser (Zelmer) prawie wysiadł przy jego mieszaniu. Na szczęście placek wyszedł, ale wyrobienie ciasta to była udręka (i nie chodzi o to, że ja musiałam trzymać mikser w rękach, tylko ciasto było gęste i nie chciało się wyrobić).
Czy jak kupię taki zwykły mikser z misą, to będzie lepiej? Ona ma większą moc? Nie chcę kupować jakiegoś wypasionego robota, bo po pierwsze mnie na niego nie stać a po drugie takie ustrojstwo jest za duże.
Foremki, polećcie co powinnam kupić.
17 odpowiedzi na pytanie: Mikser – wyrobienie ciasta
dziada to sie miesza ręką 😉
Zelmerek elektryczny, ale uwaga: ze spiralnymi koncówkami wyrabia cudnie i na pierogi i na drożdżówkę i na kopytka i na karpatkę i w ogóle wszystko cudnie wyrabia, a ponadto łatwo się myje, bo tylko 2 druciki 😉
Dziada nie znam, więc nie wiem czy do tego się nadaje
majowamama – ja mam takie spiralne końcówki takie jak leżą obok miksera na zdjęciu
i strasznie ciężko się cokolwiek wyrabia. Spróbuję jeszcze raz, może coś źle załoźyłam.
ewkam – nie dam rady nic ręką wyrobić (bolą mnie nadgarstki) i dlatego szukam alternatywy.
ja rozumiem potrzebę posiadania miksera
serio serio
ale w dziadzie właśnie cały myk polega na tym, że ma być niedokładnie wyrobiony, tak jak mufiny
Ewkam – aha To się dowiedziałam Dobrze, że teraz wiem, bo mam zamiar zrobić też muffiny.
Imo najważniejsze są właśnie te spiralne końcówki
Ja mam mikser przedpotopowy 😉 ma chyba z 10 czy 15 lat
i tymi spiralnymi końcówkami bez problemu miksuję nawet gęste ciasta
tak, dokładnie o tych koncówkach piszę
u mnie wyrabia się nimi cudnie wszystko, w czym tylko łap nie chce mi się brudzic
nawet kruche ciasto, a to juz wyjątkowo gęste jest
spróbuj jeszcze raz, powaznie są fajne
mam tez boscha sprzęt MUM ileśtam 😉 ale do pięt nie dorasta zelmerkowi, mimo, że wygląda na super-robot
malakserowate znowu mają małe pojemnosci i są trudne do mycia
Sprawdzę więc, bo skoro wszyscy tym wyrabiają tym ciasto, to coś muszę źle robić. Dzięki.
A co z pierogami? Tzn. z ciastem na pierogi? Też wyrabiasz takimi końcówkami czy rękami?
A wkladasz odpowiednio mieszadla? Jedno oznaczone jest gwiazdka i wejście w mikserze tez, już kiedyś wepchnelam inaczej i zaczęłam miksowac…
ciasto na pierogi zwłaszcza, bo robię z wrzącej wody i mąki, łapy bym sobie poparzyła
ewike – o kurczę, tego nie wiedziałam W weekend zrobię pierogi i zobaczymy
ja polecam maszyne do robienia chleba cudownie wyrabia ciasto w 15 minut jest tak wyrobione ze nikt recznie by tak nie zrobil
recznie moze nie, ale mikserek wyrobi tak samo cudnie, słowo honoru 🙂
Nic nie zastąpi wyrabiania ręcznego 😉 Mam maszynę od 7 lat. Leży w szafie, a ja ręcznie macham. Wszystko wychodzi pycha 😉
robiłysmy zawody z męża siostrą kiedys
tez tak mówiła
celowo użyłam czasu przeszłego 😉
a serio to ręczną babraninę kochac trzeba, wówczas cieszy nas efekt poprzez wkład jaki włozylismy w wykonanie, bo w efekie koncowym maszyna niestety prace ręczne bije na łeb, działa szybko a co najwazniejsze rownomiernie…
oczywiscie mozna się z tym nie zgadzać 😉
Dziewczyny, ja się z wami zgadzam, że ręcznie wyrobione ciasto jest najlepsze, ale ja po 8 godz. klikania w klawiaturę już mam problemy z nadgarstkami. Moja Mama jest już po 2 operacjach na zespół cieśni i sądzę, że mnie nieuchronnie czeka to samo….
A druga strona medalu, jak napisała majowamama, jest taka,że to trzeba lubić
ja wlasnie tez klikam 8 godzin w klawiature i mam dosyc a po drugie nie cierpie wyrabiac ciasta, dopoki nie mialam maszyny do chleba pierogi raz na rok robilam, o faworkach zapomnij, ciastach drozdzowych itp. a teraz buleczki drozdzowe raz w tygodniu robie pierogi jak mam tylko wolniejszy dzien
Znasz odpowiedź na pytanie: Mikser – wyrobienie ciasta