Mloda kapustka – jak?

KOchane, jak robicie mloda kapuste? Dzis zrobilam pierwszy raz w zyciu, wyszla dokladnie taka jaka robi moja mama (czyli nawet niezla, hehe)
pokroilam kapuste
pokroilam cebulke dymke
pokroilam koperek
wrzucilam do gara, dolalam minimalnie wody
dorzucilam pol kostki masla
posolilam…..
i z wielkiego gara wyszlo mi na obiad dla mnie i Zuzki – w swej naiwnosci sadzilam ze jedna duza glowka to duzo 🙂

macie jakies inne sposoby? skoro juz wiem, ze nie polegne podczas gotowania, to chetnie sprobuje 🙂

emalka i Zuza

8 odpowiedzi na pytanie: Mloda kapustka – jak?

  1. Re: Mloda kapustka – jak?

    Do tego dodaję jeszcze vegety oraz młodą marcheweczkę pokrojoną w talarki, a na koniec białą zasmażkę na maśle i dużo koperku. Pyyyyyycha. Ale teraz za bardzo nie mogę jeść, bo karmię małą ;). Pozdrawiam…

    , Amelki (05.04.2005) i Aniołka (02.09.2001)

    • Re: Mloda kapustka – jak?

      Ja robię kapustkę z kiełbaską.
      A więc najpierw kroje i zagotowuje kapustę w dużej ilości wody. Wode odlewam i podlewam świeżą, ale juz tak tylko na dno. Między czasie kroję cebulkę, kiełbaskę, ew. boczek. Podmażam to na oleju lub masełku i dodaję do gotującej kapustki i duszę. Jak kapustaka zmięknie dodaje ok. 4 łyżek przecieru pomidorowego (własnej roboty ) lub łyżke koncentratu. Potem dosypuję koperku (nawet cały pęczek). A na koniec robię zasmażkę. No i sól, pieprz i vegeta do smaku. Gotowe!
      Antoś uwielbia tę kapustkę, ale staram się nie przesadzac z ilością dla niego

      Monika, Julka 7 lat i Antoś 18 m-cy

      • Re: Mloda kapustka – jak?

        kiełbaska podsmażona z cebulką, mieszam z kapustą i później dodaję startą marchewkę. No i oczywiście przyprawy. Młoda kapustka to jest to co lubię.

        Aga & Julka (02.08.03)

        • Re: Mloda kapustka – jak?

          Ja nie na temat. Dopiero teraz (po zdjęciu w podpisie) zobaczyłam, że to Ty prowadzisz program “Wielki świat małych odkrywców”. Bardzo go lubie, a jako że pracuję, to nagrywam go:) Pozdrawiam.

          Justi & Mati (01.04.2004)

          • Re: Mloda kapustka – jak?

            ja nie dorzucam masła tylko gotuję na cielęcince lu cielęcym żeberku, a jeśli dodaję zasmażkę to tylko zrobioną na smalczyku domowej roboty 🙂

            tak mi narobiłaś smaku, że dziś na obiad oczywiście była kapustka :), to już chyba trzeci raz w tym tygodniu hihihi

            • Re: Mloda kapustka – jak?

              wczoraj zrobilam- chyba pierwszy raz w zyciu mi sie udala:-)- pokrojona kapuste troszke podsmazylam- wlasciwie poddusilam na oleju- pozniej dodalam troche kwasnej smietany ( na malenka glowke dalam duza, czubata lyzke) + lyzeczke koncentratu pomidorowego+oczywiscie mnostwo koperku i dalam tez ciutke maki, zeby z tej wody zerobil sie sosik:-) – i juz nie moge sie doczekac kiedy skoncze prace i bede mogla zjesc ten pyszny obiadek;-))

              gucia i Nina 27 IV 03

              • Re: Mloda kapustka – jak?

                A ja do takiej kapustki (duszonej, z niewielką ilością podsmażonej cebulki, doprawionej) lubię też dodać kminku i pokrojonego w kostkę, obranego ze skórki pomidora. Pozdrawiam, ja też lubię “Wi8elki Świat Małych Odkrywców”

                runianka

                • Re: Mloda kapustka – jak?

                  ja najpierw smażę pokrojony w kosteczkę boczek wędzony (chudy !), do tego trochę cielęcinki (duszę), potem kapusta- do miekkości (podlewam trochę wodą); solę, pieprzę, an koniec dorzucam dużo koperku;

                  [i]Ewa i Krzyś (2 lata i 5 mies.)

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Mloda kapustka – jak?

                  Dodaj komentarz

                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo