Młoda kapustka

Ja czekam na nią z utęsknieniem i podaję kilka sprawdzonych wariantów wykonania:

a)
kapustkę poszatkować podgotować z odrobiną cukru dodać skwarki ze słoniny a na tłuszczu z niej wytopionym zrobić zasmażkę dodać ja do kapusty do tego dosypać posiekanego (ale nie tak drobno) koperku i doprawić do smaku

b)
na razgrzany tłuszcz cebulkę posiekaną, na to pokrojoną kapustkę, poddusić to troszke na małym ogniu, dodać troszkę wody, liść laurowy, sól pieprz do smaku, a na koniec troszkę octu i cukru – tak aby była słodko kwaśna

c)
Kapustkę posztakować, sparzyć wrzątkiem na durszlaku, żeby “wyszła” z niej gorycz, wrzucić do garnka, podlać wodą, osolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić.

Potem zasmażyć (zasmażka na słonince, najlepiej wędzonej z cebulką). Dodać cukru i soku z cytryny oraz dużo koperku. Jeśli kapustka jest jedynym dodatkiem do ziemniaków albo chleba, można dodać podsmażone plasterki parówek. Zamiast soku z cytryny można dodać pomidory bez skórki albo łyżkę koncentratu – chodzi o to, żeby kapustę trochę zakwasić

d)
2 główki kapusty, młoda cebulka 3-4 sztuki, koperek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, i do tego CHUDE! mięsko około 1/2 kg.
kapustę dość grubo poszatkować, bo i tak bardzo dużo wody odparuje, mięso ugotować w kostce rosołowej lub warzywach, miękkie pokroić w kawałki i lekko zrumienić na patelni, do kapusty wrzucić pokrojoną w talarki cebulę, dusić chwilę ( + łyżka oleju) osolić, popieprzyć dodać koncentrat i mięso, a na koniec koperek

Pozdrawiam!

2 odpowiedzi na pytanie: Młoda kapustka

rjotka Dodane ponad rok temu,

Re: Młoda kapustka

Ja robie jeszcze inaczej. Robiłam juz ja zreszta w tym roku:)

Kapuste szatkuje, sole, dodaje wode i gotuje az bedzie miekka. Nastpnie dodaje zsiekany koperek i zageszczam maka. na koniec dodaje lyzke masla i troche cukru.

Asia & Gaba -11.02.2004

beasia Dodane ponad rok temu,

Re: Młoda kapustka

a czy ktoś robi kapustę tak jak ja?
gotuję w osolonej wodzie do miękkości (w całości-jedynie przekrojoną na pół) i podaję polaną masełkiem z bułką tartą-jak kalafior albo brokuły. Lubię sobie zjeśc samą albo jako dodatek do obiadku, pychotka

Basia i Maleństwo 12.06.2004

Znasz odpowiedź na pytanie: Młoda kapustka

Dodaj komentarz

Dla starających się
Luteina a piersi...
Kochane dziewczyny, wiem, że wiele z Was zażywa Luteinę.... Powiedzcie mi, czy zauważyłyście zmiany w swoich piersiach po tym leku? Dokładnie chodzi mi o sutki i otoczki wokół nich. Ja
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Straszne bóle pleców w pracy.
Witam ! Mam problem i moze mi doradzicie co mam zrobić! Od 3 dni mam silen bóle pleców. Boli mnie na wysokości noszenia paska od stanika i ból kieruje sie w dół
Czytaj dalej