Wszystkie niezbedne informacje znajdziemy na portalu diety zuzla [Zobacz stronę]
postaram sie wylozyc jak przyslowiowej krowie na rowie zasady wstapne i podac kilka przepisow. prosze dziewczyny na MM o wsparcie
z grubsza chodzi o wyeliminowanie cukru, oparcie jedzenia na indeksie glikemicznym i regularnym spozywaniu. No i oddzieleniu tluszczow od weglowodanow (w I fazie)
I faza powina trwac minimum pelne 3 m-ce
II faza to faza stabilizujaca wage i moze przy dobrych wiatrach byc sposobem na zycie
zasada naczelna: warzywa jemy do kazdego posilku
zasada naczelna druga: nie jemy innych niz wymieniane w przepisach i menu owocow (tak jest prosciej na poczatku)
zasada naczelna trzecia: weglowoadny maczne jemy do 12:00
robimy zakupy wstepne: wasa pelnoziarnista, warzywa surowe, warzywa mrozone, makaron spaghetti, kabanosy, sery, ryba wędzona, woda, dżem bezcukrowy, jogobelki light (sa na fruktozie) mozna je jesc solo lub z makaronem, chlebem pelnoziarnistym
podaje przykladowe menu startowe na pierwsze 3 dni.
znaczynie z DZ twierda ze najlepiej sprawdza sie schemat;
– sniadanie duze weglowe (moze byc na slodko)
– II sniadanie male weglowe
– obiad solidny tluszczowy
– kolacja ryba
oczywiscie kazdy dopasowuje do siebie.
dzien I
8:00 jabłko
8:30-9:00 śniadanie:
wasa pełnoziarnista z dzemem bezcukrowym + ogórek zielony, kawa ricore z mlekiem bez cukru
12:00 na szybko – camembert + papryka + pomidor + ogórek (oporowo)
16-18 ryba wędzona + sałatka warzywna (można kieliszek – dwa wina czerwonego)
dzien II
8:00: kabanosy, camembert, pomidor, ogórek, papryka (ile wejdzie)
12:00-13:00 miesko smażone + surówka z warzyw
18:00 maślanka + ogórek
dzień III
8:00 owoc
8:30-9:00 śniadanie: wasa pełnoziarnista z dzemem bezcukrowym + ogórek zielony, kawa ricore z mlekiem bez cukru
12:00 sałatka grecka
17:00-18:00 makaron aldente z sosem: sos pomidorowy, czosnek, tunczyk w sosie wlasnym, kapary”
Strona 8 odpowiedzi na pytanie: MM dla opornych ;)
A ile ma?
Co Cie tak dopadło?
Mnie po dobrej kolacji dopada zawsze wizja ciacha albo wafelków
Możesz zjeść ze 100 g maki więc 2/3. Ja zwykle połowę jem i mam na 2 dni
I podawać z mięsnym sosem do spaghetti MLASK 🙂
I o to chodzi 🙂
Śniadanko: Tartra z wczoraj + jogurt+ badyle
Obiad: Ahimsowa ryba z czosnkiem w sosie koperkowym a ze ryby mało to dorzucę krewetki + fasolka szparagowa + badyle
Kolacja – czekam na pyszne propozycje
Cześć Dziewczyny mogę dołączyć?
Na diecie od zawsze na MM od dziś.
Chcę zrzucić tu i ówdzie.
Możecie zerknąć na mój jadłospis?
sniadanie 7.30 jogo naturalny 0% z płatkami owsianymi
2 sniadanie 10.30 2 jaja z majonezem i rzodkiewki, pomidor
obiad 15.30 pomidorówka bez makaronu z kawałkiem piersi z kurczaka
kolacja 19.30 tuna z papryką, cebulą i ogórasem kiszonym
Wstaje o 6.00 i nie dam rady na 3 posiłkach moge jeść 4? Czy lepiej się ciutkę pogłodzić?
Będę wdzieczna za pomoc.
anka
zjadłam 1/8
w biegu
teraz drugie śniadanie – kawa 😉
czy można jeść brukselkę?
fajną jarzynkę jadłam na ciepło, do mięsa z grila pasuje bardzo:
brukselkę i marchew w talarkach ugotować w osolonej wodzie – i tu uwaga, brukselka gotuje się dłużej, więc wrzucam ją wcześniej, jak jest już na wpół miękka dodaję marchewkę; na odrobinie oliwy podsmażam cebulę pokrojoną w piórka cebulę (dużo – na pół kg brukseli daję 4 duże – moga być czerwone, fajniej wygląda);
odcedzić warzywa, dodać do nich cebulę, łyżkę masła i łyżkę octu balsamicznego, sekundę poddusić
mniaaaaaaaaam
A wpisowe koleżanka zapłaciła?
W śniadaniu nie ma surowych warzyw.
W obiedzie też ich nie widzę
Tuńczyk jest w sosie własnym?
4 posiłki są OK.
Aha 🙂
A to warzywka musza byc surowe? Jakie warzywo zjeść jogurtem i płatkami? Mi jakoś nic nie pasuje…
Tuńczyk oczywiście wsw. Powiedzcie mi czy ta kolacja nie za późno? Spać idę tak 22-23.
Kurcze jakoś za dużo mi tego jedzenia się wyfaje żeby schudnąć 🙂
Kolacja OK.
Ja jem więcej 🙂
Warzywa MUSZĄ być surowe i do wszystkiego. Ogórek pasuje chyba najlepiej. Wcinaj przed posiłkiem i traktuj jako lekarstwo
A i jeszcze dwa pytanka 😉
Czy to prawda że mimo iż keidyś zakazana teraz marchewka juz nie jest ble?
Czy tunczyk może być jedzony i do sałatki tłuszczowej czy nie za bardzo?
Jogurt naturalny Zott
w 100 g
białko 4,7g
węglowodany 4,7 (nie pisze jakie więc pewnie nie można)
tłuszcz 3,0
Ja dziś
ś – bułeczki z serem białym 0% + pomidor
2ś – ser camembert + ogórek + sałata
O – jajka sadzone – 2 szt. + frytki z selera + sałata
Czy można do sałaty dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny do posiłku tłuszczowego
Marchewka jest be i się jej unika ale jak jesz i chudniesz to może być.
Tuńczyk wsw i krewetki są traktowane jako czyste białko wiec…. mo zgadnij do jakich posiłków pasują?
Najzwyklejszy:)
Fryry też ze zwykłego…
ps. o ile pamiętam-ale ja te placki robiłam BEZ granulatu i też było ok:)
czy ogórek kiszony jest traktowany jak surowizna?
Raczej tak- niech smoki lepiej się wypowie:)
Te selerowe palcki to można zaserwować na kolację? Czy za tłuste? Dzis idę na zakupy bo śniadanie mnie dobiło. Jak dalej będę zmuszona do jedzenia takiego paskudztwa to szybko się poddam…
Możecie rzucić przepisem na tę tartę? Szukam i szukam – znaleźć nijak nie mogę.
NIby-tarta;)
Potrzebujemykawałek pora,
polędwicę (albo inne smaczne mięsko)
ser żółty (tarty na drobnych oczkach)
jajo (może byc samo żółtko pozostałe po jakimś posiłku węglowym <V:p</V:p
śmietanę (ok. 1/2 małego pojemniczka)
sól,pieprz
Polędwice kroimy na nieduże kawałki i podsmażamy (najlepiej na małej patelni) dodajemy pora pokrojonego w plasterki – dusimy razem.
Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, sola i pieprzem, zalewamy tym pora i polędwicę, posypujemy serem.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem az ser się rozpuści a polewa śmietanowo-jajeczna zetnie (nie dłużej chyba niż 5 minut).
Mozna tez oczywiście całość zapiec (tak jak oryginalną tartę), ale wtedy cała operacja potrwa dłużej. Podawać z dużą ilośćią świeżych warzyw – pomiodor, ogórek, sałata, itp.
Gorąco polecam, naprawdę smaczne
( z Zuzla)
I to laski zachwalają:)
OSZUKANA TARTA SZPINAKOWA1 op. szpinaku mrożonego w liściach lub rozdrobionego (bez żadnych sosów śmietanowych)
2-3 plasterki boczku najlepiej surowego (wędzone mają jakieś niedozwolone substancje w środku)
1 pomidor bez skórki
1 cebula
1/2 pęczka natki
1 wycisnięty ząbek czosnku
3/4 (można mniej, to będzie mniej tłuste) szklanki startego sera żółtego
3 całe jajka
1/2 op. śmietany 22%
pieprz, sól, zioła suszone (ja dodaje prowansalskich) do smaku
1. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody (np. przez czystą ściereczkę lub w pięściach, jak gąbkę)
2. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać tarty ser i śmietanę i rozmieszać z przyprawami
3. Połączyć ze szpinakiem (muszą być prawie wióry, bo się tarta nie zsiądzie), pomidorem w kostkę, czosnkiem, cebulą w kostkę i poszatkowaną natką
4. Pokroić boczek w grubą kostkę i przysmażyć bez niczego na patelni, dodać do masy szpinakowej, wymieszać
5. Wyłożyć masę do formeki (najlepiej okrągłej), przyklepać
6. Piec w nagrzanym piekarniku, ok. 180 stopni przez 20 minut
7. Pozostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć z foremki (inaczej się rozpadnie
Znasz odpowiedź na pytanie: MM dla opornych ;)