Moje słodkie rękodzieło

W związku z powtarzającymi się prośbami postanowiłam umieszczać swoje wariacje na temat tortów w stylu angielskim w tym wątku.
Mam nadzieję, że oglądanie zrobionych przeze mnie tortów sprawi Wam przyjemność 🙂
Chętnie odpowiem również na wszelkie pytania związane z tym tematem.
Na początek przypomnienie tego co już było w kolejności powstawania 😉

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Moje słodkie rękodzieło

  1. Dzisiaj w szkole Olka jest żółto-pomarańczowy dzień.
    Każde dziecko mogło coś przynieść, tylko co mógł zanieść Olek
    A może ser? TAK, ser jest żółty – pasuje 😉

    • kate, pogrzebalam po necie i od nadmiary wiadomosci prawie oszalalam
      zygzaka nie zrobie, tzn. chce zrobic tort z lukrem plastycznym na wierzchu i rysunkiem zgzaka
      ale

      daj, prosze, latwy i niezawodny przepis na tort
      i czym przelozyc?
      dla dzieciakow ma byc

      ale tak jak dla debila ostatniego, co?
      prooosze!

      • Boskie ser i te myszki

        • kocham twoje torty Kate123

          • Zamieszczone przez kantalupa
            kate, pogrzebalam po necie i od nadmiary wiadomosci prawie oszalalam
            zygzaka nie zrobie, tzn. chce zrobic tort z lukrem plastycznym na wierzchu i rysunkiem zgzaka
            ale

            daj, prosze, latwy i niezawodny przepis na tort
            i czym przelozyc?
            dla dzieciakow ma byc

            ale tak jak dla debila ostatniego, co?
            prooosze!

            jeszcze sie dopisuje do wlasnej wypowiedzi, bo mam kilka pytan, ktore mi teraz w praniu wyszly
            czym nasaczyc biszkopt?
            czy ten lukier plastyczny tak sie sam trzyma ciasta?
            tzn rozwalkowuje cienko, nakladam na ciasto i formuje na nim?
            da sie?

            proooosze pieknie, chce miec jutro probe generalna ciasta (zjemy na dziekczynienie)
            i musze zrobic zakupy z tego powodu

            • Zamieszczone przez kantalupa
              kate, pogrzebalam po necie i od nadmiary wiadomosci prawie oszalalam
              zygzaka nie zrobie, tzn. chce zrobic tort z lukrem plastycznym na wierzchu i rysunkiem zgzaka
              ale

              Zrób tor wyścigowy i małego Zygzaka z lukru, będzie łatwiej niż tort w kształcie McQueena 🙂

              Zamieszczone przez kantalupa
              daj, prosze, latwy i niezawodny przepis na tort
              i czym przelozyc?
              dla dzieciakow ma byc

              Ja robię cały czas ten sam biszkopt, którego podstawowy przepis jest taki (mała tortownica 18 cm):
              3 jajka
              3 łyżki mąki pszennej
              3 łyżki mąki ziemniaczanej
              6 łyżek cukru
              1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
              Białka ubić na sztywną pianę (ja ubijam na 4 biegu w robocie Bosch w skali 1-4)
              Przełączam na 3 i dodaję cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając.
              Przełączam na 1 i dodaję po łyżce mąki i proszek do pieczenia.
              Jak chcę biszkopt czekoladowy, to dodaje mniej o 1 łyżkę każdej mąki i w to miejsce dodaję kakao.

              To podstawowy przepis, którego zasada jest taka, ze na każde 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru.

              Ja ZAWSZE dodaję mniej cukru!

              Przy biszkopcie z 3 jaj zamiast 6 łyżek cukru daję 4.
              Przy biszkopcie z 4 jaj zamiast 8 łyżek cukru daję 5
              Przy biszkopcie z 5 jaj zamiast 10 łyżek cukru daję 6 itd.

              Żeby biszkopt nie opadł to po upieczeniu, zaraz po wyjęciu go z piekarnika należy upuścić na podłogę formę z ciastem z wysokości ok 20-30 cm. Dnem do dołu oczywiście 😉
              Niby nic a naprawdę działa!!

              Kremy do tortów robię różne, ale dla dzieci najlepszy moim zdaniem jest taki:
              200 gr gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
              120 ml mleka
              110 ml śmietany kremówki
              50 gr miękkiego masła

              Do miseczki wsypać czekoladę. Podgrzać mleko z kremówką prawie do wrzenia. Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.

              Ja osobiście uwielbiam ten krem 🙂

              Jeżeli chodzi o inne kremy, to mój mąż lubi z białej czekolady:
              400 gr czekolady
              200 ml śmietany

              Śmietanę podgrzać na małym ogniu/prądzie (ja mam płytę elektryczną 😉 ), dodać do niej czekoladę i podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady.
              Pozostawić do wystygnięcia i stężenia. Można zmiksować, ale ja nie robię tego często.

              Kolejnym kremem jaki stosuję jest krem z budyniu.
              Budyń o wybranym smaku przyrządzam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
              Po ostygnięciu stopniowo dodaję do niego 3/4 kostki miękkiego masła.
              Jeżeli budyń “roztrzepie” się przed dodawaniem masła, krem nie powinien mieć grudek.

              Zamieszczone przez kantalupa
              ale tak jak dla debila ostatniego, co?
              prooosze!

              Mam nadzieję, że dość jasno wszystko napisałam
              Jakby były jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj 🙂

              • Zamieszczone przez Kate123

                Mam nadzieję, że dość jasno wszystko napisałam
                Jakby były jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj 🙂

                nawet moj mega obolaly i nienawykly do realiow kuchennych mozg odebral przekaz bezblednie (he he wyjdzie w praniu;)), dziekuje pieknie:)

                Tylko jeszcze dopisz, czym nasaczac biszkopt i czy sie ten lukier bedzie sam z siebie trzymal tortu?
                Bede wdzieczna

                • Zamieszczone przez kantalupa
                  jeszcze sie dopisuje do wlasnej wypowiedzi, bo mam kilka pytan, ktore mi teraz w praniu wyszly
                  czym nasaczyc biszkopt?

                  Poncz to specjalność mojego męża 😉
                  Trochę gorącej wody –> rozpuszczam 2 łyżki cukru i trochę cukru waniliowego dodaje 2-gie tyle zimnej wody, żeby było chłodniejsze [vit. C max 60st.] wyciskam sok z jednej limonki
                  próbuje, ewentualnie zamiast gorącej wody może być herbata – zależnie od koloru biszkoptu.

                  Zamieszczone przez kantalupa
                  czy ten lukier plastyczny tak sie sam trzyma ciasta?

                  Ciasto trzeba z wierzchu posmarować kremem i na ten krem dopiero kładzie się lukier.
                  Najlepszy pod lukier jest krem maślany:
                  125 gr masła + łyżka mleka + 250 gr cukru pudru.
                  Jak jest tort czekoladowy, to dodaję jeszcze 2 łyżki kakao. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
                  Takim kremem smaruję tort, ale bardzo cieniutko, żeby stanowił on tylko klej na lukier.
                  Ewentualnie można nim wyrównać wszelkie niedoskonałości ciasta.
                  Dobry pod lukier też jest krem budyniowy, jeżeli zostanie z przełożenia ciasta.
                  Ja ostatnio robię tylko ten maślany, wtedy mam pewność, że lukier nie zacznie się topić.

                  Zamieszczone przez kantalupa
                  tzn rozwalkowuje cienko, nakladam na ciasto i formuje na nim?
                  da sie?

                  Lukier jest plastyczny, więc da się go uformować do wybranego kształtu, ale najlepiej to zobacz
                  Dodam, że ja rozwałkowuję lukier dużo cieniej niż w tym filmiku 😉

                  Zamieszczone przez kantalupa
                  proooosze pieknie, chce miec jutro probe generalna ciasta (zjemy na dziekczynienie)
                  i musze zrobic zakupy z tego powodu

                  Pytaj, bo rzeczy dla mnie oczywiste dla kogoś mogą być zagadką.
                  Jak tylko będę mogła jeszcze pomóc, to będzie mi miło 🙂

                  • dzieki, reszte pewnie wypytam w praniu, bede robic jutro
                    jestem pelna optymizmu, mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje

                    edytuje, zeby zapytac: chcialabym zrobic jakies ozdoby na torcie, ale na czym one sie trzymaja? kleju cukierniczego nie zdaze juz kupic (tutaj nie widzialam nigdzie) moze masz jakies domowe sposoby?

                    i np. czy tego zygzaka na torcie (takim z zabawkami, na pierwsze urodziny oskara) zrobilas tylko z lukru? czy tam cos w srodku jeszcze jest?

                    • Małe elementy dekoracji na tort można przykleić wodą, ale naprawdę odrobinką. Jak będzie za dużo wody, to lukier będzie się rozpuszczał.
                      Poza tym, to można wykorzystać sam lukier, jeżeli będą do tego odpowiednie warunki.
                      Już mówię o co chodzi 😉
                      Krem maślany, jak postoi w cieple, to mięknie, w związku z tym lukier jak jest wilgotny robi się klejący. Te zabawki były przyklejone właśnie na taki wilgotny lukier, bez kleju. Wszystkie zabawki zrobiłam dzień wcześniej, a jak wykańczałam klocki (pisałam literki) to tort stał obok mnie na stole. W domu mam dość ciepło mimo zakręconych grzejników, więc masło w kremie miękło.
                      Po włożeniu do lodówki wszystko wraca do normy 🙂

                      Zygzak cały zrobiony był z lukru, niczego nie dodawałam.

                      • Zamieszczone przez Kate123
                        Małe elementy dekoracji na tort można przykleić wodą, ale naprawdę odrobinką. Jak będzie za dużo wody, to lukier będzie się rozpuszczał.
                        Poza tym, to można wykorzystać sam lukier, jeżeli będą do tego odpowiednie warunki.
                        Już mówię o co chodzi 😉
                        Krem maślany, jak postoi w cieple, to mięknie, w związku z tym lukier jak jest wilgotny robi się klejący. Te zabawki były przyklejone właśnie na taki wilgotny lukier, bez kleju. Wszystkie zabawki zrobiłam dzień wcześniej, a jak wykańczałam klocki (pisałam literki) to tort stał obok mnie na stole. W domu mam dość ciepło mimo zakręconych grzejników, więc masło w kremie miękło.
                        Po włożeniu do lodówki wszystko wraca do normy 🙂

                        Zygzak cały zrobiony był z lukru, niczego nie dodawałam.

                        full rispek normalnie
                        juz chyba wiem, co bede robic
                        jutro zrobie zygzaka, tort czwartek (mam wolne na dziekczynienei)
                        da sie przechowac ten zrobiony juz lukier w lodowce do nastepnego dnia? czy bede musiala zrobic osobno?

                        • Nastaw się na dobrą zabawę.
                          Może nie od razu wyjdzie tak jakbyś chciała, ale liczą się chęci.
                          Myślę, że jakby nie wyszło i tak zrobisz wrażenie.
                          Baw się tym, a będzie dobrze 🙂
                          Życzę powodzenia i pochwal się koniecznie efektem.

                          • Czy o przechowywaniu lukru myślisz o gotowych figurkach, czy o lukrze na powlekanie tortu?
                            Ja lukier na torty trzymam w szafce w szczelnie zamkniętych woreczkach foliowych, a gotowe figurki zostawiam na wierzchu do wyschnięcia. Przykrywam je tylko ściereczką, żeby się nie zakurzyły.
                            Nie przechowuję samego lukru w lodówce, ale gotowy tort to jak najbardziej 🙂

                            • No i wpadka, mój Olek powiedział, że tort był niedobry
                              Czekolada była za gorzka i w ogóle była za rzadka 🙁
                              Mogłam nalać za dużo ponczu, a robiąc tort nie pomyślałam, że dzieci nie docenią tego, że tort nie będzie za słodki. Następnym razem dla dzieci krem zamiast z gorzkiej zrobię z mlecznej czekolady.

                              • Zamieszczone przez Kate123
                                No i wpadka, mój Olek powiedział, że tort był niedobry
                                Czekolada była za gorzka i w ogóle była za rzadka 🙁
                                Mogłam nalać za dużo ponczu, a robiąc tort nie pomyślałam, że dzieci nie docenią tego, że tort nie będzie za słodki. Następnym razem dla dzieci krem zamiast z gorzkiej zrobię z mlecznej czekolady.

                                ;)…
                                bo z dziećmi to im słodszy tort, tym lepiej ;)… moi ostatnio z tortu najchętniej zjadali ten mega słodki lukier ;)…
                                Nie martw się, no i na pewno nie masz się czego wstydzić, bo serek wyglądał super apetycznie 🙂

                                • Zamieszczone przez Kate123
                                  No i wpadka, mój Olek powiedział, że tort był niedobry
                                  Czekolada była za gorzka i w ogóle była za rzadka 🙁
                                  Mogłam nalać za dużo ponczu, a robiąc tort nie pomyślałam, że dzieci nie docenią tego, że tort nie będzie za słodki. Następnym razem dla dzieci krem zamiast z gorzkiej zrobię z mlecznej czekolady.

                                  dzieci lubią raczej mega słodkie, ale i tak no przynajmniej moja nie zjada kawałka tortu tylko dziubnie i to raczej tylko dekorację, albo ostatnio do kremu dołożyłam bezy to je wcinała.

                                  Najważniejsze, że tort wyglądał ZJAWISKOWO i dzieciaki z pewnością były zachwycone wyglądem. A twój syn ma takie rarytasy na codzień i pewnie już nie docenia, ale inne dzieci z pewnoscią były zachwycone. 🙂

                                  • o rany, ale torty! oczu nie można oderwać!
                                    Kata, gratuluję zdolności!
                                    jestem pod wrażeniem

                                    • Dziękuję bardzo 🙂
                                      A z tortu najbardziej smakowały im myszy 😉

                                      • kate… zrobilam tort z zygzakiem, dekoracje wg wlasnej inwencji
                                        lukier plastyczny z przepisu wygooglanego (taki z cukru pudru, zelatyny, i glukozy)
                                        twoj biszkopt (mam duza blache, zrobilam z 5 jaj, ale powinnambyla z 6, nie wyszedl specjalnie wysoki), nie upadl:) i temn krem maslany
                                        nawilzylam zalewa z ananasow (nie mialam specjalnie niczego w stylu cytryny albo limety w domu)
                                        potem wrzuce zdjecie, musze powiedziec, ze calkiem jestem z koncowego efektu zadowolona
                                        ciekawe, czy bedzie dobry w smaku, trzymalam sie twoich przepisow, ale z moim antytalenciem kulinarnym wszytsko mozliwe…

                                        dziekuje ci jeszcze raz, cuda tworzysz, powaznie, cuda!

                                        • Jestem pewna, że wyszło znakomicie Czekam na fotkę 🙂
                                          Zalewa z ananasów, brzoskwiń czy innych owoców to też dobry pomysł na poncz, będę musiała wypróbować do kolejnego tortu 🙂

                                          I dziękuję za pochwały
                                          Ja dopiero zaczynam zabawę z tortami, jeszcze daleko mi do doskonałości, ale się staram 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Moje słodkie rękodzieło

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general