W związku z powtarzającymi się prośbami postanowiłam umieszczać swoje wariacje na temat tortów w stylu angielskim w tym wątku.
Mam nadzieję, że oglądanie zrobionych przeze mnie tortów sprawi Wam przyjemność 🙂
Chętnie odpowiem również na wszelkie pytania związane z tym tematem.
Na początek przypomnienie tego co już było w kolejności powstawania 😉
Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Moje słodkie rękodzieło
No i popełniłam wreszcie tego Merola, a właściwie jakiś samochód, który udaje mercedesa 😉
przyznam sie szczeze ze dopiero dzis zerkelam na ten watek i jestem pod ogromnym wrazeniem naprawde masz talent te torty sa przepiekne:) z jakiego rejonu jestes?mozna u ciebie moze zlozyc takie zamowienie a moze mozna w jakis sposob przeslac takiego torta?
O matko, zbieram szczękę z podłogi – PRZEPIĘKNE!!!!! BOSKIE!!!!!
Zajrzałam do tortowni i ceny trochę mnie zbiły z tropu…
Mam pytanie – czy możesz oszacować jaki jest koszt samej takiej dekoracji takiego tortu i kilku figurek np. dinusiów? Ile na to idzie lukru? Kolorów kilka by było potrzebnych – tam jest oferta 5 kolorów po 0,5 kg po ponad 70zł? Taki zestaw startowy będzie dobry czy uda się taniej?
Własną masę plastyczną popełniłam rok temu, zrobiłam białą, nie miałam barwników (bo za późno się za to zabrałam). Masa wyszła fajna, jednak błędem moim było zrobienie tortu i udekorowanie dzień wcześniej, masa po prostu rozmokła od dołu i nie wyglądało to ładnie. No i nie zrobiłam rzeźb a narysowałam pisakami spidermana.
Mam miesiąc do urodzin Matiśka, może uda się zabłysnąć tym razem 😉
Jakiś czas temu przeszukiwałam internet i muszę przyznać, że lukry z tortowni są najtańsze.
Nawet Ci, co sprzedają takie same bezpośrednio z Anglii np na allegro mają drożej.
Warto skorzystać z promocji jaką daje tortownia i kupić większą ilość za te 71 zl.
Ale jakie kolory kupić na podstawowy zestaw to nie wiem, bo wszystko zależy od tego jaki chcesz zrobić tort. Z doświadczenia wiem, że czerwony lukier wychodzi najszybciej 😉
Na dinozaury np poszło ok. 2 paczek soczystej zieleni, 1 paczka butelkowej zieleni i ok 1/2 paczki ciepłego brązu, no i kilka kamieni zrobionych ze zmieszanego kawałka białego i odrobiny czarnego. Koszt 1 paczki to 8 zł, czyli wyszło ok 30 zl.
A jeżeli chodzi o podciekanie lukru, to musisz zwrócić uwagę, żeby odizolować ciasto od lukru. Najlepszy do tego jest krem maślany (na średniej wielkości tort: 1/2 kostki miękkiego masła, 1 łyżka mleka, 2 szklanki cukru pudru – wszystko razem zmiksować) Jest to znakomity izolator. Smaruje się go cienką warstwę, tyle tylko, żeby wypełnić nierówności ciasta i żeby lukier miał do czego przywrzeć.
Wążne jest też, żeby za bardzo nie nasączać biszkoptu, bo też pocieknie.
OOO Żesz w morde….:Szok:
Jestem w szoku:) Gratuluję talentu, Mega talentu:)
Czy myślałaś żeby odpłatnie oczywiście zrobić torty na zamówienie? Jeśli tak to z chęcią zapłacę za takie cudo!
Brawo dla tej Pani
Dziękuje bardzo 😮
Witam sąsiadkę, ja od niedawna też Ząbki 🙂
Po sąsiedzku mogę coś zrobić 😉
O witam witam:) To w takim razie będę pamiętać:) Cukiernie to się kryją 😀
Jeszcze raz gratuluje:)
A z jakiej części Ząbek sąsiadka jest??
Kolejny torcik już zrobiony 🙂
Tym razem Spangebob.
Takie torty lubię robić, nie trzeba wygładzać, a im bardziej nierówny tym lepiej 😉
BOSKIE!!! Dziewczyno, otwieraj cukiernię! Będą wchodzić drzwiami i oknami.
Nie mogę się napatrzeć, CUDO!!!
Dzięjuję bardzo 🙂
Oj, otworzyć cukiernie to nie taka prosta sprawa, ale kto wie, może kiedyś tak się stanie 😉
A dlaczego?
Hm, bo Spangebob jest gąbką, a gąbki są nierówne 🙂
A typowe angielskie torty są gładziutkie i równiutkie jak stół.
Mi jeszcze aż taki równy nigdy nie wyszedł 😉
I kolejna odsłona tortu z konikiem, tym razem w zimowej scenerii 🙂
cudny !
Przez ostatnie 2 tygodnie dość mocno chorowałam, więc z przygotowaniami świątecznymi czekaliśmy prawie do końca.
W związku z tym wszystko robiliśmy z duużym opóźnieniem. Jednak udało mi się zrobić w międzyczasie dwa torty 🙂
Jeden z okazji 85 urodzin naszej babci, która jest zapaloną działkowiczką.
Drugi był pokazowy na dzisiejszy obiad, który zrobiliśmy u nas w nowym mieszkaniu
Niestety nikt nie zrobił zdjęcia całości tortu, który zresztą był bardzo skromny bo nie miałam czasu na super dekoracje 🙁
A tak w ogóle to z okazji Świąt życzę samych słodkich chwil w życiu 🙂
Super torty! Az nabralam ochoty samej sprobowac. Michalina jak zobaczyla te z zygzakiem to juz sobie zazyczyla
Witam po przerwie i życzę wszystkim samych najpiękniejszych chwil w tym nowym roku.
Długo nie robiłam żadnego tortu, i aż znajomi zaczęli dopytywać się, co taki bezruch panuje 😉
No to proszę, oto mój najnowszy wypiek.
Muszę się do czegoś przyznać, ponieważ jest to mój pierwszy tort tej wielkości (zrobiony w największej formie jaką miałam) i na dodatek z bitą śmietaną.
Biszkopt był czekoladowy przekrojony na 3 placki. Jedna warstwa bitej śmietany była z wiśniami, a druga z pokruszoną gorzką czekoladą.
Z tego co wiem, był przepyszny 😮
Jako dekoracje są dzidzie, ponieważ tort był na 50 urodziny oddziałowej w szpitalu dziecięcym.
Jestem w szoku jaki masz kobieto talent:DTorty są boskie.Kurde 31 mój ma 35 urodziny i zastanawiałam się jaki tort mu zrobić.Kurde pracy to widać zajmuje dużo,ale jaki efekt.Ja to boję się,ale może się skuszę i coś wymodeluję na tego 31stycznia;)
EDIT:Mam jeszcze pytanie próbowałaś może z marcepanem robić takie masy???Ja przywiozłam z Norwegii marcepan mam cały kilogram i tak zastanawiałam się czy z niego czegoś nie wyrzeźbić hmm….
Najwięcej czasu zabiera zrobienie dekoracji, więc najlepiej zaplanować sobie robienie tortu na dwa dni. Ja właśnie tak robię.
Pierwszy dzień poświęcam na upieczenie biszkoptu i zrobienie kremów.
W drugim dniu dekoracje.
Fakt, jest to sporo roboty, ale też mam z tego ogromną przyjemność.
Bezcenne są też miny obdarowywanych, zaskoczonych takim tortem 🙂
Nie robiłam nigdy z marcepanu, wszystko robię z lukru.
Jeżeli mam zrobić coś do czego lukier jest za miękki, to dodaję trochę gumy celulozowej w proszku. Lukier wtedy szybciej twardnieje i jest bardziej wytrzymały.
Znasz odpowiedź na pytanie: Moje słodkie rękodzieło