MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

Nie sa takie pracochlonne jak się wydaje;) Jak ktos chętny to sprawdzonym przez 3 pokolenia przepisem sie podzielę;)

Mazurek patryjoty

Łączka

kurczaczek

Piłecxzka

Długo bym mogła 28 szt miałam

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

  1. kaktus- masę kajmakową robię identycznie co roku tylko nigdy nie dodawałam kakao. Musze sie skusić i dodać w tym roku

    oprócz mazurka kajmakowego robię jeszcze mazurek orzechowy:
    spód kruchy bądz idąc na łatwiznę robię go na prostokątnym waflu

    masa:
    25dkg orzechów włoskich
    10dkg masła
    3 żółtka
    25 dkg cukru pudru
    10dkg mąki
    sok z połowy cytryny

    pianka:
    dwa białka
    15dkg cukru pudru
    zapach waniliowy

    orzechy zmielić, masło utrzeć na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, cukier, zmielone orzechy, mąkę i sok
    na kruchy spód ( b.delikatnie podpieczony) ułożyć masę i na to ubitą pianę ( na koniec ubijania dodać cukier) przybrać np orzechami włoskimi
    piec max 30 min w średnio nagrzanym piecyku, góra mazurka czyli piana sie lekko przyrumieni.

    przepis na dużąąąąą prostokątna blaszkę
    mniam mniam

    • Zamieszczone przez mai
      przekonałaś mnie:D
      czy podane proporcje na kajmak wystarczą na porcję ciasta z 1kg mąki?

      Spokojnie. Mnie jeszcze zostało 😉

      • A CZY ta masa to jest taka twarda przy jedzeniu czy w srodku jest miekka? Jaki to smak jak toffi?

        Chyba nigdy nawet nie jadlam mazurka 🙂

        • Zamieszczone przez Reginka
          A CZY ta masa to jest taka twarda przy jedzeniu czy w srodku jest miekka? Jaki to smak jak toffi?

          Chyba nigdy nawet nie jadlam mazurka 🙂

          jest twarda, krucha taka:)

          jak kajmak nie wyjdzei to może byc mokry właśnie… Ale i tak smaczny;)

          • Zamieszczone przez mai
            przekonałaś mnie:D
            czy podane proporcje na kajmak wystarczą na porcję ciasta z 1kg mąki?

            pochwal się poatemmbo znając twoje talenta plastyczne może byc ciekawie

            a proporcja właśnie 1l na 1 kg.

            mi raczej nie zostaje…

            • Zamieszczone przez Dowiha
              kaktus- masę kajmakową robię identycznie co roku tylko nigdy nie dodawałam kakao. Musze sie skusić i dodać w tym roku

              oprócz mazurka kajmakowego robię jeszcze mazurek orzechowy:
              spód kruchy bądz idąc na łatwiznę robię go na prostokątnym waflu

              masa:
              25dkg orzechów włoskich
              10dkg masła
              3 żółtka
              25 dkg cukru pudru
              10dkg mąki
              sok z połowy cytryny

              pianka:
              dwa białka
              15dkg cukru pudru
              zapach waniliowy

              orzechy zmielić, masło utrzeć na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, cukier, zmielone orzechy, mąkę i sok
              na kruchy spód ( b.delikatnie podpieczony) ułożyć masę i na to ubitą pianę ( na koniec ubijania dodać cukier) przybrać np orzechami włoskimi
              piec max 30 min w średnio nagrzanym piecyku, góra mazurka czyli piana sie lekko przyrumieni.

              przepis na dużąąąąą prostokątna blaszkę
              mniam mniam

              widzicie, a ja w swojej naiwności myślałam, że kajmak to właśnie czekolada..tzn kakao;)

              Twój przpis ciekawy.. A spód słodki taki normalnie..?

              • Zamieszczone przez kaktus…
                pochwal się poatemmbo znając twoje talenta plastyczne może byc ciekawie

                a proporcja właśnie 1l na 1 kg.

                mi raczej nie zostaje…

                no dzięki za uznanie,
                ale chyba dałam ciała:(
                najpierw przy pieczeniu poodpadały mi brzegi:( czemu???
                próbowałam kleić je na kajmak, ale wygląda to średnio-na-jeża
                potem kajmak twardniał momentalnie ! i musiałam dekorować wszystkie na raz- przełożyło się to niestety na efekt końcowy;)
                ale zrobię zdjęcia i pokażę, raz kozie śmierć:D

                • Zamieszczone przez mai
                  no dzięki za uznanie,
                  ale chyba dałam ciała:(
                  najpierw przy pieczeniu poodpadały mi brzegi:( czemu???
                  próbowałam kleić je na kajmak, ale wygląda to średnio-na-jeża
                  potem kajmak twardniał momentalnie ! i musiałam dekorować wszystkie na raz- przełożyło się to niestety na efekt końcowy;)
                  ale zrobię zdjęcia i pokażę, raz kozie śmierć:D

                  czu ja nie napsałam, ze się brzegi na bialko klei sorry.

                  a z tym strojeniem tak jest niestety…szybko trzeba…

                  ale i tak sa sliczne na bank;)

                  • Zamieszczone przez kaktus…
                    czu ja nie napsałam, ze się brzegi na bialko klei sorry.

                    osz Ty :Młotek:

                    • Zamieszczone przez kaktus…
                      widzicie, a ja w swojej naiwności myślałam, że kajmak to właśnie czekolada..tzn kakao;)

                      Twój przpis ciekawy.. A spód słodki taki normalnie..?

                      spód normalny jak do mazurka kajmakowego, bądz jak pisałam
                      częściej na takim waflu do przekładania robię

                      • Zamieszczone przez mai
                        osz Ty :Młotek:

                        jednak napisałam;)

                        sprawdziłam;)

                        • jaką śmietanę dodać do ciasta? lis potrzebuje szybko odp. bo juz robię/

                          juz wiem, kwaśna.

                          • Zamieszczone przez tazmanka
                            jaką śmietanę dodać do ciasta? lis potrzebuje szybko odp. bo juz robię/

                            juz wiem, kwaśna.

                            z 18 procent;)

                            • Zrobiłam! ale te brzegi też mi wyrosły;) truudno:)

                              • Zamieszczone przez ahimsa
                                Zrobiłam! ale te brzegi też mi wyrosły;) truudno:)

                                to fajnie, więcej kajmaku możesz nalać;)

                                • Zamieszczone przez kaktus…
                                  to fajnie, więcej kajmaku możesz nalać;)

                                  Tylko one się zrównały ze spodem

                                  • Zamieszczone przez ahimsa
                                    Tylko one się zrównały ze spodem

                                    nic nie rozumiem

                                    • Tzn źle mówię- nie ma jakby tych wystających boków

                                      • Zamieszczone przez ahimsa
                                        Tzn źle mówię- nie ma jakby tych wystających boków

                                        a gdzie ty je zrobiłaś?

                                        bo to sie bialkiem przykleja na krańcach wyciętego kształtu…

                                        chyba, że ci srodek wyrosł na wysokosc ramki…moze za mało dziurek było widelcowych…

                                        • Moje brzegi są brzydkie, nie wiem jak tak ładnie zrobiłaś, jakiś anty talent ze mnie. Jak będą smaczne to nie muszą byc piękne;) za to kajmak się udał:)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general