Forum: Książka kucharska
Sekcja: Wielkanoc
MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)
Nie sa takie pracochlonne jak się wydaje;) Jak ktos chętny to sprawdzonym przez 3 pokolenia przepisem sie podzielę;)
Mazurek patryjoty
Łączka
kurczaczek
Piłecxzka
Długo bym mogła 28 szt miałam
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)
kaktus- masę kajmakową robię identycznie co roku tylko nigdy nie dodawałam kakao. Musze sie skusić i dodać w tym roku
oprócz mazurka kajmakowego robię jeszcze mazurek orzechowy:
spód kruchy bądz idąc na łatwiznę robię go na prostokątnym waflu
masa:
25dkg orzechów włoskich
10dkg masła
3 żółtka
25 dkg cukru pudru
10dkg mąki
sok z połowy cytryny
pianka:
dwa białka
15dkg cukru pudru
zapach waniliowy
orzechy zmielić, masło utrzeć na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, cukier, zmielone orzechy, mąkę i sok
na kruchy spód ( b.delikatnie podpieczony) ułożyć masę i na to ubitą pianę ( na koniec ubijania dodać cukier) przybrać np orzechami włoskimi
piec max 30 min w średnio nagrzanym piecyku, góra mazurka czyli piana sie lekko przyrumieni.
przepis na dużąąąąą prostokątna blaszkę
mniam mniam
Spokojnie. Mnie jeszcze zostało 😉
A CZY ta masa to jest taka twarda przy jedzeniu czy w srodku jest miekka? Jaki to smak jak toffi?
Chyba nigdy nawet nie jadlam mazurka 🙂
jest twarda, krucha taka:)
jak kajmak nie wyjdzei to może byc mokry właśnie… Ale i tak smaczny;)
pochwal się poatemmbo znając twoje talenta plastyczne może byc ciekawie
a proporcja właśnie 1l na 1 kg.
mi raczej nie zostaje…
widzicie, a ja w swojej naiwności myślałam, że kajmak to właśnie czekolada..tzn kakao;)
Twój przpis ciekawy.. A spód słodki taki normalnie..?
no dzięki za uznanie,
ale chyba dałam ciała:(
najpierw przy pieczeniu poodpadały mi brzegi:( czemu???
próbowałam kleić je na kajmak, ale wygląda to średnio-na-jeża
potem kajmak twardniał momentalnie ! i musiałam dekorować wszystkie na raz- przełożyło się to niestety na efekt końcowy;)
ale zrobię zdjęcia i pokażę, raz kozie śmierć:D
czu ja nie napsałam, ze się brzegi na bialko klei sorry.
a z tym strojeniem tak jest niestety…szybko trzeba…
ale i tak sa sliczne na bank;)
osz Ty :Młotek:
spód normalny jak do mazurka kajmakowego, bądz jak pisałam
częściej na takim waflu do przekładania robię
jednak napisałam;)
sprawdziłam;)
jaką śmietanę dodać do ciasta? lis potrzebuje szybko odp. bo juz robię/
juz wiem, kwaśna.
z 18 procent;)
Zrobiłam! ale te brzegi też mi wyrosły;) truudno:)
to fajnie, więcej kajmaku możesz nalać;)
Tylko one się zrównały ze spodem
nic nie rozumiem
Tzn źle mówię- nie ma jakby tych wystających boków
a gdzie ty je zrobiłaś?
bo to sie bialkiem przykleja na krańcach wyciętego kształtu…
chyba, że ci srodek wyrosł na wysokosc ramki…moze za mało dziurek było widelcowych…
Moje brzegi są brzydkie, nie wiem jak tak ładnie zrobiłaś, jakiś anty talent ze mnie. Jak będą smaczne to nie muszą byc piękne;) za to kajmak się udał:)
Znasz odpowiedź na pytanie: MOje tradycyjne kajmakowe mazurki:)