Potrzeby bedzie mikser i duza miska.
Skladniki:
3 jaja
300g ciemnego brazowego cukru (muscovado najlepiej, taki ktory sie klei do siebie)
200g bialego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (moze byc maly olejek waniliowy)
2 lyzeczki sody
ok. 120g masla
250g masla orzechowego
350g platkow owsianych (mozna dac ciut wiecej, jesli ciasto jest zbyt luzne)
ok. 200 g czekolady ciemnej (oczywiscie lepiej i latwiej wrzucic chocolate chips, ale nie wiem, czy sie da gdzies w pl kupic)
jesli robie ciastka dla dzieci, wowczas kupuje jeszcze jedno opakowanie kolorowych M&Ms (bo te z ulicy sezamkowej maja wlasnie takie kolorowe kawalki)
1) nagrzac piec do 180 stopni
2) ubic jaja mikserem i dodawac wszystkie skladniki w kolejnosci na liscie (przy czym pod koniec dodawania platkow mikser zaczyna niedomagac, wiec czekolade i M&Ms dodaje juz mieszajac lyzka)
3) blache wylozyc papierem do pieczenia (uzywam blach, ktore sa w piekarniku)
4) nakladac lyzeczka lub lyzka (w zaleznosci jak duze chcemy miec ciastka w efekcie) w sporej odleglosci od siebie (przecietnie pieke po 9 lub 16 na jednej blaszce)
5) piec przez 12-15 minut – nie nalzey sie zrazac, ze ciastka sa miekkie po 15 minutach i wygladaja na niegotowe – masa ladnie zastygnie odstawiona na troche, a srodek powinien byc miekki
31 odpowiedzi na pytanie: monster cookies – te od ciasteczkowego potwora:)
A można dać zamiast brązowego cukru biały?
Kanta dobre to?
W sensie polecasz?
Bo my włśnie planujemy co robić 😀
Strasznie dużo cukru tam, pół kilo w sumie i jeszcze czekolada.
Pewnie bardzo słodkie, nie?
I mega tłuste…
No ale jak pyszne to moze sie skuszę
nie sa koszmarnie tluste ani slodkie – muscovado nie jest bardzo slodki no i ma charakterystyczny lekko przypalony smak – stad niespecjalnie da sie zastapic bialym cukrem
moze nie napisalam, ale z tej ilosci wychodzi okolo 50 sztuk ciastek
ciapa, w moich oczach najlepsze z wszystkich ciach jakie dotad robilam
no i naszpikowane pozytecznym tluszczem (maslo z fistaszkow), mniej przerobionym cukrem (muscovado) i platkami w miejsce maki
absolutnie warto sprobowac
oK To robimy w czwartek
Absolutnie genialne!!!!
Zrobiłam trochę inaczej, bo dałąm cukier trzcinowy i nie bardzo mi się chciał rozpuścić w żółtkach, więc żółtka ubiłam na parze, były ciepłe i jak dodałam czekolady to się zrobiła czekoladowa masa. Ale to w niczym nie przeszkodziło bo są przepyszne.
Nie spodziewałam się, ze tak urosną.
Absolutnie po 15 min wyjąć z piekarnika – są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jedną blaszkę zostawiłam w piekarniku po wyłączeni i się w środku wysuszyły, a te z mokrym środkiem są pyszniejsze.
Wchodzą do naszego świątecznego menu 😀
robię dzisiaj
Fotkę zrób:)
Aż mi slina pociekła
Zrobię na święta, do tego czasu dieta
zażadne skarby nie polecam tych cholernych ciastek
zeżarłam chyba z dziesięć… tyle ich wychodzi… nie miałam muscovado, dałam sam zloty plus łychę czarnej melasy, pyyyycha
po co ja je robiłam, po co? Przecież sie odchudzam
A zdjęcia gdzie?
A może nie wstawiajcie, a końcu tez się ‘odchudzam”
Kiara, zdjęć nie dam, bo czasu nie mam-gości na obiedzie za to mam 🙂
w necie takie znalazłam, wypisz wymaluj jak moje
moze byłyby ładniejsze, gdyby trochę tych m&msów na wierzch powciskać, ale i tak są pyszne, dzieci co chwila do kuchni latają, żeby sobie skubnąć 🙂
Wyciagam przed świetami
Bo się wszytskie rodzinne dzieci dopominają
Odpuszczę na święta na tę okoliczność dietę
Bo dla czegoś tak pysznego warto 😀
Kanta, Maduxia – co można dodać zamiast masła orzechowego???
Dzieć na orzechy uczulony, a poza tym super dla niego, bo bez glutenu….
myślę, że więcej masła zwykłego…. a na migdały uczulony też? w sklepach ze zdrową żywnością można kupić maslo migdałowe
chyba bym sprobowala z tahini (maslo sezamowe), bo podobnie sie klei, ale trzeba by dac mniej, bo gestsze
Też pomyślałam o kremie sezamowym… Tylko sezam mocno uczula 🙁 Ale myślę, ze to już obadane 😉
Można dać zwykły cukier trzcinowy?
U mnie cukier brązowy nie do kupienia:(
Ja dawałam trzcinowy i było ok:)
Znasz odpowiedź na pytanie: monster cookies – te od ciasteczkowego potwora:)