Potrzeby bedzie mikser i duza miska.
Skladniki:
3 jaja
300g ciemnego brazowego cukru (muscovado najlepiej, taki ktory sie klei do siebie)
200g bialego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (moze byc maly olejek waniliowy)
2 lyzeczki sody
ok. 120g masla
250g masla orzechowego
350g platkow owsianych (mozna dac ciut wiecej, jesli ciasto jest zbyt luzne)
ok. 200 g czekolady ciemnej (oczywiscie lepiej i latwiej wrzucic chocolate chips, ale nie wiem, czy sie da gdzies w pl kupic)
jesli robie ciastka dla dzieci, wowczas kupuje jeszcze jedno opakowanie kolorowych M&Ms (bo te z ulicy sezamkowej maja wlasnie takie kolorowe kawalki)
1) nagrzac piec do 180 stopni
2) ubic jaja mikserem i dodawac wszystkie skladniki w kolejnosci na liscie (przy czym pod koniec dodawania platkow mikser zaczyna niedomagac, wiec czekolade i M&Ms dodaje juz mieszajac lyzka)
3) blache wylozyc papierem do pieczenia (uzywam blach, ktore sa w piekarniku)
4) nakladac lyzeczka lub lyzka (w zaleznosci jak duze chcemy miec ciastka w efekcie) w sporej odleglosci od siebie (przecietnie pieke po 9 lub 16 na jednej blaszce)
5) piec przez 12-15 minut – nie nalzey sie zrazac, ze ciastka sa miekkie po 15 minutach i wygladaja na niegotowe – masa ladnie zastygnie odstawiona na troche, a srodek powinien byc miekki
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: monster cookies – te od ciasteczkowego potwora:)
wezcie, laski, bo znowu zrobie…
a jak zrobie to zjem 1/3 (2/3 dla szczyli;))
ale dobre sa niemilosiernie!
Chuda jesteś
Możesz jeść 😀
to masło orzechowe to obojętnie jakie czy jakieś polecacie?
Co zrobilam zle, ze mi sie te ciastka rozlaly w piekarniku? Dalam 10 na blaszke, duze odstepy, a i tak rozlaly sie tak, ze powstalo ciasto zamiast ciastek. I grube na 0,5 cm.
Ale w smaku przepyszne – powycinam i beda ciastka 😉
ps. dalam duzo platków – łyżka stała.
A piekarnik miałaś dobrze nagrzany?
Mialam. 180 st. I termoobieg – moze powinno byc bez?
Mnie się też coś podobnego zdarzyło, piekłam synkowi ciasteczka bezglutenowe i piękne okrągłe ciasteczka zlały się w jeden blat 😉
Ale włożyłam do słabo rozgrzanego pieca więc stawiam na to
Branda one sporo rosną i się rozlewają
Ja nakładałam małą łyżeczkę na blachę i w większych odstepach
Zrobiłam, pycha:)
Dałam całe opakowanie płatków owsianych czyli 400g.
Ciasto wyszło geste, nic mi się nie rozlewało, ale też nie urosło.
Zrobilam drugie podejscie – niestety tak samo jak poprzednio ciastka najpierw w piekarniku pieknie rosly, po czy po ok. 7-8 minutach zaczynały robic sie płaskie. Po 10 -12 min. juz wyciagalam, bo robily sie brazowe. Cudowałam z piekarnikiem, termoobieg lub bez – nie mialo znaczenia.
Do ostatniej partii dodalam troche maki – no i te wyszły super! Urosly i nie oklapły :). Napewno robicie bez mąki?
up 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: monster cookies – te od ciasteczkowego potwora:)