Gdzieś wyczytałam, że w okresie jesienno-zimowym lepiej gotować dla dzieci dania z mrożonek. Jak myślicie, czy to prawda? Na Forum była ostatnio dyskusja na temat słoiczków, a mrożonki? Moja córka nie toleruje sloiczków, woli zupki gotowane, lekko posolone. No i czy solić? A może dawać zioła? Jeśli tak to jakie?
Pozdrawiam
Ania i Patrycja 16.04.03
10 odpowiedzi na pytanie: Mrożonki? Sól?
Re: Mrożonki? Sól?
Ja mrożonek nie używam, a soli dodaję odrobinkę i to od niedawna. Od niedawna dodaje majeranek, bo Zuzce zdecydowanie bardziej smakuje z majerankiem 🙂
Pozdrawiam
Kaśka
Re: Mrożonki? Sól?
mrożonki są dobre, bo nie mają żadnych dodatków. Julce daję do kompotów np śliwki i wiśnie, albo kisiel z nich gotuję. warzyw jest też dość sporo. na razie nic nie solę, ale chyba zacznę, bo córcia ostatno marudzi. daję majeranek, czasem bazylię (daje wrażenie posolonego), czasem tymianek, koperek, pietruszkę, itp
Re: Mrożonki? Sól?
Ja dodaję mrożonki do zupek, bo skąd teraz wziąć np kalafior, groszek. Troszke też solę, dosłownie kilka “ziarenek”. Co do ziół to chyba jeszcze nie. Od roku chyba jakoś tak.
GOHA i Dareczek 9 m-cy (02.04.03)
Re: Mrożonki? Sól?
Ja gotuje z mrozonek.Dodaje tez troche soli jezeli maly ma jesc ta sama zupe co my.
Nelly i Hubert
Re: Mrożonki? Sól?
Pytałam tu kiedys o mrożonki, mamy ośmieliły mnie do ich podawania – dodaję teraz szczeg. brokuły, groszek.
Nie solę, Mateuszowi tego nie brakuje, póki nie pozna smaku soli.
A zioła – nie do końca wiem, co się mieści w tym pojęciu 😉 Ja na razie daję suszony koperek, cynamon. Ktoś tu pisze o majeranku – myślę, ze to jedno z najlepszych ziół, łagodzi pracę żołądka, szczególnie gdy są dodane jeszcze inne zioła.
Re: Mrożonki? Sól?
Ja bardzo chętnie robię Pawełkowi obiadki z mrożonek, bo jakoś nie mam przekonania do tych kalafiorów i brokułów supermarketowych (drogie to i pewnie sztucznie “pędzone”). Dodaję koperek, majeranek, chcę popróbować bazylię.
A soli póki co nie używam – Pawcio lubi, to co mu ugotuję:-)
halusia i Pawełek 10 maja 2003r.
Re: Mrożonki? Sól?
ja dodaje mrozonki (np pare rozyczek brokulow)…
z mrozonych owocow robie kisiele (np z porzeczek)…
tak jak ty nie podaje soli bo jasiowi smakuje jedzonko…dodaje za to koperek i maslo…
mysle ze z tym majerankiem to swietny pomysl….
w dalszej kolezjnosci pewno byla by bazylia….
Re: Mrożonki? Sól?
Też gdzieś słyszałam (lub czytałam ) o tych mrożonkach…że ponoć bezpośrednio po zebraniu są zamrażane itp.,ale czy zawsze bezpośrednio po zebraniu – w to musimy uwierzyć na słowo…mimo wszystko ja zimą też chętnie używam dla Domi mrożonek,bo te “normalne” warzywa to już mnie zimą w ogóle nie przekonują…
Ja od początku lekko soliłam zupki dla Domi (ona też od 8.miesiąca życia wolała gotowane od słoiczkowych – ),ale naprawdę bardzo lekko 🙂
Aga i Dominika 5.12.2001
Re: Mrożonki? Sól?
Tak to prawda, że zimą dać lepiej mrożonki, nie tracą witamin po zamrożeniu. Posolić możesz oczywiście, najlepiej grubą solą jodowaną, zioła też można dodać np:
majeranek, oregano, bazylia, dobrze wpływają na trawienie.
To tyle w skrócie.
Pozdrawiam.
Tomek 30 lipiec
Re: Mrożonki? Sól?
Laska, my chyba razem gotujemy hihi 😉
A tymi porzeczkami narobiłaś mi kilka dni temu apetytu że nie wiem ;-P Czerwone czy czarne?
Znasz odpowiedź na pytanie: Mrożonki? Sól?