ja tu poczatkująca… robiłam dopiero trzy razy i to na oko.
generalnie zasada prosta
szykujemu oddzielnie suche czyli
szklanke mąki
cukier (jak na słodko) – w przepisach MM sa 3 łyzki frukotozy i to jest mało słodkie. cukru nie wiem ile – pewnie więcej
soda lub soda z proszkiem – 1 łyzeczka
do tego dodatki suche co kto lubi – kako, cynamon, czekolada w kawałeczkach, orzechy, bakalie, owoce suszone, musli, starta skórka z cytryny
odzielnie szykujemy mokre
ok 3/4 szklanki kefiru, maslanki, mleka lub ich meiszanki
białko lub jajo (ale nie koniecznie)
do tego inne mokre dodatki – np nutella, olejki aromatyczne, musy owocowe
niech moze ktos mnie skoryguje ile powinno byc tego suchego i mokrego bo ja na oko robie 🙂
potem szykujemy foremki – na taka ilosc 6 sztuk, jak jest duzo dodatków to wyjdzie więcej. Jak foremki z blaszki to z papiekiem lub wysmarowac. jak z silikonu to nie trzeba (własnie takie zamówiłam wczoraj w Tchibo :))
mieszamy suche z mokrym tak aby sie jako tako wymieszałą mąka, mogą byc grudy. Ja jak mam za suche to dolewam kefiru 🙂
pakujemy do foremek – lepiej nie nalewac do pełna tylko 1/2 – 2/3. szczególnie jak duzo mokrego w sensie owoców co mogą sok puscic.
pieczemy 190-200 20min….
Robiłam na razie
kakaowe z czekoladą i orzechami
kakaowe z musli i morelami suszonymi
na słono – z serem żółtym starym i szyneczką w kostke. Tu uwaga- ciasta nie solimy bo ser słony, dałam jajko całe. i piekłam dłuzej – ok 30 min bo zrobiłam duze. musiały sie mocno zrumienic a w srodku nadal mokre od sera. Mąz mówił ze za słone ale dzieci troche zjadły. Ja tylko spróbowałam bo to nie MM :). jak opracuje w pełni technologie to opisze. na razie robiłam raz. Mysle ze fajny pomysł na podróz zamiast kanapek :).
dodam jeszcze ze wszystkie robie z mąki orkiszowej 1850.
wrzucajcie wasze porady i pomysły. ja to początkująca ale zaczene muffinkową debate 🙂
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: MUFFINY
MIGDAŁOWE mojego przpisu 🙂
mąka pszenna 1 szklanka, 2 łyzki otrębów (zeby zdrowsze było :))
cukier – 5 łyzek
soda+proszek – jedna łyzeczka
dwa jajka – ubita piana a potem domieszane zółtka
ok 50 g mielonych migdałów, pare garsci orzechów, migdałów w płatkach i zapach migdałowy. mozna rodzynki ale moje nie lubią
90 ml oleju
jogurt naturalny lub kefir… na oko 🙂
posypka czekoladowa – troche do srodka a troche na wierzch
suche mieszamy z suchym, mokre z mokrym a potem wszystko razem. do pieca….20 min, 190 st
mąz słodyczy nie lubi a zjadł 5 ….
O i udało się właśnie skończyłam piec i nie opadły
do środka dodałam pokruszoną czekoladę 😉
a ja się właśnie zajadam muffinami migdałowymi i czekoladowymi ale w wersji proteinowej – mniam jakie dobre 🙂
A jakieś mleko sojowe?
Nie wiem czy to się nadaje do pieczenia, ale wiem że takie cudo istnieje, może spróbuj?
ciesze sie bardzo mam nadzieje ze smakowaly
oj tak w przeciągu godziny już nie było 😉
granola jeszcze raz dziękuje za przepis :Buziaki:
wczoraj wieczorem tez upiekłam muffiny;)
ulala ale cudne ciesze sie bardzo ze przepis ci spasowal a teraz za pewne wpadniesz w manie muffinkowa
bardzo lubie z kokosem a tam zamiast oleju daje maslo i 1szkl wiorek kokosowych mniam sa
oj tak przepis cudowny:) i teraz wpadłam w wir pieczenia muffiin 🙂
jutro zrobie z wiśniami:)
o prosze jak jeden przepis moze uszczesliwisc kobiete
z wisniami na pewno beda super jeszcze mozesz z malinami nawet mrozonymi zrobic i na to np.kruszonka
zrobiła teraz takie MM
mąka pp
2 łyzki fruktozy
łyzka kakao
proszk-soda
5 łyzek musli – płatki mieszane i morele suszone
łyzka migdałów mielonych
kefir z mlekiem na ok
dwa ubite biłaka
dwie utare gruszki
wczoraj robilam z maslem orzechowym ale zdjecia brak
a dzisiaj zrobilam z kakao tylko zamiast mleka dalam kefir i lukier cytrynowy
na wierzchu
moje dzisiejsze muffiny a raczej muffinka 😉
to ja polecę muffinki z kinder bueno – przepis autorstwa WhitePlate 🙂
jedne z moich ulubionych.
Śmietanę/jogurt zastępuję maślanką, a suszone wiśnie – drylowanymi z kompotu.
Pycha!
zupelnie niechcacy zrobilam wczoraj muffiny bananowe z orzechami wg
pisze niechcacy, bo mialam zrobic ciasto, ale w ostatniej chwili zorientowalam sie, ze pozyczylam znajomej keksowki i nie mialam nic pod reka oprocz blaszek na muffiny
wyszly rewelacyjne, dzieci moje, srednio ciastami zainteresowane zjadly na miejscu po trzy sztuki
tylko nie mozna nakladac zbyt duzo, bo ciasto jest ciut badziej plynne niz klasyczne na muffiny i kiedy “ucieka” ponad foremke, lubi sie rozplaszczyc
muffiny na dzień dziecka 🙂
piękne i samaczne na pewno, jednak kulinaria nie są moja domeną 🙁
muffiny każdemu wyjdą 🙂
wystarczy wymieszac składniki, wlac do foremek i do piekarnika:)
mi na początku nie rosły w góre tylko w szerz 😉
podrzucam wątek nowymi muffinami 🙂
mufiny z porzeczką….
tylko problem w tym ze ja robiłam cąłkiem na oko
maka orkiszowa mm
fruktoza/cukier
troche otrąb, zaroków przeniczych
płatki migdałów
migdały mielone
soda
mokre – jogutr 0%, jajko, troche oleju (ze 2 łyzki)
porzeczka czarna i czerwona. wrzucic na koniec i leciutko wymieszac bo sie rozwala..
25 min 180 stopni
Znasz odpowiedź na pytanie: MUFFINY