ja tu poczatkująca… robiłam dopiero trzy razy i to na oko.
generalnie zasada prosta
szykujemu oddzielnie suche czyli
szklanke mąki
cukier (jak na słodko) – w przepisach MM sa 3 łyzki frukotozy i to jest mało słodkie. cukru nie wiem ile – pewnie więcej
soda lub soda z proszkiem – 1 łyzeczka
do tego dodatki suche co kto lubi – kako, cynamon, czekolada w kawałeczkach, orzechy, bakalie, owoce suszone, musli, starta skórka z cytryny
odzielnie szykujemy mokre
ok 3/4 szklanki kefiru, maslanki, mleka lub ich meiszanki
białko lub jajo (ale nie koniecznie)
do tego inne mokre dodatki – np nutella, olejki aromatyczne, musy owocowe
niech moze ktos mnie skoryguje ile powinno byc tego suchego i mokrego bo ja na oko robie 🙂
potem szykujemy foremki – na taka ilosc 6 sztuk, jak jest duzo dodatków to wyjdzie więcej. Jak foremki z blaszki to z papiekiem lub wysmarowac. jak z silikonu to nie trzeba (własnie takie zamówiłam wczoraj w Tchibo :))
mieszamy suche z mokrym tak aby sie jako tako wymieszałą mąka, mogą byc grudy. Ja jak mam za suche to dolewam kefiru 🙂
pakujemy do foremek – lepiej nie nalewac do pełna tylko 1/2 – 2/3. szczególnie jak duzo mokrego w sensie owoców co mogą sok puscic.
pieczemy 190-200 20min….
Robiłam na razie
kakaowe z czekoladą i orzechami
kakaowe z musli i morelami suszonymi
na słono – z serem żółtym starym i szyneczką w kostke. Tu uwaga- ciasta nie solimy bo ser słony, dałam jajko całe. i piekłam dłuzej – ok 30 min bo zrobiłam duze. musiały sie mocno zrumienic a w srodku nadal mokre od sera. Mąz mówił ze za słone ale dzieci troche zjadły. Ja tylko spróbowałam bo to nie MM :). jak opracuje w pełni technologie to opisze. na razie robiłam raz. Mysle ze fajny pomysł na podróz zamiast kanapek :).
dodam jeszcze ze wszystkie robie z mąki orkiszowej 1850.
wrzucajcie wasze porady i pomysły. ja to początkująca ale zaczene muffinkową debate 🙂
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: MUFFINY
robiłam dzisiaj wyszły boskie, gorąco polecam
Ostatni hit… na bazie przepisu NUNAK. Robię 2 porcje ciasta muffinkowego – do jednej kakao gorzkie, do drugiej trochę sypkiego maku. Robię tak:
Ciasto kakaowe, na to łyżeczka masła orzechowego (ja daję lekko słone) na to kostka czekolady mlecznej z orzechami, a na górę ciasto makowe. Pycha. Serio, serio…
A ja od trzech dni nie robię nic innego tylko piekę piekę piekę
Jestem w muffinkowym transie.
Wczoraj były:
wytrawne z fetą i kolorową papryką. Jako przyprawy sól, bazylia, oregano – wyszły przepyszne
słodkie- miodowe z orzechami laskowymi – te chrupiące kawałki orzechów mniammm
Właśnie rozgrzewam piekanik na muffiny bananowe z kawałkami czekolady.
Że też wcześniej nie odkryłam muffinek
Robiłam z czarną porzeczką. Jak porzeczkę uwielbiam tak muffiny porzeczkowe niezjadlwe… Blee…Gorzkie jakieś A z innymi owocami, fruktozą i mąką PP wychodzą przepyszne
podglądam wątek i sie boję spróbować
mam jeden główny problem nie mam formy, nie zanosi się bym teraz kupiła czy mogę to upiec w czymś takim
Ja nigdy nie próbowałam a tanie silikonowe formy można znaleśc w tesco (12zł)
nie ma u mnie
poszukam po znajomych
natalina901 wsumie mufiny mozesz upiec w jakiej chcesz foremce
ale to prawda ze mozna kupic np. w tesco ale osttanio widzialam to cena silikonowej 20zl
wiec kupilam w jakims sklepie “1001 drobiazgow” metalowa na 6 sztuk za 11zl
wiec wydatek nieduzy
mozna chyba dosstac takie sztywne jednorazowe formy papierowe ale tanie nie sa
Pyszne:D Co prawda zrobiłam babeczki, a nie muffinki, z powodu braku foremki, ale smak rewelacja:D
Myślałam nad wytrawnymi z serem pleśniowym… co by do nich jeszcze wrzucić?? Szpinaku tam raczej nie widzę… Jakieś pomysły??
Popmidory suszone/surowe, papryka suszona/surowa, zioła, szynka w kosteczkę, albo serowe zupełnie z pleśniakiem, fetą i żółty na wierzch + zioła i odrobina czosnku/cebuli dla smaku, żeby nie były mdłe. Mniam
Niezmiennie twierdzę, że jabłkowe z cynamonem są super
Wyciągam, bo zaraz będę robić kolejne procje (banan z nesquickiem, truskawka, pomarańcz z gorzką czekoladą) 🙂
Muffiny
Polecam z jagodami lub wiórkami kokosowymi i czekoladą.
super te muffiny z pierwszego zdjęcia 🙂
mogę prosic o przepis?;)
Zamiast przepisywać poprostu podam linka do tego - .
To jest tak jakby przepis podstawowy a w komentarzu dodałam wersję z wiórkami kokosowymi i czekoladą (to ze zdjęcia)
Polecam te:
Dawałam czekolade mleczną z braku gorzkiej i biały cukier.
Przy mlecznej radzę dać mniej cukru, bo są bardzo słodkie (ja takie lubię)
Znasz odpowiedź na pytanie: MUFFINY