Wsumie nie lubie murzynkow chcialam zrobic dla dzieci i przerobilam calkiem inny przepis,
zamiast bialego cukru dalam brazowy cukier z melsa i dzem porzeczkowy
okazalo sie ze jest przepyszny oczywiscie to
subiektywna opinia
Robilam go na tzw.”oko” ale staralam sie trzymac jakis proporcji:)
1/2 kostki margaryny, mozna tez dac olej jak ktos chce-1/2szkl
1/3 szkl.brazowego cukru z melasa
1 lyzka kakao
To wszystko rozpuscic i ciut przestudzic
dodac
1 jajko
1lyzeczke cynamonu
1/3-1/2 szkl mleka
1 i 1/3 szkl maki
1 lyzeczke sody
1/2 lyzeczke proszku do pieczenia
2 lyzki dzemu z czerwonej porzeczki
wszystko razem wymieszac ja to zrobilam recznie, przelozyc do blaszki -wymiary przyblizone-
(15×30-35) lub tortownicy 22cm, wylozonej papierem do pieczenia i piec okolo 30min w 180 stop. C
Ciasto jest wilgotne
Znasz odpowiedź na pytanie: