[U]MUS CZEKOLADOWY
składniki[/U][LIST]
[*]5 jajek
[*]100 g cukru
[*]200 g gorzkiej czekolady
[*]60 g masła[/LIST]przygotowanie[LIST]
[*]cukier podzielić na pół
[*]jedną część połączyć z żółtkami
[*]drugą część z białkami
[*]rozpuścić czekoladę na parze
[*]dodać masło
[*]zdjąć garnek z ognia
[*]dodać żółtka
[*]na końcu dodać ubite białka (mieszać powoli)
[*]wlać mus do formy (ja używam silikonowej, ciasto jest wtedy bardziej miękkie, nie wysusza się)
[*]wstawić do nagrzanego do 160st. C piekarnika
[*]piec 30 minut
[*]po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej[/LIST]SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25 odpowiedzi na pytanie: mus czekoladowy
No to pierwsze pytanie: jak rozpuszczasz czekoladę na parze?
I drugie: co to jest forma silikonowa? 🙂
to ty chlopie nawet pieczesz???
Do gara z goraca woda wkladasz mniejszy z pokruszona czekolada. i sie czekoladka rozpuszcza ( tzw. kapiel wodna:))
przykladowa forma silikonowoa z Allegro:):
W kazdym sklepie z AGD kupisz:)
Nic nadzwyczajnego. Nawet lubię gotować, piec. Wreszcie odnajduję w tym przyjemność.
Trzeba przecież sobie jakoś radzić
dobry jestes, dooobryyy
dobry to mało powiedziane
To ciacho jest obłedne.
Ja MMka zapalona żarłam i przestać nie mogłam.
zrobię jutro
skoro wszystkie tak zachwalacie
Tak jak wspominałem na spotkaniu.. Po latach posuchy w tematach kulinarnych wreszcie jest fajnie. I się z tego cieszę. 🙂
hehehe
szynka od dzieja mi zapadla w pamiec 🙂
hehe 🙂 dzięki
Tu o musie ma być 🙂
P. S. Ale żeby było na temat – to formy silikonowej to nie widziałem jak dotychczas. Jak znam swój piekarnik to mogę wyjąć ciągnącego się niebieskiego gluta.
Dzięki Marysiu
Marysiu, brzmi bardzo smakowicie 🙂
Jakiej konsystencji powinien być mus po wyjęciu z piekarnika? Bardziej płynny? czy raczej taki, jak ciasto – zbity??
smoki!
Czy to jest przepis na to co pozerasz na zdjeciach ze zlotu????
Właśnie!
dzięki Kiara za odpowiedzi 🙂
a formy silikonowe są bardzo odporne;)
w normalnej też piekłam!
ciasto zbite:) normalne
ale jak robię w tej sylikonowej to jest takie puszyste
Dzięki Smoku :*
aha, ta góra jest taka pokruszona, bo ono mocno wyrasta, a później opada
robiłam już z różnymi polewami na górze, ale bez niczego jest najlepsze!
Ja Cie powinnam znienawidzić za ten przepis…
przepis zapiisany mniammmmmm
już na myśl o nim ślinka mi cieknie 😉
Chyba jutro popelnie takie ciacho jak maz bedzie w pracy, pochlone cale i nie przyznam sie, zebym cokolwiek robila 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: mus czekoladowy