korzystając z sezonu truskawkowego postanowiłam upiec najzwyklejsze ciasto z truskawkami.
traf padł na przepis który robiłam kiedyś w wersji z jabłkami ( też przepyszne) i jest banalnie prosty w wykonaniu.
z tej racji,że nie mam chwilowo miksera wybieram przepisy łatwe 🙂
Do miski wrzucam bez zbędnych ceregieli :
3 jaja roztrzepane
1 szklanka cukru ( ja daje 3/4 szkl i jest ok)
2,5 szklanki mąki
1-1,5 szklanka maślanki
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
wszystko mieszam na jednolita masę i wylewam na blaszkę ok 30 x 40 cm.
na to truskawki układam lekko wciskając.
na góre posypka :
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
Do pieca 180 st na 30-35 min -nie dłużej
przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
rano zrobiłam i…. już nie ma połowy blachy, znika samo
polecam :):)
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)
po godzinie w piecu ślicznie wyrośnięte ale środek ciągle surowy
może masz zły piekarnik? Kurcze, dziwne,że środek surowy, bo często ciasta są bardzo wysokie i muszą sie upiec w środku.
A mnie się udało Jest wilgotne, puszyste i ma wspaniałą posypkę! Za radą Beamamy proces przygotowywania potraktowałam jak przy muffinkach, składniki mokre do dobrze wymięszanych suchych, 4 razy machnąć łyżką i włala!
Cieszę się że nie jestem sama w swoim nieszczesciu 😉
Zazwyczaj ciasta mi wychodzą niezle 😉
Drugi raz robilabym na termoobiegu. No ale nie zrobię, bo smak nie moj raczej.
A zakalec na srodku w ciastach owocowych wychodzi mi czasem w okraglej blaszce. Ktos moze wie dlaczego?
W prostokatnej to byl moj pierwszy zakalec.
Pieczecie na termoobiegu?
Ja na termoobiegu tylko biszkopt w mikrofalowce. W piekarniku nigdy.
Tez się podziele moim letnim hitem:
polamamy na kawalki biszkopt wrzucam do blaszki, na to owoce byle gdzie i byle jak, 3 kolory srednio stezalej galaretki tez kupkami byle gdzie i na to biala masa z conajmniej litra serka waniliowego homo wzbogaconego lekko cukrem wanilinowym, odpowiednia iloscia zelatyny rozpuszczonej w wodzie ew. cukrem zwyklym wg. Wlasnych potrzeb. Sliczne i kolorowe wychodzi. Najlepiej wieczorem upiec biszkopt i zalac galaretki 350 ml. Wody na 1 opakowanie, a rano rozpoczac produkcję.
oo.tego szukałam! Ale zrobię oba ciasta????
to Ty żyjesz????
reeety 🙂
moim hitem na lato jest biszkopt z truskawkami i galaretką, Przepis na biszkopt jest prosty. 5 jajek ważymy. Tyle ile ważą jajka dodajemy cukru i tyle samo mąki wymieszanej z 2 łyzkami mąki ziemniaczanej i łyzeczką proszku do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem 9 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy jeszcze minute. Wylewamy na blachę i pieczemy pógodziny. Na biszkopt wykładamy truskawki i zalewamy stężałą galaretką
Ja uwielbiam sernik z truskawkami. Ale ten przepis z pierwszego postu wypróbuję w weekend 🙂
Zrobiłam już 4 raz
To jest ciasto, które w 40 minut jest gotowe, łącznie z pieczeniem, znakomite na nagłych i niespodziewanych gości (pod warunkiem, że owoce są w domu), uwielbiam kwaskowy (dzięki maślance) smak ciasta i cudny, maślany smak kruszonki (broń Boże margaryna).
Spróbuję z borówkami na niedzielę 🙂
Jak znajdę kabel do telefonu, to wkleję zdjęcie
Aaaaa, termoobieg wcale nie jest potrzebny.
Bea pochwal się jak wychodzi z borowkami. Właśnie jadę w Twoje okolice…..
Kurcze, za póżno zajrzalam, gdzie będziesz??
właśnie siedzi w piecu… No ciekawe!
właśnie siedzimy na szyndzielni….:-):-):-)
Ja robię podobnie z tą różnicą że zamiast maślanki dodaję jogurt naturalny (lejący) trochę ponad szklankę, składniki mieszam osobno suche i mokre tak jak przy muffinach, mieszam mikserem i 190C na około 50 minut kruszonka taka sama czasem dodaję cukier waniliowy. Fajne szybkie tanie i jest go dużo 🙂
Poproszę dokładny przepis na tego murzynka 🙂 plissss
Takie było, ale się szybko zmyło 😉 :
Murzynek wiśniowy:
125g masła
100g gorzkiej czekolady
niecały (tak 3/4)słoiczek konfitury wiśniowej, ja daję Łowicz, ten mały słoiczek:
100g cukru (daję mniej, zwykle zmniejszam ilość cukru w przepisach ;))
szczypta soli
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja roztrzepane
Mąkę z proszkiem i solą przesiać.
Roztopić masło w kąpieli wodnej, dodać czekoladę, stopić, wymieszać na gładką, lśniącą masę.
Masę tą przelać do miski, ostudzić mieszając, dodać cukier, konfiturę, jaja, wymieszać, nie miksować, na koniec dodać mąkę, wymieszać dość dokładnie.
Piec 50 – 60 min.
Polać polewą najlepiej z mlecznej czekolady roztapiając pół tabliczki czekolady z łyżką masła, trzeba dokładnie i dość długo mieszać.
Acha, to przepis na keksówkę.
Polecam, jest naprawdę pyszny i baaaardzo czekoladowy 🙂
Robilam trzy razy:)
2 x z truskawkamk
1x malinami
Moja mama zrobila z rabarbarem- ponoc dobre ale ja nie jadam rabarbaru
A rok temu robila ze sliwkami
Jak dla mnie rewelacja
Szybko i smacznie
Jutro tez robie, bo mamy gosci:)
Monika, chyba w ubieglym roku dalas ten przepis na pogaduchach, a przynajmniej tak mi sie wydaje ze stąd go znam. Tak czay siak w ubioeglym roku przerabiałam go z wszystkimi owocami jakie nawijaly mi sie pod rękę (poza cytrusami). Robilam nawet zimą z mrozonymi czerwonymi porzeczkami. Nie zawsze mi wychodziło tak samo – nie wiem od czego to zależy, ale na szczęście nigdy nie był to niezjadliwy zakalec.
możliwe 🙂
przepis mam od jakiegoś czasu i faktycznie z tych samych składników a zawsze wychodzi inne 🙂 choć smaczne za każdym razem:)
Znasz odpowiedź na pytanie: najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam :)